Crumble med ribs og hvid chokolade
Spørgerunden som jeg lavede på min Instagram for et par uger siden endte altså ud i en sommerlig crumble med ribs. Det var på opfordring af Jer, da netop denne dessert var ét af de skønne forslag der kom. Måske du ikke så det, men jeg lagde et billede op i min story, af en helt pose med friskplukkede ribs fra mine forældres have. Jeg føler mig så heldig ove at jeg bare sådan lige, på kun 5 minutter, kan gå ned i deres baghave og plukke løs!
Crumble med ribs
Ingredienser
Ribs
- 250 g ribs
- 50 g rørsukker*
- ½ stk vaniljestang
- ½ tsk stødt kardemomme*
Crumble
- 80 g rørsukker*
- 60 g hvedemel
- 80 g grovvalsede havregryn*
- 1 tsk stødt kardemomme*
- ¼ tsk flagesalt
- 80 g hvid chokolade*
- 30 g mandler*
- 100 g smør
Fremgangsmåde
- Tænd ovnen på 175° varmluft.
Ribs
- Vend ribs sammen med rørsukker, kornene fra en halv vaniljestang og kardemomme.
- Smør en ovnfast fad med lidt smør og fordel ribs i fadet.
Crumble
- Sukker, hvedemel, havregryn, kardekomme, salt, grofthakket chokolade og grofthakket mandler blandes i en skål. Smuldr smør i med fingrene til du har en crumble.
- Fordel crumblen henover ribsene.
- Bag i 10-12 min ved 175°, til crumblen er lettere gylden.
- Lad den afkøle og server med cremefraiche eller vaniljeis til.
Når det kommer til nemme kager, så er crumble en af mine absolut favoritter. Jeg kan nemlig godt lide at der ikke går lang tid fra tanken til handling, og det er crumblekager et godt eksempel på. Og det gode er, at kagen blot kan gemmes på køl til næste dag – hvis du altså kan lade det stå så længe, hæhæ. Varm den op igen og servér med flødeskum, cremefraiche eller vaniljeis. Og psst.. crumble kan jo varieres, så hvis det er jordbær, hindbær eller brombær du har liggende – så brug dem! Eller lav en æblecrumble, hvis du har nogle æbler liggende.
Opskrift på crumble med hvid chokolade og ribs
De syrlige ribs bær er fantastiske i en crumble og i sammenspil med den hvide chokolade, er der altså ikke et øje tørt. Det er selvfølgelig ikke et must at tilføje, men prøv det, fordi det tilfører alligevel noget sødme og en overtruffen smag.
Opskriften på crumble er meget simpel og det tager ikke meget mere end 20 minutter at lave sådan en crumble. Hvad jeg lige skal huske at skrive er, at det er virkelig simpelt at lave en crumble og ingredienserne er få! Min version er med havregryn, smør, hvid chokolade, krydderier, hvedemel og sukker. Og hakket mandler, fordi det er med til at give lidt knas.
TIP: Får du ikke spist hele kagen, så smid den i fryseren. Det kan du sagtens!
TIP 2: Tåler du ikke gluten, kan du lave en glutenfri crumble blot ved at anvende boghvedemel og glutenfrie havregryn.
Prøv også rabarbercrumble med marcipan, som er endnu en skøn sommerlig crumble der smager godt med creme fraiche til. En lækker solbær crumble med mørk chokolade og hasselnød er også vidunderlig.
Brug sommerens bær til hjemmelavet crumble
De syrlige røde ribs har brug for noget sukker. Sådan er det bare. Ellers føles det ikke rart at spise, medmindre man virkelig er til det syrlige element. Men så kan man blot reducere sukkermængderne. Jeg har forresten en bærcrumble på bloggen, som er uden raffineret sukker. I stedet er der sødet med dadel.
Her får du en skøn opskrift på en sommerdessert, der kan serveres til kaffen. Jeg ville ihvertfald elske at få sådan en dessert serveret, midt i sommermånederne – velvidende at de skønne ribs er i sæson (som de også er i hele august). Og med en lille klat vaniljeis eller cremefraiche – ja, så bliver det ikke bedre.
Hvad kan jeg lave med ribs?
Ovenstående var mit spørgsmål, og jeg var så glad for alle jeres svar! Mange af svarene fik igen, men alligevel vil jeg gerne lige dele de svar jeg fik. Det kan jo være I kan finde lidt inspiration, hvis du selv har skønne ribs i haven:
- Ribssaft
- Ribssorbet
- Rysteribs
- Ribsmarmelade eller syltetøj
- Bagt grød med ribs
- Ribsgelé
- Ribscrumble med havregryn
Og sidstnævnte gav mig altså lyst til at lave en crumble. Jeg videreudviklede lidt på idéen og det kom der altså en opskrift på crumble med ribs ud af.