Æblecrumble med kanel og nødder
Efterår og hygge er nok noget af dét vi danskere elsker allermest. Mig selv inklusiv. Efterår er nemlig min yndlingstid på året. Det er en tid fuld af hyggestunder, og der er masser af lækre sager i sæson. Heriblandt æbler, så derfor har jeg bagt en skøn æblecrumble.
Jeg elsker crumbles, og bager dem året rundt. Om sommeren laver jeg gerne en crumble med ribs, når ribsene er i sæson, og rabarbercrumble når de er i sæson om foråret- og sommeren. Men nu hvor kalenderen siger efterår, og jeg kan nyde at plukke mine egne æbler fra træerne i sommerhuset, er det endelig blevet tid til æblecrumble.
Æblecrumble
Ingredienser
Crumble dej
- 100 g hvedemel
- 130 g smør
- 50 g grovvalsede havregryn*
- 50 g valnødder*
- 50 g rørsukker*
- ¼ tsk flagesalt
Æblefyld
- 4 stk æbler (store)
- 2 tsk kanel*
- 0,5 tsk stødt kardemomme*
- 30 g rørsukker*
Køkkenudstyr
Fremgangsmåde
Crumble dej
- Tænd ovnen på 175° varmluft.
- Kør mel, koldt smør i tern, havregryn, valnødder, sukker og salt i en foodprocessor og kør til du har en crumble/smuldret lignende masse. Du kan også røre det sammen i en skål med fingrene.
Æblefyld
- Skær æblerne tern og vend dem med kanel, kardemomme og sukker i en skål.
- Fordel kanelæblerne i bunden af en tærteform, 25-30 i diameter. Fordel ligeledes crumbledejen ovenpå æblerne.
- Bages i midten af ovnen ved 175° i ca. 35 minutter.
- Servér æblecrumblen lun med evt. vaniljeis, creme fraiche eller flødeskum.
Efterårscrumble med æbler og flødeskum
Æblecrumble er en fantastisk dessert, som er perfekt at servere for gæster. Den er nem at lave, fuld af varme, og så er det en god undskyld for at spise flødeskum. Eller creme fraiche. Eller hjemmelavet vaniljeis for den sags skyld. Alle tre passer godt til min opskrift på crumble med æble, så servér det, du foretrækker.
Mangler du andre ideer til desserter, du kan servere når du skal dele hyggelige stunder med skønne mennesker, så kig mine desserter igennem, hvor der er masser af inspiration at finde.
Æblecrumble med havregryn og kanel
En æblecrumble består af en crumble dej og æblefyld. I crumbledejen har jeg brugt havergryn, fordi jeg synes det passer perfekt til en crumble. Derudover hører der sig selvfølgelig også varme krydderier til. Kanel og kardamomme passer fantastisk til – jeg tilføjer det til æblefyldet, men man kan også sagtens komme krydderier i dejen.
Udover det er opskriften på æblefyldet utrolig simpel – sukker og æbler er alt, der skal til. Jeg bruger rørsukker, men brun farin eller almindeligt sukker kan også bruges.
Tip: Hvis du er vild med kombinationen af æble og kanel, så kan jeg anbefale dig at tjekke endnu en god æblekageopskrift, som består af en klassisk kagedej, men med kanelvendte æblestykker på toppen.
Nem opskrift på æblecrumble de luxe
Opskrift på crumble er helt klart en af de nemmeste opskrifter, jeg har liggende på bloggen. Det er nemt at lave både æblefyld og dej, og man behøver ikke som med andre tærter at forbage dejen. Men selvom opskriften er nem, så betyder det bestemt ikke, at æblecrumble ikke kan gå for at være en fancy dessert. Jeg tilføjer fx valnødder til crumbledejen, som jeg synes er med til at gøre tærten lidt mere de luxe. Hvis man så serverer fløjlsblødt flødeskum eller en rigtig god vaniljeis til, så kommer du næppe til at møde skepsis blandt dine gæster.
Inspiration til andre gode crumble-tærter i efteråret: Solbær crumble med mørk chokolade og hasselnød.
Gode tips til din æblekage med smuldredej
Det dejlige ved sådan en crumble er, at man kan lave den i mange forskellige varianter. Derfor er det også noget jeg har lavet VIRKELIG mange gange. Så gennem årene har jeg samlet lidt tips ind til, hvordan du laver den allerbedste crumble, og hvordan du kan lege med ingredienserne:
- Brug nødder. Nødder giver et godt crunch til din crumble. Jeg bruger valnødder i denne opskrift, men du kan også erstatte med mandler, pecannødder eller hasselnødder. De fleste nødder går godt med æble, så det er bare med at prøve sig frem. Og ellers kan du prøve min pecan pie tærte, som også er en lækker dessert.
- Top med dulce de leche. Ovenpå æblerne kan du komme nogle små klatter dulce de leche med en ske. Det smager så lækkert! Du kan også rive noget marcipan over – luksus!
- Leg med krydderierne. Varme, julede krydderier fungerer altid godt med æbler, og du kan sagtens komme flere i end bare kanel og kardamomme. Prøv fx at tilføje stjerneanis eller nelliker. Du kan også udelade kanel og kardamomme og i stedet bruge vaniljepulver eller 1 spsk vaniljesukker i.
- Brug koldt smør. Dejen skal smuldre, og det er nemmest at gøre, hvis smøret er koldt.
- Vær på forkant. Hvis crumblen skal serveres for nogle gæster, kan du med fordel lave æblerne og crumble klar dagen før, den skal serveres. Så behøver du blot at samle din æblecrumble kage og bage den på dagen.
- Leg med fyldet. Æbler kan skiftes ud med pære, blommer eller ferskner. Eller du kan lave en bærcrumble med frosne bær.