Naanbrød på panden
Naanbrød er nemt at bage selv og så er det virkelig skønt som tilbehør til mange indiske retter – det er nærmest et must hvis du spiser indisk mad. ”Naan” der betyder brød, er nemlig det madbrød i Indien som serveres mest til alt fra varme gryderetter som indisk dahl, butter chicken, chicken tikka masala til gode dips som raita. Man bruger ligesom brødet til at spise med, som hvis det var en ske.
Brødet er et fladbrød, der oprindeligt bages i en tandoori-ovn –en indisk lerovn, der ligner en krukke og som ofte er begravet i jorden. Når naanbrød bages på den måde, får brødene en meget smuk og karakteristisk afbagning i form af brune-sorte pletter.
Heldigvis behøver du ikke sådan en tandori-ovn, for at lave de sprøde og luftige naanbrød. Du kan nemlig stadig lave flotte fladbrød med et autentisk naanbrøds-look med en helt almindelig pande på komfuret.
Naanbrød på panden
Ingredienser
- 25 g gær
- 200 ml vand
- 20 g sukker
- 1 tsk flagesalt
- 150 g græsk yoghurt 10 %
- 520 g hvedemel
- 50 g smør
- 25 g nigellafrø*
- 2 fed hvidløg
Køkkenudstyr
- Stegepande
- Kagerulle
Fremgangsmåde
- OBS! Jeg bruger en røremaskine, men du kan sagtens ælte i hånden.
- Gæren opløses i lunkent vand.
- Tilsæt sukker, salt og græsk yoghurt.
- Tilsæt hvedemel lidt efter lidt, mens du ælter dejen ved lav hastighed. Måske der skal tilsættes en smule mere hvedemel – det afhænger af melets sugeevne.
- Dejen æltes glat og smidig i 7-10 minutter, til den slipper skålens kanter.
- Lad dejen hæve til dobbelt størrelse ved stuetemperatur, med et klæde over sig i 50 minutter.
- Kom dejen ud på et meldrysset bord og del dejen til en stor kugle, del den herefter ud i 8 lige store stykker med en dejsnitter.
- Rul hver stykke til en lille kugle og brug en kagerulle til at rulle dem flade – de skal ha' en tykkelse på ca. 1 cm.
- Varm en stor pande op på middelvarme og læg hver naanbrød på – panden skal være tør. Steg dem ca. 2-3 minuter på den ene side til brødet har taget lidt farve. Vend dem og steg den færdige på den anden side.
- Smelt smør i en lille kasserolle og pensl brødene med det*. Drys med nigellafrø efter behov. *Hvis du vil have hvidløg på brødene, så vend 1-2 presset fed med det smeltede smør.
Indiske naanbrød på panden
Jeg bager altid naanbrød på panden. Det synes jeg giver det bedste resultat, både smagsmæssigt og for synets skyld. De små gyldne pletter der opstår, der hvor fladbrødene puffer op under bagningen på panden, er nok det tætteste vi kommer på den autentiske måde at lave naanbrød på. Og så sidder der god smag de steder, hvor brødene er tilberedt lidt ekstra – altså pletterne.
Det er nemt at købe færdiglavede naanbrød. Og det går også en del hurtigere, men det er altså supernemt at bage dem selv. På under 1,5 time kan du altså have de lækreste og luftige hjemmebagte naanbrød. Det kræver faktisk kun god håndkraft at slå en dej sammen og en varm pande.
TIP: Mellem bagningen kan du pakke de varme brød ind i et rent viskestykke, så de holder sig bløde ind til du skal spise dem til en skøn indisk ret. Naanbrød er nemlig bedst, når de er lune og bløde.
Sådan laver du nemt hjemmelavet naanbrød
Når du har lavet din dej til brødende, skal den hæve. Efter hævning kan du begynde at forme dine naanbrød til runde og rustikke fladbrød, som derefter steges på en varm og tør pande. Det er nemt og hurtigt at stege brødene – det tager kun lige nogle minutter. Naanbrødene vil puffe lidt op under bagning og de får de flotteste pletter.
Pas dog på at lade panden blive rygende varm, fordi så bliver brødene underbagte i midten og for mørke og (måske) sorte udenpå. Så middelvarme og ellers kan du nemt tjekke om de er færdigbagte, hvis de er luftige og lette.
Du kan sagtens stege brødene i lidt smør eller olivenolie, men jeg anbefaler at lade være. Brødene vil nemlig bare suge det til sig. Derfor er det meget mere lækkert at pensle lunet smør på bagefter, hvor du så også kan presset lidt hvidløg på, nigellafrø og krydderurter efter smag.
I sommers lavede min kæreste og jeg desuden brødene på en rist over bål, virkelig lækkert! Vi serverede dem til de mest lækre, krydrede kofta spyd og dertil en god myntedip.
Opskrift på naanbrød med hvidløg og nigellafrø
Jeg deler den nemmeste opskrift på naanbrød, som jeg laver igen og igen. Det er nemlig så lækkert at lave sine egne brød, og heldigvis tager det kort tid.
Det er virkelig nemt at lave naanbrød fra bunden af. Dejen er lavet med gær og yoghurt, som er meget typisk for grundopskriften på luftige naanbrød. Jeg bruger græsk yoghurt, men andet surmælksprodukt er fint. Når der kommer yoghurt i dejen, bliver den super god at arbejde med – smidig, glat og blød. Det giver et fantastisk fladbrød, der både er luftigt, saftigt og har en skøn krumme og smag.
Efter bagningen pensles naanbrødnene med smeltet smør (ghee) – gerne med hvidløg. Derefter drysses der med nigellafrø, som sætter sig fast på smørret. Hvis du har lyst, så drys med tørrede krydderier eller friske urter.
Tilbehør til naanbrød
Spørgsmålet er om naanbrød er tilbehør eller om man spiser tilbehør til naanbrød?
Ihvertfald kan naanbrød kan spises til al slags indisk mad. Særlig curries med ris til er godt, fordi du netop kan ”skovle” gryderetten ind med brødet. Jeg kan virkelig anbefale at servere den skønne brød til en curry med kylling eller blomkålscurry.
TIP: Naanbrødene kan du sagtens bage dagen før du skal bruge dem, men så udelad at pensle dem med smør og nigellagrø. Pak dem ind i bagepapir og i en pose eller lufttæt boks. Inden servering kan du lune dem op på panden eller i ovnen. Derefter kan de pensles med smør og til sidst drysse med nigellafrø og hvidløg.