Grøn pesto med basilikum
Det kan faktisk være ganske svært at finde en ægte italiensk pesto i supermarkederne. Tit er der nemlig en eller anden mærkelig ingrediens i. Derfor foretrækker jeg klart den hjemmelavede variant. Hjemmelavet pesto smager nemlig så godt og har en mere intens, frisk smag af basilikum. Det er desuden verdens nemmeste opskrift du får her, så der er mange grunde til at lave den selv frem for at købe!
Der findes mange forskellige slags pesto, og her er det en opskrift på den klassiske basilikumspesto, I får. Friske basilikumsblade, hvidløg, pinjekerner, parmesan og en god sjat olivenolie. Det er de ingredienser, der udgør en grøn pesto, sådan som den skal være. Cremet og med en intens smag.
Grøn pesto
De fleste af os kender pesto bedst som den klassiske italienske grønne pesto, lavet med basilikum. Den er meget anvendt blandt os danskere og den kan findes på hver en hylde i supermarkederne.
Jeg synes det er sjovt at eksperimentere lidt med forskellige urter og grøntsager, og derfor finder du fx også en ramsløgspesto her på siden.
Den bedste italienske basilkumspesto med pinjekerner
Italiensk grøn pesto laves med pinjekerner. Pinjekerner har en fantastisk, smøragtig smag, som er perfekt til pesto. Ikke desto mindre er det en dyr sag, så du kan eventuelt lave pestoen med mandler eller cashewnødder i stedet.
Ligegyldigt hvilken type nød du vælger, er det en god ide at riste dem først. Sådan får du nemlig mere smag ud af dem.
Opskrift på grøn pesto med basilikum
Når du skal lave grøn pesto – eller bare pesto i det hele taget – er det vigtigt at vælge en olivenolie af god kvalitet. Pesto er jo en frisk sauce, der ikke tilberedes, og derfor smager olivenolien tydeligt igennem. Bruger man en olivenolie, der egner sig bedst til stegning, kan man risikere at få en bitter smag i pestoen. Vælg derfor en olivenolie, hvor man faktisk kan smage, at olien er lavet af oliven.
En anden vigtig ingrediens i basilikumspesto er selvfølgelig basilikum. Og her kan det godt blive lidt svært at hamle op med italienerne. I en ægte italiensk pesto alla genovese bruger man nemlig de små, spæde blade af basilikum, som bare smager af meget mere end når man bruger større blade.
Heldigvis er den sort basilikum, vi kan købe i supermarkederne, både dansk og meget velegnet til basilikumspesto, så resultatet bliver fantastisk alligevel. Jeg smager dog til med en smule citronsaft for at fremhæve basilikumsmagen. Dette kan godt udelades, hvis du sigter efter en ægte italiensk pesto.
Grøn pesto
Ingredienser
- 60 g pinjekerner
- 1 bundt basilikum
- 1 fed hvidløg
- 1 dl olivenolie*
- 30 g Parmesan
- 0,5 stk citron
- salt og friskkværnet peber
Køkkenudstyr
Fremgangsmåde
- Rist pinjekerner af på en tør pande, til de er lettere gyldne. Lad dem afkøle.
- Find en blender, minihakker eller foodprocessor frem og kom afkølede pinjekerner, basilikum, hvidløg, olivenolie og parmesan deri. Blend et par gange og tilsæt citronsaft samt salt og peber efter behov.
- Kør et par gange mere til du har en cremet, men stadig lidt grov pesto med bid.
- Skold et glas og hæld pesten heri. Skal du ikke bruge pestoen nu, så hæld lidt ekstra olivenolie over pestoen, for konseveringesn skyld så den holder længere tid på køl.
Hvilken ost kan bruges til grøn pesto?
I italienernes øjne er der kun én slags ost, der dur til basilikumspesto – og det er Parmigiano Reggiano. Brug derfor et ægte stykke af denne parmesan, der enten er modnet i 12 eller 18 måneder. Jo længere tid osten er modnet, jo dybere er smagen. Vælg derfor gerne den ekstra modnede.
Hvis du ikke kan finde parmigiano reggiano, kan du bruge grana padano eller lignenede.
Holdbarhed for hjemmelavet pesto
Hjemmelavet basilikumspesto kan holde sig en lille uges tid. Det er altså ikke en specielt lang holdbarhed. En hjemmelavet pesto smager dog så skønt, at du næppe kommer til at glemme pestoen i køleskabet. Pesto kan nemlig bruges i madlavning, på brød eller du kan bruge det som pesto dressing til fx salater.
Her er et par tricks til, hvis du forlænge holdbarheden lidt:
- Skold dine glas, som du hælder pestoen på. Og skyl dem evt. med atamon.
- Top din færdiglavede pesto med olivenolie, så den danner et slags låg, efter du har hældt den på glas.
Jeg håber du kan finde dig en ny og spændende opskrift på pesto, som du bare MÅ prøve!
Opskrifter og retter med grøn pesto
Der er et væld af gode opskrifter med pesto, for den lille, grønne sauce smager jo SÅ godt.
- Pastaret med pesto: Pasta pesto er genialt. Prøv fx gnocchi med pesto eller denne pastaret med røget laks, hvor dildpesto kan udskiftes med basilikumspesto. Sidst, men ikke mindst kan du bruge din hjemmelavede basilikumspesto i en skøn pasta med pestosauce.
- Til kyllingebryst: Pesto, mozzarella og soltørrede tomater udgør fyldet i disse fyldt kyllingebryst med pesto – en fantastisk ret.
- Pestosnurrer: Disse pestosnurrer fungerer så godt til madpakken eller som snack.
- Brød: Prøv fx mine bruschetta med gedeost og pesto eller disse små galette med spinat, gedeost og pesto – geniale forretter!
Mine bedste opskrifter på pesto
Det er rigtig nemt at lave en pesto selv, da alle ingredienser blot skal blendes i en minihakker eller foodprocessor. Du kan selv bestemme om din pesto skal være grov eller meget fin, og ligeledes om den skal olieret eller cremet.
Der er mange gode muligheder for ingredienser i hjemmelavet pesto, fordi det kan laves med alverdens urter og grøntsager. Prøv fx også en rød pesto med soltørrede tomater.