Osso buco med kartoffelmos og gremolata
Jeg har altid tænkt, at simreretter kun var noget kokke kunne lave. I ved, retter som ungarsk gullasch, hvor kødet skal blive mørt som smør og smelter på tungen. Men nu hvor jeg har kastet mig ud i at lave osso buco, har jeg fundet ud af, at jeg har taget fejl. Heldigvis! Gryderetter med det lækreste møre kød er noget alle kan lave!
Og på trods af det lidt fancy navn, så er den italienske gryderet osso buco en helt vidunderligt gryderet, som enhver kan mestre. Jeg har kastet mig over ossobucoen, da det er en velkendt ret fra Italien – og som I nok ved elsker jeg det italienske køkken. Gryderetten serverer jeg med en virkelig lækker kartoffelmos til og på toppen en håndfuld gremolata. Præcis som det skal være.
Osso buco med kartoffelmos og gremolata
Ingredienser
Ossobuco
- 3 kg oksehaler
- 15 g olivenolie* (1 spsk)
- 20 g hvedemel
- 4 stk gulerødder
- ½ stk knoldselleri
- 1 stk rødløg
- 45 g tomatpuré*
- 3 fed hvidløg
- 5 kviste frisk timian
- 2 stk tørrede laurbærblad*
- 1 dåser flåede tomater
- salt og friskkværnet peber
Gremolata
- ½ bundt bredbladet persille
- 2 fed hvidløg
- 1 stk citron
Kartoffelmos
- 1000 g bagekartofler
- 150 g smør
- 175 ml sødmælk
- ½ stk citron
- salt og friskkværnet peber
Køkkenudstyr
Fremgangsmåde
Ossobuco
- Varm ovnen op til 250° varmluft.
- Kom oksehalerne i et stort ovnfast fad eller en dyb bradepande, hvor de kan være.
- Smør oksehalerne med lidt olie, og drys melet ud over dem. Massér melet ind i halerne, da det gør at saucen senere har nemmere ved at blive jævnet.
- Kom oksehalerne i ovnen og giv dem ca. 15 min. ved 250° varmluft.
- Imens skæres gulerødder, knoldselleri og løg i grove stykker, ca. 2 x 2 cm.
- Efter oksehalerne har fået 15 minutter i ovnen, tilsættes gulerødder, selleri, løg, tomatpuré, hvidløg, timiankviste og laurbærblade i fadet og det hele kommes tilbage i ovnen i yderligere 8-10 min.
- Kom alt indholdet fra det ovnfaste fad over i en stor gryde og tilsæt de flåede tomater samt vand på – bare lige til det dækker indholdet.
- Lad det hele småsimre imellem 2-3 timer, indtil kødet er mørt.
- Fjern de overskydende timiankviste. Smag saucen til med salt og friskkværnet peber.
Gremolata
- Persille hakkes groft og hvidløg finthakkes.
- Vend med citronskal fra en hel økologisk citron.
Kartoffelmos
- Skræl bagekartofler og skær dem i mindre stykker, ca. 3 x 3 cm og kog dem helt møre (ca. 25 minutter).
- Varm 175 g mælk op i en lille gryde – det er ikke sikkert du skal bruge al mælken.
- Kartoffelvandet sigtes fra og smørret tilsættes. Lad smørret smelte en smule. Tilsæt mælken, men hold lidt af den tilbage – justér selv efter hvilken konsistens du ønsker din kartoffelmos.
- Pisk kartoffelmosen godt sammen og smag til med salt og friskkværnetpeber samt en lille smule citronsaft. Brug endelig citronsaft, da er med til at fremhæve smagen af kartoflerne, som virkelig smager godt!
- Servér kartoffelmosen med den færdigsimrede ossobuco.
- Velbekomme.
God gammeldags osso buco i ovnen eller gryde
Osso buco er en skøn simreret til både efterår og vinter. Den er dyb i smagen, fuld af umami og så varmer den noget så dejligt. Simremad er jo helt oplagt her i de kolde måneder.
Sådan en italiensk gryderet er overraskende nem at lave. Jeg bruger oksehaler, som først kommes i ovnen og herefter steger jeg dem så videre i gryde eller i stegeso. Man kan altså lave hele opskriften i ovn, eller man kan overføre oksehalerne til en gryde og lade det simre dér. Og så står retten ellers bare og passer sig selv – bestemt en opskrift alle kan være med på, vil jeg mene.
Inspiration til gode simreretter: Coq au vin
Opskrift på ossobuco med kartoffelmos
Da osso buco jo er en italiensk ret, serveres den gerne med risotto. jeg har dog valgt at lave verdens bedste kartoffelmos og servere den til. Sådan en gammeldags gryderet smager nemlig SÅ godt med kartoffelmos til. Du kan også servere med et fad ovnbagte rodfrugter eller en rodfrugtmos. Eller selvfølgelig kaste dig ud i en risotto.
Osso buco indeholder i sig selv en dejlig masse smagsgivende grøntsager; gulerødder, knoldselleri, tomater og løg. Da retten får lov at stå og simre længe, er den spækket med smag, og kødet bliver så mørt. Det er virkelig en feel good ret! Den er perfekt til lørdag aftener, der skal fejres med en flaske vin eller en søndagsmiddag med de nærmeste. Eller bare dage, hvor du gerne vil forkæle dig selv lidt ekstra.
Tip: Hvis du vil lidt afveksling til kartoffelmos, kan jeg anbefale dig en græskarmos.
Drys med gremolata på din osso buco
Jeg drysser med gremolata oven på min osso buco. Det smager nemlig helt vidunderligt, så du må virkelig prøve det.
Gremolata er en italiensk type af topping, som er klassisk at servere til ossobuco. Det består af bredbladet persille, hvidløg og citronskal, så det er simpelt og hurtigt at røre sammen, og så tilføjer det altså bare masser af friskhed til den ellers tunge ret.
Hvilket kød skal jeg bruge til ossobuco?
Det er ret vigtigt at vælge det rette kød til osso buco. Jeg bruger selv oksehaler, men du kan også bruge for eksempel kalveskank. Retten hedder ossobuco, som betyder knoglens hul, fordi marven inde i knoglen er vigtig for, at gryderetten får den helt rigtige smag.
Når du skal vælge kød til ossobuco, er det derfor vigtigt at vælge en udskæring af kød, hvor der er skåret på tværs af benet, så du får knoglemarven med. Og som regel bruger man okse- eller kalvekød.