Rabarbertærte med marcipan
Rabarbertærte med marcipan er så lækkert! Og nu hvor de skønne rabarber er ved at titte frem, er en opskrift på hjemmebagt tærte med rabarber på sin plads. Det er en vidunderlig tærte og kombinationen af rabarber, marcipan og mandler er helt vidunderlig og går perfekt som en let forår- eller sommerdessert, gerne med en god vaniljeis eller fuldfed creme fraiche til.
Bunden er en klassisk mørdejsbund lavet med smør, hvedemel, et æg og flormelis. Det er verdens nemmeste dej lige at lave og som rulles ud og lægges i et tærtefad, og derefter toppes med groftrevet marcipan. Rabarber og marcipan er nemlig helt vidunderligt sammen, så snyd dig endelig ikke dig selv eller dine medspisere for den smag.
Rabarberne er lagt i et fint mønster, og du kan her være kreativ – det kræver blot at du skære dem til, så det passer. Top til sidst med din favoritsirup, det kunne ligesåvel være en rabarbersirup.. uhmmm!
Opskrift på gammeldags rabarbertærte med marcipan ala mormor
Jeg lavede den lækre rabarbertærte hos min kærestes mormor. Hun er så inspirerende i sit køkken og tilgang til mad. Hun laver alting fra bunden, og det er så fantastisk. Jeg bliver så inspireret af det og det kom der altså (hvis jeg selv skal skrive det) verdens bedste rabarbertærte ud af!
Nå, men hun havde på forhånd lavet en mørdejsbund klar, da vi besøgte dem sidst. Hun sagde til mig, at jeg måtte gøre med den hvad jeg ville. Eftersom hun havde noget marcipan liggende, rabarber på terrassen og en hjemmelavet ingefærsirup stående, var rabarbertærten jo et oplagt valg.
Jeg brugte ingefærsiruppen til denne opskrift, men du kan bruge en hvilken som helst sirup, du har lyst til. Selvfølgelig er det mest lækkert med hjemmelavet – fx kan man koge en håndfuld rabarber til en lækker, lyserød sirup, hvis man alligevel har ekstra rabarber liggende, eller hvis det ikke helt passer, når de skal skæres i korte stilke.
Læs også: Hvis du er på udkig efter mere inspiration til søde sager med rabarber, kan jeg anbefale dig min opskrift på rabarbercrumble som også er med marcipan.
Få opskriften på en nem rabarbertærte med marcipan her:
Rabarbertærte med marcipan
Ingredienser
Bunden
- 90 g smør
- 65 g flormelis
- 130 g hvedemel
- 1 stk æg
Fyld
- 800 g rabarber (renset vægt)
- 200 g marcipan
- 100 g sirup
- 20 g mandelflager
Køkkenudstyr
Noter
Fremgangsmåde
Bunden
- Smuldr koldt smør i en skål. Tilsæt flormelis, hvedemel og æg, og saml dejen forholdvis hurtigt. Stil den herefter på køl i mindst to timer, gerne dagen før hvis du har tid.
- Tag dejen ud 5-10 minutter før, så du kan arbejde med den. Tryk den ud i en smurt tærteform eller beklæd den med bagepapir.
- Smuldre den revet marcipan over bunden.
Kagen
- Skær rabarberstilkene i 1 x 4 cm, og læg dem i kvadranter á tre, som på billedet.
- Hæld din favoritsirup henover og pensl den over det hele overfladen, så det bliver fordelt og trænger ned mellem rabarberne.
- Top med mandelflager- eller splitter.
- Bag i en forvarmet ovn på 180˚ i 25-30 min., til rabarberne er møre.
- Server med en klat vaniljeis eller cremefraiche.
- Velbekomme.
Hjemmelavet rabarbertærte med mørdej
Bunden er en mørdej, hvorpå jeg har toppet med groftrevet marcipan. Rabarberne er skåret til og lagt i små kvadrater, men det behøver du ikke at gøre. Man kan sagtens gå efter det mere rustikke look og lægge rabarberne lidt “hulter til bulter”. Efter rabarberne er lagt på, hældes din favoritsirup sirup ud over. Så skal tærten bare bages til rabarberne er møre.
TIP: Du kan lave dobbelt portion af mørdejen og evt. fryse den ene halvdel til næste gang du skal bage tærte, eller bare bruge dejen med det samme, hvis du skal lave flere rabarbertærter eller måske en skøn brombærtærte med vaniljecreme og friske bær – den er nemlig også lavet med mørdejsbund. En pecan pie er også lækker!
Nem tærte med rabarber og mandler
Opskriften er virkelig virkelig nem og du får den smukkeste frugttærte! Man skal ikke lade sig snyde af måden den er bygget op på – det er nemlig pærelet at lave det fine mønster.
Det allernemmeste du kan gøre er selvfølgelig at bruge en færdigkøbt mørdejsbund og stadigvæk komme marcipan ovenpå. Ellers skal du bare følge opskriftens fremgangsmåde, som på normalvis. Det er smart, hvis du er under tidspres, eller har mange andre ting, der skal være klar i køkkenet.
Men ellers er tærten, som skrevet, med en klassisk mørdej, der fyldes med de syrlige rabarber. De er kun syrlige ind til de overhældes med sirup, toppes med mandelflager og så skal den bages i ovnen.
TIP: Hvis du gerne vil variere denne opskrift på rabarbertærten, kan du tilføje lidt crunch. Du kan med fordel bruge hakkede mandler som topping eller et generøst drys af kokosmel ovenpå, så du får en rabarbertærte med kokossmag – det kan også noget!
På udkig efter flere søde opskrifter med rabarber?
Hvis du er ellevild med rabarber, så er der heldigvis flere gode opskrifter at finde med de lyserøde stængler. De er særligt gode i bagværk og jeg kan anbefale dig at prøve nogle af mine favoritter: Fx rabarberkompot, rabarberkage med marcipan, rabarbertrifli eller rabarbermuffins med hvid chokolade.