Kalvetatar med stenbiderrogn, aspargesmayonnaise og rugbrødscrumble
Kalvetatar er den skønneste forret eller hovedret her til foråret. Denne kalvetatar er med stenbiderrogn, aspargesmayo, rugbrødscrumble og brøndkarse, og det er en virkelig lækker, frisk kombination!
Stenbiderrogn gør sig helt fantastisk med kalvetataren og ser desuden så fint ud på toppen. Sammen med den fede mayo og sprødt rugbrød har vi virkelig fat i en opskrift med masser af smag og en nordisk æstetik. Jeg laver selv rugbrødsknas med et par skiver rugbrød.
Kalvetatar er den perfekte forret
Kalvetatar er fuldstændig oplagt at servere som forret her til foråret som en del af en god gæstemenu. Tatar med kalv kan dog også sagtens spises som hovedret – eventuelt serveret med friske, grønne asparges.
Er du vild med råt kød og tatar, som jo er en delikat spise, kan du også se min opskrift på en klassisk rørt tatar med spicy mayo, tomat, kapers og rødløg. Til denne bruger jeg oksekød, men du kan også sagtens lave den på kalvekød.
Hvis du er vild med kødfyldte forretter, kan du også se nærmere på denne vitello tonnato eller en klassisk okse carpaccio.
Opskrift på kalvetatar med stenbiderrogn og aspargesmayo
Kalvetatar er en nem og imponerende forret at ryste ud af ærmet. Mayonnaisen serveres på toppen, og du kan anrette som du har lyst. På billederne kan du se to forslag til forskellige udtryk – det er samme servering. Du kan også lave rørt kalvetatar ved at røre mayoen med kalvekødet i stedet for at servere det ovenpå.
Er du ligesom mig bidt af stenbiderrogn? Så prøv også denne opskrift på blinis med stenbiderrogn eller pizza med stenbiderrogn og grønne asparges.
Til min kalvetatar bruger jeg en aspargesmayo, som bare er den bedste forårsmayo! Aspargesmayo laves på en aspargesolie af hvide asparges. Når først du har lavet aspargesolien, så er fremgangsmåden præcis den samme som for almindelig, hjemmelavet mayo. Du kan også sagtens erstatte aspargesmayo med estragonmayo eller klassisk mayo, hvis du foretrækker dette.
Få opskriften på tatar med kalvekød her:
Kalvetatar
Ingredienser
Aspargesmayo
- 12 stk hvide asparges
- 360 g vindruekerneolie
- 2 stk æggeblommer
- ½ stk citron
- salt og friskkværnet peber
Rugbrødcrumble
- 100 g rugbrød
- 15 g smør
- 15 g olivenolie*
Kalvetatar
- 500 g kalve inderlår
- 200 g stenbiderrogn
- 15 g olivenolie*
- salt og friskkværnet peber
- 0,5 bundt brøndkarse
Køkkenudstyr
- Kødhakker
Fremgangsmåde
Aspargesmayo
- Rens dine hvide asparges og skær de nederste 2 cm af bunden. Brug en tyndskræller til at lave aspargesskræller/bånd.
- Kom skræller i en gryde med olie og lad det varme op til ca. 130° i et par minutter. Kom det over i en skål og stil det på køl i ca. 1 time indtil det er koldt, sigt herefter olien fra aspargesskrællerne.
- Find et højt glas frem og kom aspargesolie og æggeblommer i. Kom en stavblender ned i glasset, så den rører bunden og blend. Smag til med citron, salt og peber.
Rugbrødscrumble
- Skær rugbrødet til smulder og steg det på en pande med lidt olie eller smør i ca. 3-4 min indtil det er gyldent. Læg det herefter på fedtsugende papir.
Kalvetatar
- Skær din kalvefilet i hånden til meget små stykker tern, som du bedst kan lide det. Eller på en kødhakker – det er nemmest, og har jeg gjort i denne opskrift. Man kan også få sin slagter til det. Hak derefter kødet fint.
- Vend tataren sammen med halvdelen af stenbiderrognen og smag til med salt, peber og en lille smule olivenolie.
- Anret det hele, med aspargesmayonnaise, rugbrødcrumble, det resterende stenbiderrogn og brøndkarse på toppen.
Nordisk tatar med kalve inderlår
Til tatar med kalv skal du selvfølgelig bruge noget kalvekød. Jeg har brugt kalve indelår, som jeg har kørt gennem en kødhakker. Har du ikke en kødhakker, kan du få slagteren til at gøre det, eller du kan skære kødet i meget små tern. Opskriften kan også laves med okseindelår, hvis du foretrækker oksetatar.
Tatar med stenbiderrogn, brøndkarse og rugbrød skriger af nordisk køkken. Især rugbrød er jo så velkendt for os i Danmark, og udover at det tilføjer et nordisk touch, så går det perfekt til kalvetatar og mayo. Du kan også sagtens bruge andre urter end brøndkarse – måske lidt friskplukkede ramsløg?