Spaghetti bolognese

Original spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese er en sand klassiker, som vi alle kender. Jeg har ihvertfald spist min ration i min barndom. Min mor lavede sådan en god én! Nu har jeg formået at tage lidt inspiration fra hendes opskrift, blandet med mine egne erfaringer og snuppet nogle gode råd fra min kæreste også.

Denne her opskrift er mit svar på den bedste spaghetti bolognese. Den har en kort ingrediensliste, en simpel fremgangsmåde og så er kødsaucen spækket med smag og umami. En helt original spaghetti bolognese skal man lede længe efter, fordi hver “mama” har sine særlige hemmeligheder.

Hvad betyder bolognese?

Bolognese saucen, eller spaghetti kødsovs, som vi kender den, hedder ragu i Italien: “ragù alla bolognese“. Den er kødbaseret og kommer fra Bologna, så det er nok derfor vi uden for Italien kalder den bolognese. Spaghetti Bolognese, pasta bolognese, tagliatelle ai ragu – jeg kan kun sige kært barn har mange navne og komme med opskriften i stedet!

En ægte og autentisk opskrift på pasta bolognese

Det kom sig faktisk af, at jeg forleden dag ville lave spaghetti bolognese til min kæreste og jeg, blev jeg straks rettet. Min kæreste kunne nemlig fortælle mig, at der i Italien slet ikke er noget, der hedder spaghetti bolognese. Spaghetti er noget vi har taget til os i vesten, og i Italien bruger man faktisk tagliatelle til den originale ret og laver saucen uden krydderurter. Og jeg som gik og troede jeg havde helt styr på denne ret og det italienske køkken! 

Inspiration til flere pastaretter: Pasta med svampe og frisk spinat eller Pasta med stegte peberfrugter og burrata.

Tagliatelle er en type pasta formet som lange, tynde bånd, men man kan altså også sagtens bruge spaghetti til retten – det har jeg gjort i denne opskrift du får nedenfor. Men for ikke at forvirre mere end højst nødvendigt, tror jeg bare, jeg kalder retten for spaghetti bolognese fremover – men man kan altså helt selv vælge sin foretrukne pastatype. Eller måske lave pasta’en selv – hvis du vil, så får du lige min guide til hjemmelavet frisk pastadej her. 

Jeg lover dig, at min opskrift er nem og fuld af smag – det er meget imponerende, hvordan man med så få ingredienser kan få så meget smag frem i én ret. Servér endelig pastaretten med masser af friskrevet parmesanost og friske basilikumsblade.

Spaghetti-bolognese-autentisk

Læs også: En klassisk opskrift på Cannelloni med spinat og ricotta eller denne autentisk spaghetti Carbonara.

Sådan laver du den bedste spaghetti bolognese

Denne spaghetti bolognese er en kombination af en en gammel italiensk opskrift fra min mors gemmer, min kærestes gode råd og hvad jeg har smagt fra Italien. Opskriften minder lidt om min opskrift på pasta med kødsovs, som også er langtidssimret med rødvin. Det giver sådan en vidunderlig smag!

Jeg bruger hakket oksekød til selve bolognesen. Kødet får lov at stå og simre i lang tid med grøntsager, tomatpuré og rødvin. I sådan en helt ægte Bolognese er der ikke tomater. Men som enhver ret har alle sit bud på det de kan lide. Så autentisk kan man måske diskutere. I min finder du smagen af tomat. Haps!

Tip! Hvis du kan lide bacon eller salsiccia pølse kan du tilsætte det til kødsaucen. Du kan også prøve en god opskrift på pasta med salsiccia, palmekål og rosmarin.

En nem opskrift på spaghetti bolognese får du her:

pasta-bolognese

Spaghetti bolognese

En god klassisk opskrift på Spaghetti bolognese, som jeg bedst kan lide den! Du er velkommen til at give dit bud på DIN bedste opskrift i kommentarfeltet.
4,67 fra 3 stemmer
Antal: 2 personer
Forberedelse5 minutter
Tilberedelse1 time 30 minutter
I alt1 time 35 minutter

Ingredienser

Bolognese sauce

  • 200 g hakket oksekød
  • 15 g olivenolie* (1 spsk)
  • 1 stk gulerod
  • 1 stk bladselleri
  • 1 stk løg
  • 1 fed hvidløg
  • 1 kviste rosmarin
  • 15 g tomatpuré*
  • 100 ml rødvin
  • 1 dåser flåede tomater
  • salt og friskkværnet peber

Spaghetti

  • 250 g spaghetti
  • 2 tsk flagesalt
  • 100 g Parmesan

Noter

Tip! Hvis du kan lide bacon eller salsiccia pølse kan du tilsætte det til kødsaucen.

Fremgangsmåde

Bolognese sauce

  • Sæt en pande over på højeste blus. Når panden er varm kommes olivenolie og kødet på, steg det hårdt af i 1-2 minutter. Tag herefter af panden og over i en skål.
  • Skær gulerødder, bladselleri og løg i mindre tern, og skær hvidløg og rosmarin så fint som muligt. Kom dette på panden hvor kødet er blevet stegt på og steg det af i ca. 1-2 minutter.
  • Tilsæt tomatpuré og lad det stege med yderligere i ca. 30 sekunder.
  • Kom rødvin på og lad alkoholen fordampe.
  • Kom til sidst de flåede tomater i og det stegte kød i. Fyld dåsen med de flådede tomater med vand og tilsæt ligeledes dette til gryden. Lad det hele småsimre i ca. 1 time og smag til med salt og friskværnet peber.

Spaghetti

  • Kog spaghettien i letsaltet vand, men i ca. 1 minut mindre end anvist på pakken. Server spaghetti bolognese og friskrevet parmesan.
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Serveringsforslag

Herhjemme spiser vi altid noget let og simpel til retten, fx en grøn salat med vinaigrette eller en dejlig squashsalat med urtepesto og ristede pinjekerner.

Derudover et godt glas rødvin. Og eller skal der selvfølgelig masser af revet ost på toppen!

Hvor mange personer svarer opskriften til?

Opskriften på pasta bolognese er tilpasset to voksne personer, men du kan med fordel lave en dobbelt portion hvis I er flere eller spiser med børn. Du kan sagtens fryse resterne ned eller bruge kødsaucen i andre retter.

Tip! Du kan bruge resterne af din kødsauce som fyld i hjemmelavede madpandekager eller små tacos med salsa og guacamole.

Hvor længe kan bolognese sauce holde?

Hvis du ikke får spist resterne af din bolognese kan den opbevares på køl i en tætsluttende beholder. Husk blot at genopvarme i en gryde eller mikroovnen. Måske du tilsætte lidt væde til retten. Kog en ny portion pasta til, og så har du en ny skøn portion aftensmad. Velbekomme.

pasta-med-kødsauce

Spaghetti-bolognese-opskrift

pasta-bolognese

DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 986
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments