Langtidsstegt lammekølle i ovn
Lammekølle smager vidunderligt, og det er en god måde at spise lam på. Det er nemlig nemt at lave, for sådan en langtidsstegt lammekølle passer helt sig selv, når først den er i ovnen.
I denne opskrift på langtidsstegt lammekølle får I både opskriften på den lækreste, møre lammekølle og på tilbehør, der passer perfekt til. Jeg har ladet mig inspirere af det græske køkken og serverer derfor lammekøllen med rosmarinkartofler og en tomatsalat med feta. Du kan også servere andre slags græsk tilbehør til som fx tzatziki, flute eller en græsk salat.
Lammekølle – langtidsstegt
Ingredienser
Lammekølle
- 1 stk lammekølle (ca. 2,5-2,8 kg)
- 45 g olivenolie*
- 4 tsk flagesalt
- 7 stk tørrede laurbærblad*
- 5 kviste rosmarin
- 3 fed hvidløg
Tilbehør
- 6 stk forårsløg
Tomatsalat
- 4 stk tomater
- 1 stk agurk
- 3 blade ramsløg
- 100 g feta
- 45 g olivenolie*
- 1 stk citron
- salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
Lammekølle
- Tænd ovnen på 150°, varmluft.
- Inden køllen gnides ind med olie, krydderier og salt skal den først trimmes. Det gør du ved at skære de små sener fra.
- Rids tern i lammekøllens fedt-overflade og gnid med olie og salt. Læg laurbærblade, rosmarin og hvidløg på køllen og læg køllen i bradepande beklædt med bagepapir.
- Steg lammekøllen i ca. 2-2,5 time, eller til den har en kernetempertaur (målt ved låret) på ca. 58-60 grader. Mens stegen hviler kan du forberede kartofler, salat og forårsløg.
- Tag den ud af ovnen og lad den hvile i 20 minutter, så du får en perfekt rosastegt steg.
- Mens stegen hviler kan du tilberede tilbehøret.
Tilbehør
- Følg fremgangsmåden for rosmarinkartofler lige her.
- Steg forårsløg på en varm pande i lidt olie eller smør.
Tomatsalat
- Skær tomater i kvarte.
- Skær agurken over på midten og fjern kernerne. Skær i både.
- Snit ramsløg meget fint.
- Vend tomat, agurk og ramsløg sammen med feta, olivenolie, citronsaft og smag til med salt og peber.
Stegetid for lammekølle – guide til den bedste langtidsstegning
Min opskrift på langtidsstegt lammekølle har en nem fremgangsmåde, og det allervigtigste er blot, at du rammer lammekøllens stegetid rigtigt. Langtidsstegning gør kødet mørt og giver det en intens smag, men får kødet for lang tid i ovnen, kan det risikere at blive tørt.
Så det bedste tip, jeg kan give til langtidsstegning, er at bruge et stegetermometer. Lammekøllen skal nemlig tilberedes i 2-2,5 time til den har en kernetemperatur på 58-60 grader. Kernetemperaturen måles ved låret, og begynd gerne at måle temperaturen, inden de to timer er gået.
Og så til det næstbedste tip – lad stegen hvile! Det er enormt vigtigt, at kødet får lov at hvile efter stegningen for ikke at tabe lammekøllens saftighed. Imens stegen hviler, kan du lave tilbehøret.
Jeg foretrækker helt klart at spise lam på den her måde, hvor det er langtidsstegt. Prøv også min lammeskank i ovn, som ligeledes er langtidstilberedt og stegt med grøntsager.
Opskrift på langtidsstegt lammekølle i ovnen
Når lammekølle tilberedes ved langtidsstegning, skal den have nogle timer i ovn. Så snart lammekøllen er klar til at komme i ovnen, passer den altså sig selv.
Inden da skal køllen trimmes for sener, ridses og gnides med olie, krydderier og salt. Jeg bruger frisk rosmarin, laurbærblade og hvidløg, da det giver masser af smag til kødet. Man kan også sagtens bruge andre friske urter, som fx timian.
Er du ude i god tid, kan du også lave marineret stegt lammekølle ved at lade lammekøllen ligge i en marinade af olie, krydderurter, hvidløg og evt. lidt citron i et døgns tid.
Inspiration til flere opskrifter på lam: Panerede lammekroner, stegt lammekrone med urter, meatballs af lam og lammefrikadeller.
Tilbehør til lækker lammekølle
Ja, hvad serverer man til lammekølle? Mulighederne er jo utrolig mange. Jeg synes selv, at ovnkartofler er oplagte, især fordi man jo allerede har gang i ovnen. Man kan derfor med fordel lave nogle kartofler samtidig med at stegen er i ovnen – fx er lammekølle med flødekartofler eller rosmarinkartofler et sikkert hit.
Servér også en god salat til lammekølle sammen med en dressing. Med det græske køkken i baghovedet er det jo oplagt med en tzatziki, men en indisk inspireret raita passer også så godt.
Udover tomatsalat serverede jeg denne lammekølle med forårsløg, som bare lige fik en tur på panden.
Hvor meget lammekølle til 6 personer?
Min opskrift på langtidsstegt lammekølle er til 6 personer, og her er en lammekølle på 2,5-2,8 kg nok.