Blomkålscurry med kikærter
Blomkålscurry er en dejlig vegetarisk og vegansk ret, som smager dejligt af karry og selvfølgelig blomkål. Karryretten passer næsten passer sig selv, hvorfor den er supernem at tilberede. Det er altid dejligt med sådanne retter, når tiden er knap.
Jeg lavede retten forleden til aftensmad herhjemme, hvor jeg tog udgangspunkt i nogle grøntsager vi havde i grøntsagsskuffen. Skuffen bød faktisk kun på blomkål og kartofler, men to råvarer jeg elsker! Hvis du også elsker opskrifter med blomkål, kan du altid gå på opdagelse i mine retter her på bloggen.
I blomkålscurryen har jeg både kartofler og kikærter, og selve saucen der binder ingredienserne sammen, er kokosmælk. Både kokosmælk og kikærter har jeg ofte i mit køkkenskab, og derfor var opskriften jo halv lavet.
Blomkålscurry
Ingredienser
Blomkålscurry
- 1 stk løg
- 1 fed hvidløg
- ½ stk blomkål
- 240 g kogte kikærter (svarende til 1 dåse)
- 180 g kartofler
- 4 tsk karry*
- 100 ml vand
- 400 ml kokosmælk* (svarende til 1 dåse)
- 2 blade kaffir limeblade
- ½ stk lime
- 5 g sukker (1 tsk)
- 1 tsk flagesalt
- 30 g olivenolie* (2 spsk)
Tilbehør
- 300 g ris
- 70 g saltede peanuts*
- ½ bundt friske koriander
Køkkenudstyr
- Gryde
Noter
- Har du en rest til overs, kan du fryse den ned og varme den op igen en anden dag.
- Du kan også bruge forkogte kartofler, så skal de bare først tilsættes 5 minutter inden servering.
Fremgangsmåde
- Kog risene efter pakkens anvisning.
Blomkålscurry
- Løg og hvidløg pilles. Hak løg i grove tern og pres hvidløg.
- Skær blomkål i små buketter. Skræl kartofler og skær dem i små tern. Dræn kikærterne fra dåsen og skyld dem grundigt.
- I en gryde, med lidt olie svitses løg, hvidløg og karry i et par minutter ved middel varme.
- Kartofler og blomkål tilsættes. Lad det svitse med et ca. 5 minutter.
- Tilsæt vand, kokosmælk og kikærter og kaffirlime og lad retten koge ved middel varme i 10-15 minutter under jævnlig omrøring.
- Smag retten til med lime, sukker og flagesalt.
- Servér med ris til og top evt. med friske koriander og peanuts.
- Velbekomme.
En skøn vegetarisk curry med blomkål og kokosmælk
Blomkålscurry er en skøn ret i både det vegetariske og veganske køkken, hvor at grøntsagerne fylder mest. Det er desuden en oplagt ret at lave, hvis man ønsker at skære ned på sit kødindtag, selvom en god omgang kyllingeboller i karry nu heller ikke er dårligt. Der er kødbollerne lavet med hakket kylling og vendt i en karrysauce der også er lavet på kokosmælk.
Retten er fyldt med dejlige krydderier, herunder selvfølgelig karry. Men den havde du nok gættet, grundet navnet blomkålscurry. Du kan justere, så retten får en mild eller mere kraftigt og krydret smag fra karryen. Det er en smagssag, selv skifter jeg mellem en mild og mere intens karry.
Opskrift på blomkålscurry med kartofler
Af grøntsager fylder blomkål størstedelen, hvor kartofler kommer lige i hælene. Du kan sagtens udelade kartofler, men de er med til at afgive stivelse jævne saucen. Hvis du har lyst til at bruge søde kartofler eller græskar, kan du dog også det.
Saucen er lavet på kokosmælk, men hvis du er mere til madlavningsfløde eller 50/50 mælk og fløde kan du sagtens bruge det. Kokosmælk er bare så dejligt i curryretter. Jeg har også brugt kokosmælk i denne opskrift på Massaman curry, som desuden indeholder kartofler. Du kan i princippet også sagtens tilsætte blomkål til den ret.
Mættende blomkålscurry med kikærter
I den varme gryderet har jeg tilføjet kikærter, for at få lidt mere fylde. Det fungerer rigtig godt, hvis man fx ikke spiser kød eller blot vil have en kødfri dag. Kikærterne er med til at give retten lidt struktur, hvilket desuden giver en større mæthed. Jeg har også tilføjet kikærter til en hjemmelavet vegetarisk Panang, og det smager også helt fortryllende godt!
Har du ingen kikærter eller mere lyst til bønner, kan du sagtens bruge det. Linser er også en mulighed, men så skal du være opmærksom på at de suger væske til sig.
Tilbehør og toppings til blomkålskarry
Der er mange gode ingredienser der går godt sammen med en varm karryret. Nogle af mine favoritter er:
- Ris: Jeg spiser altid klassiske hvide ris til min blomkålskarry, da jeg synes det passer bedst til. Du kan også gå all-in på blomkål og lave blomkålsris til.
- Koriander: Koriander går bare så dejligt til karryretter og tilføjer en smag der er svær at beskrive med få ord. Men prøv det, hvis du er til koriander.
- Peanuts: Saltede peanuts. Det giver knas og smager dejligt!
- Æbletern: Det tilføjer sødme og syrlighed, men også sprødhed.
- Kokosflager: For at fremhæve smagen af kokos kan du tilføje lidt kokosflager/chips ovenpå eller i retten.