Kylling satay sauce
Kylling satay eller kylling med peanutbutter sauce – sådan kan den lækre thailandske ret måske bedre forståes på godt dansk. Jeg holder virkelig meget af det thailandske køkken og måden hvorpå man bruger krydderierne og grøntsager.
Oftes står den på en fordansket wok med nudler og grøntsager, men stadig med inspiration fra det thailandske køkken. Men en ret, som jeg laver endnu oftere er min version af panang karry med kylling – en skøn suppe, som jeg for første gang fik i Thailand. Åh, det er så godt!
Kylling satay
Ingredienser
Kylling
- 4 stk kyllingebryst
- 2 stængler citrongræs
- 2 fed hvidløg
- 5 g ingefær
- 2 tsk karry*
- flagesalt
Satay sauce
- 15 g olivenolie* (1 spsk)
- 2 tsk karry*
- 400 ml kokosmælk* (svarende til 1 dåse)
- 30 g peanutbutter*
- 30 ml soyasauce*
- 8 ml fiskesauce
- 15 g rørsukker*
- 1 stk lime
Desuden
- 350 g ris
- 1 bundt friske koriander
- 1 stk mango
Køkkenudstyr
Fremgangsmåde
Kyllingen
- Hak dit citrongræs, hvidløg og ingefær fint (gem halvdelen til din satay sauce) og mariner dine kyllingebryster i heri sammen med karry og lidt salt.
- Steg kyllingen på en brændvarm pande med lidt olie.
Satay sauce
- Steg den anden halvdel af citrongræsblanding som du gemte fra før af i lidt olivenolie i en lille gryde og tilsæt herefter karry og lad det stege yderligere 30 sekunder.
- Kom din kokosmælk i gryden og lad det koge ind i 5 minutter.
- Blend med en stavblender peanutbutter, soya, fiskesauce og saften fra 1/2 lime i kokosmælken.
- Smag eventuelt til med lidt salt, sukker og mere lime.
Ris
- Kog dine ris efter pakkens anvisning.
- Server ris med kyllingen, satay sauce og top retten, friske koriander og lidt mango i skiver.
Min yndlingsingrediens i det thailandske køkken er nok soyasauce eller ingefær. Nej, vent – fiskesauce. Fiskesauce fungere bare rigtig godt i flere thaiinspireret retter, fordi det både har noget sødme over sig men også salt og umami. Det bruger jeg desuden også i min dressing til denne thai salat med and.
Opskrift på kylling satay til aftensmad
Den krydrede ret du får opskriften på i dag er skøn, fordi den kan spises til både frokost og aftensmad. Retten er fyldig, men på den gode måde. Smagen er fantastisk, rund, sød, syrlig, salt – jeg elsker virkelig denne her ret! Hvad der næsten er endnu bedre er, at retten er god i den travle hverdag, fordi den ikke tager lang tid at lave.
Lav alt fra satay kyllingespyd til kyllingelår
Den lækre ret kan bestå af flere variationer, forstået på den måde at du ikke nødvendigvis behøver at lave retten her, som jeg har gjort. Du kan både lave lækre kyllingelår med satay, eller den meget velkendte er satayspyd med jordnøddesauce – kyllingespyd med peanutbutterdressing om man vil.
Du kan grille dine kyllingespyd i satay marinade, så du får lidt ekstra smag. Det er så lækkert og velsmagende! Hvis du vælger at lave spyd, kan du tage udgangspunkt i fremgangsmåden på disse marinerede kyllingespyd.
Satay sauce: Verdens lækreste peanutsauce
Den dejlige kylling skal selvfølgelig serveres med en den cremede thailandsk peanut butter sauce. Det er et must! Til retten serverede jeg ris, men en grøn frisk salat eller kålsalat er heller ikke dumt. Du kan også vende det hele sammen og lave en lækker kylling satay med nudler, og evt. tilføre nogle hurtigt grillede grøntsager til. Dét vil jeg ihvertfald selv gøre næste gang!
Flere thai inspireret opskrifter
Er du glad for mad med nudler? Så kan jeg anbefale dig, at kigge nærmere på en af mine opskrifter på nudelretter med karry. Den er med kokosmælk og smager virkelig godt!