Ribssaft
Jeg er slet ikke sikker på om man kan købe ribssaft i supermarkeder? Hvis man kan, så har jeg jeg ihvertfald aldrig stødt på det. Nu kunne jeg ikke lade være med at lave en lynhurtig Google-søgning: Man kan købe det færdiglavet! Smart hvis man ikke selv har ribsbuske til rådighed, eller kender nogle som har.
Åh, den kære ribssæson er så kort. Den strækker sig kun lige over et par måneder, som er nu her i juli og august. Vores ribsbuske i sommerhuset på Samsø er allerede godt igang og jeg har allerede høstet de første par skålfulde. Det er blevet til både ribsmarmelade, rysteribs og denne dejlige pink ribssaft. Uhm, det smager altså bare så dejligt – både hvis det blandes op til drinks, med almindelig postevand eller med danskvand. Jeg har prøvet alle tre muligheder, hæhæ. Om dagen er det godt med vand og fredag aften er det lækkert at lave nogle sjusser.
Ribssaft
Ingredienser
- 1200 g ribs (uden stilk)
- 2 L vand
- 180 g rørsukker*
Fremgangsmåde
- Ribs, vand og ribs i en gryde og bring den i kog.
- Lad det koge i ca. 15 minutter. Dannes der skum på toppen, fjernes det med en ske.
- Sigt saften gennem en sigte (og gem evt. bærene til marmelade eller kompot – det er lækkert på morgenmad). Det er her du lige skal smage til, og hvis du synes den er for syrlig kan hælde saften tilbage i gryden og tilsætte lidt mere sukker.
- Kom den sigtede ribssaft på skolede flasker og opbevar på køl. Saften kan holde sig 1-2 uger.
- Bland saften op med vand, efter behov.
Opskrift på ribssaft
Jeg laver saft hvert år af de skønne ribs. Det er vitterligt så nemt at lave selv. Det tager heller ej nogen tid, hvis man altså lige ser bort fra at de små ribs skal plukkes. Men er man et par stykker om det, så går det jo hurtigt og samtidig er det jo hyggeligt at gå i haven.
Det er, som skrevet, nemt at lave sin egen ribssaft. Ligeså nemt som rabarbersaft! Alle ingredienser skal blot koges sammen i en gryde i ca. 15-20 minutter. Derefter skal ribs sigtes fra og nu dine smagsløg kommer i spil, for at justere sukkermængden. Ribssaften hældes på skolede flasker og opbevares i køleskabet. Herefter har du dejlig saft stående, som nu blot skal blandes op med vand, danskvand eller hvad du har lyst til at bruge.
Prøv også min opskrift på en skøn ribscrumble med hvid chokolade, som du kan servere med fx hjemmelavet vaniljeis til eller creme fraiche.
En sukkerfri ribssaft eller med mindre sukker
Når jeg laver min opskrift på ribssaft er den ikke særlig sød. Det er selvfølgelig en smagssag, men faktisk er den super god helt uden tilsat sukker. Afhængig hvor syrligere dine ribs er og dine smagspræference, så kan du jo selv justerer på sukkerindholdet.
Jeg kan sagtens spise ribs direkte fra busken, hvor min kæreste er lidt mindre glad for det. Smag dig derfor gerne lidt frem, når du laver saften og tilpas efter hvad du bedst kan lide. Hvis du skal bruge ribssaften til fx drinks kan det være meget lækkert at den er lidt mere sødlig, medmindre du har en god sirup du kan spæde op med.
Flere opskrifter med ribs
Er du glad for ribs, men er lidt på bar bund over hvad du kan lave med dem? Så vil jeg lige afslutte dagens indlæg med at linke dig videre til en skøn morgenmadopskrift hvor de små ribs indgår. Det er min opskrift på bagt grød med ribs, som er super nem at lave. Den smager så godt med en skefuld græsk yoghurt til eller skyr. Prøv det endelig.
Du kan også lave skønne muffins med ribs. Du kan tage udgangspunkt i denne opskrift på havregrynsmuffins. I stedet for at komme hindbær i dejen, kan du udskifte med ribs. Det har jeg også lavet et par gange og det er en ganske fornuftig sammensætning.