Kirsebærsauce

hjemmelavet kirsebærsauce

Ingen jul uden risalamande, og inden risalamande uden kirsebærsauce. Det er en nødvendighed for mig, og har altid været det i min familie, at få serveret en lun kirsebærsauce ovenpå den cremede risalamande. Heldigvis er det super nemt at lave sin egen sauce, og så er den helt sikkert langt bedre end den færdiglavede du kan købe i butikkerne. 

Du kan med fordel lave saucen dagen før, eller en hel måned før. Der er nemlig en del sukker i sådan en sauce, hvorfor den kan holde sig lang tid – uåbnet vel at mærke. Hvis den opbevares på af skoldet glas, er der ingen problemer. 

opskrift på kirsebærsauce eller kirsebærsovs

Kirsebærsauce

Der skal hjemmelavet kirsebærsauce til risalamande, og du kan lave den meget nemt selv. Her får du min bedste opskrift på kirsebærsovs med Amarena kirsebær.
4,80 fra 5 stemmer
Antal: 6 Personer
Tilberedelse20 minutter
I alt20 minutter

Ingredienser

  • 1500 g kirsebær (uden sten)
  • 350 g sukker
  • 1 dl rødvin
  • 1 stk citron
  • 1 stk appelsin
  • 1 spsk Maizena
  • 200 g syltede amarena kirsebær

Noter

  • Holdbarhed: Da der er en del sukker i kirsebærsaucen, kan den holde sig i flere måneder i afskoldet glas, uåbnet.
  • Smagsgivere: Du kan med fordel tilsætte et par kanelstænger, stjerneanis eller en hel vaniljestang. 
  • Personer: Opskriften kan bruges til 6-8 personer, det afhænger af hvor glad man er for kirsebærsaucen. Men ellers er den god på yoghurt om morgenen, så helt spildt bliver den ikke hvis der er for meget. 
  • Amarena kirsebær: kan findes i velassorterede supermarkeder. 

Fremgangsmåde

  • Kom stenfrie kirsebær, sukker, rødvin/kirsebærvin i en gryde.
  • Tag en tyndskræller og skræl 2 skiver citron skal og 2 skiver appelsinskål og kom det i gryden sammen med saften fra både citron og appelsin. 
  • Giv det hele et opkog og lad det derefter simre i 15-20 min på lavt blus. 
  • Bland majsstivelsen med en lille smule vand og rør det ned til kirsebærrene.
  • Tilsæt syltede amarena kirsebær, hvis du har lyst – det smager dejligt, men er ikke nødvendigt.
  • Lad det hele småsimre i yderligere et par minutter. Hvis den er blevet for tyktflydende, kan der eventuelt tilsættes en lille smule vand.
  • Nyd den lun over den cremede risalamande.
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Hjemmelavet kirsebærsauce til risalamande

Den populære og meget smukke dybe bordeauxrøde kirsebærsauce hører til ovenpå en klassisk risalamande eller en hjemmelavet cremet risalamande-is. For et par år siden lavede jeg en risalamande kage, som er en moderne fortolkning af desserten. Kagen er portionsanrettet og med en bund af bagt marcipan. Her lunes saucen også, og hældes ovenpå.

Der er mange færdiglavede kirsebærsaucer på markedet, men den bedste er den du selv kan lave. Jeg har nu efterhånden prøve at lave min version med forskellige smagsgivere og min yndlings er blevet hvor jeg koger appelsinskal med. Eller en vaniljestang. Vigtigst af alt, skal der være en god balance mellem det søde og syrlige. 

Det er simpelthen så nemt at lave en omgang velsmagende kirsebærsauce. Alle ingredienser skal blot koges sammen og derfra hældes på af skoldet glas. 

Kirsebærsauce med frosne eller friske kirsebær

Til opskriften kan du bruge friske, som frosne kirsebær. Jeg har brugt frosne kirsebær som jeg havde gemt fra i sommers, hvor jeg udstenede dem mens de var allermest modne. Det var i sammen ombæring, da jeg lavede min opskrift på semifreddo med kirsebær og mørk chokolade. En skøn, skøn isdessert uden ismaskine.

Kirsebær kan også findes i velassorterede supermarkeder, frosne, hvor de er udstenet. Luksus!

TIP: Du kan med fordel lave saucen allerede om sommeren af friske kirsebær, således du har din sauce klar til jul, hvor du skal bruge den. Du kan også udstene dine kirsebær, fryse dem ned og bruge dem ved juletid.

risdessert med kirsebærsauce

Opskrift på kirsebærsauce 

Faktisk kræver det kun få ingredienser for at lave en kirsebærsauce selv. Kirsebær er selvfølgelig en nødvendighed, men derudover skal du kun bruge sukker, lidt kirsebærvin eller rødvind og noget til at jævne med. Derfra kan du tilføre smagsgivere som fx vaniljestang, kanelstænger, stjerneanis eller skræl fra appelsin og/eller citron. Sidstnævnte har jeg valgt at komme i min opskrift på kirsebærsovs plus saft derfra, fordi det giver en skøn smag og tilføre også syrlighed til saucen. 

Jeg bruger desuden en smule majsstivelse til at jævne saucen med, så den ikke er alt for tynd. Derefter tilsætter jeg lidt Amarena kirsebær fra Fabbri, bare for at gøre saucen lidt mere luksus. Det er syltede kirsebær, og de bidrager med en skøn smag og mere dybde til kirsebærsovsen! Fabbri er dog lidt pebret i prisen for sådan et glas. Men det er jo jul én gang om året. 

TIP: Du kan også erstatte rødvin/kirsebærvin med fx portvin. Eller hvis du har noget gløgg essens, er det også en dejlig smagsgiver. 

Lav en luksus kirsebærsauce med Amarena kirsebær

Hvis du har lyst, til at gøre din hjemmelavet kirsebærsauce til en luksusudgave, vil jeg anbefale at tilsætte syltede Amarena kirsebær. De har en helt vidunderlig smag, som altså lige tager saucen et niveau op og tilmed løfter den dessert, du vælger at servere den til. 

Amarena kirsebær er sorte kirsebær og er ret berømte for deres smag. De er kendt for at have en mild mandelsmag, hvorfor de er super lækre i sammenspil med den årlige jule risdessert med hakkede mandler i.

Der findes en skøn italiensk kirsebærsauce, Fabbri Amarena, også bedre kendt for dens hvide porcelænskrukke med blå skrift. Du har nok allerede stødt på den.  

kirsebærsauce med Amarena kirsebær

opskrift på kirsebærsauce eller kirsebærsovs

Kan børnene spise kirsebærsaucen når der er alkohol i?

Du kan roligt servere en dessert af risalamande med hjemmelavet kirsebærsauce, selvom der er portvin eller rødvin i. Under tilberedningen og kogning, fordamper alkoholen. Det betyder at både børn og gravide sagtens kan spise med på den dejlige juledessert. 

DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 984
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

2 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments