Pulled pork i ovn – den ultimative guide!
Pulled pork smager helt vidunderligt og kan bruges til mange forskellige retter. Det er fx lækkert i burger, salater og bowls, burritos, tacos, pandekager, pitabrød … jeg ku’ blive ved!
Pulled pork består af krydret svinekød, som langtidssteges og bliver så mørt, at kødet kan trækkes fra hinanden i strimler. Man spiser det meget i sydstaterne i USA, og når man sætter tænderne i sådan en omgang mørt pulled pork, så er det da også let at forestille sig, at man står i syden og er til barbecue night!
Pulled pork
Ingredienser
Pulled pork
- 1000 g nakkefilet
- 2 tsk røget paprika*
- 2 tsk sød paprika*
- 1 tsk stødt spidskommen*
- 1 tsk hvidløgspulver*
- 1 tsk cayennepeber
- 1 tsk chiliflager*
- 5 g rørsukker* (1 tsk)
- ½ tsk flagesalt
- 1 tsk stødt koriander*
- salt og friskkværnet peber
BBq-sauce
- 60 g sirup (4 spsk)
- 30 ml eddike (2 spsk)
- 1 tsk røget paprika
- 1 tsk sød paprika*
- 1 tsk cayennepeber
- 1 tsk hvidløgspulver*
Fremgangsmåde
Pulled pork
- Massér alle de tørre krydderier ind i nakkefileten og kom den i en pose og lad den marinere natten over.
- Tænd ovnen på 130° varmluft.
- Kom nakkefileten i et fad og dæk det med sølvpapir. Kom fadet i ovnen og giv det nu 1 time i ovnens midte. Efter 1 time tages folien af – giv det yderligere ca. 2,5-3 timer og tjek efterfølgende til stegen. Klargør imens bbq-saucen.
- Hvis man godt kan lide den ydre del er lidt “sprød” så kan man skrue ovnen op på 180° i den sidste halve time.
- Nakkefileten er færdig, når man kan trække kødet fra hinanden med to gafler. Lad det hele hvile i ca. 10 min.
- Pil kødet fra hinanden med to gafler og rør det let sammen med bbq-sauce efter behov og smag til med salt og peber.
BBq-sauce
- Kom alle ingredienserne i en tykbundet gryde og lad det småsimre ved medium varme i ca. 10 min til det har en flot sirupsagtig konsistens.
Det er rigtig nemt at lave pulled pork – der skal laves en tør krydderiblanding til kødet og så skal det ellers bare i ovnen i lang tid og vendes med bbq. Det vigtigste er altså at væbne sig med tålmodighed.
Pulled pork kan serveres med alt muligt tilbehør, og jeg har derfor lavet en samling af opskrifter med pulled pork. Men i første omgang er det selve kødet, vi koncentrerer os om.
Opskrift på pulled pork i ovn på 4 timer
Min opskrift på pulled pork er faktisk en hurtig version. Jeg giver den nemlig kun lige omkring 4 timer i ovnen, men man kan også sagtens lade det stege længere. Skruer du ovnen ned på 110 grader, kan du give det op til 10-12 timer.
Før kødet er klar til at komme i ovn, skal det dog hygge sig natten over i en marinade bestående af tørre krydderier. Det man på amerikansk kalder for en dry rub. Blandingen består af alt fra chiliflager til spidskommen, og jeg kan love dig for, at det gir en god smag.
Sådan laver du den bedste hjemmelavet pulled pork – tilberedning trin for trin:
Nu sagde jeg, at det er nemt at lave pulled pork. Men derfor er der alligevel en del spørgsmål man kan sidde inde med – især hvis det er først gang, man laver det. Derfor har jeg herunder samlet en trin-for-trin guide til hjemmelavet pulled pork:
1. Nakkefilet til hjemmelavet pulled pork
Vælg nakkefilet eller skulder fra gris til pulled pork. Gerne 1 kg, som min opskrift foreskriver.
2. Den bedste dry rub til pulled pork
Jeg laver en rub, som nakkefileten marinerer i natten over.
3. Kernetemperatur for pulled pork
Pulled pork er stegt færdigt, når det har en kernetemperatur på mellem 94-98 grader. Jeg anbefaler dog altid, at man tager stegen ud nogle grader under den optimale temperatur, for kødet steger nemlig videre, mens det hviler – og lad gerne stegen hvile i 10 minutter.
I bund og grund så handler det her om, hvornår man kan pille kødet fra hinanden med en gaffel. Når man kan det, så er det færdigt, men man skal heller ikke være så bange for at give det for meget.
4. Hvor lang tid skal pulled pork have?
Ved tilberedning i ovn skal det have mellem 4-12 timer. Jeg giver min 4 timer på 130 grader. Skru ned på 110 grader, hvis du vil give den længere. Og for en sprød yderside kan du skrue op på 180 grader i den sidste halve time.
5. Sådan laver du en bbq marinade
Dry rubben er fuld af smag, men det bliver først rigtig pulled pork, når der tilsættes bbq sauce. Jeg laver en lækker bbq marinade, som jeg masserer kødet ind i, efter at det er trukket fra hinanden. Marinaden finder du også i opskriften.
Man kan også godt købe en bbq sauce, meeen den hjemmelavede er bedst!
Hvor meget pulled pork pr person?
Min fingerregel er 200 g pr. person. Men det kommer an på, hver der spiser med 😉 og hvilket tilbehør din servering ellers består af.
Serveringsforslag og tilbehør til pulled pork
Pulled pork er lækkert til frokost eller aftensmad og kan bruges til:
- Sandwich: Coleslaw, pulled pork og lidt dijonsennep i noget godt brød. Få min opskrift lige her.
- Burger: Selvfølgelig oplagt! Pulled pork burger laves også med coleslaw. Brug gerne hjemmelavede burgerboller.
- Salat bowl: En mexi bowl med grøntsager, pulled pork og fx guacamole. Server gerne med nacho chips.
- Tacos: Pulled pork er genialt i tacos. Man behøver faktisk ikke andet fyld i.
- Burritos: Brug tortillapandekager og fyld dem med kød, grøntsager og ris.
- Hotdogs: Oven på pølsen eller i stedet for – begge dele er muligt! Prøv min lækre opskrift på pulled pork hot dog!
- Bbq-sauce: Er bestemt et must for at ramme den rigtige sydstatsvibe.
Kan pulled pork fryses?
Ja. Frys det efter det er trukket fra hinanden.