Annonce

Klassisk risalamande

risalamande med kirsebærsauce

Hvad er julen uden risalamande? Den skønne danske juledessert, som vi mæsker i os hvert år til jul, som afslutningen på julemiddagen juleaften. Den skønne risalamande er, for mig, et af højdepunkterne ved december og julen. Jeg glæder mig altid til at sætte skeen i den dejlige dessert. 

I min opskrift på risalamande har jeg ikke sparet på vaniljen. Man må ikke være i tvivl om at det er tilsat – både for smag og synets skyld. Hvad er smukkere end en fløjlsblød og cremet portion risalamande, hvor du kan se de mørke vaniljeprikker i den hvide ris dessert? Derudover skal desserten naturligvis serveres med en dejlig kirsebærsauce – allerhelst hjemmelavet.

Du kan selvfølgelig sagtens købe en færdiglavet risalamande, men det ville være ærgerligt, fordi det er virkelig nemt at lave selv. Jeg lover dig at min ris a la mande opskrift vil gøre alle spisende gæster glade og mættende maver. Jeg har samlet alle mine tips og tricks i indlægget her og spørgsmål om, hvor risalamande stammer fra, holdbarhed, mængde af fløde og vanilje osv. 

risalamande med kirsebærsauce

Risalamande

Hjemmelavede risalamande med kirsebærsauce til juleaften. Her får du den bedste opskrift med letpisket flødeskum, vaniljekorn og mandler.
5 fra 2 stemmer
Antal: 6 Personer
Forberedelse40 minutter
Tilberedelse10 minutter
I alt50 minutter

Ingredienser

Serveringsforslag

  • 200 g kirsebærsauce

Fremgangsmåde

  • Skrab kornene ud af vaniljestængerne.
  • Kom en teske af sukkeret sammen med vaniljekornene på et spækbræt og kør en kniv henover, sådan at kornene bliver adskilt.
  • Pisk fløde, sukker og vanilje sammen plus vaniljesukker, husk ikke at pisk fløde for meget, den skal være let pisket. 
  • Hak de smuttede mandler groft. Husk at gem én hel mandel 😉
  • Vend risengrød, den piskefløde og hakkede mandler sammen.
  • Servér med hjemmelavet kirsebærsauce.

Tip til smuttede mandler

  • Put mandlerne i en skål eller gryde og hæld kogende vand henover. Lad dem stå et par minutter. Si vandet fra og gentag processen. Fortsæt til skallen er frigivet.
  • Når skallen er frigivet kan mandlerne kan smuttes. Kom dem evt. under en kold hane, så du ikke brænder fingrene.
  • TIP: Du kan også blot give dem et hurtigt opkog i en gryde, til skallen frigives fra mandlen.
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Klassiske risalamande med kirsebærsauce

Jeg serverer altid en hjemmelavet kirsebærsauce til min risalamande. Jeg foretrækker juledesserten mindre sød, da kirsebærsaucen også er sød. Kirsebærsaucen skal servers lun og hældes på den kolde dessert. Det er så smuk en dessert, når den mørkerøde kirsebærsauce lægger på toppen af den hvide cremede risalamande med sorte vaniljeprikker.

klassisk risalamande opskrift

risalamande til jul

Sådan laver man risalamande af risengrød

Det er virkelig nemt at lave risalamanden selv. Så drop den færdigkøbte udgave og sæt lidt tid af til desserten her. Før du kan lave gå i gang med hjemmelavet risalamande skal du have forkogt en portion risengrød. Når du koger din risengrød til risalamanden, for ikke at den ikke er helt fast i gryden under kogningen. Den sætter sig nemlig altid, når den bliver kold. Og det er sværere at arbejde med en helt fast portion risengrød. Og det vil give klumper. Og kog den gerne på sødmælk – det kan vaniljearomaen desuden godt lide. 

Alt du skal bruge for en klassisk risalamande er: En portion færdigkogt risengrød, vaniljestænger, vaniljesukker, almindelig sukker, mandler og fløde. 

Kornene skrabes ud af vaniljestængerne og blandes med lidt sukker. Det kan du gøre på et spækbræt og hvor du kører en kniv henover, således vaniljekornene bliver adskilt. Derefter skal fløde, sukker og vanilje piskes sammen. Det er vigtigt at fløden ikke piskes for meget, men at den er luftigt og let pisket. Til sidst vendes den kogte risengrød sammen med fløden og en god mængde hakkede mandler eller færdigkøbte mandelsplitter. 

Opskrift på verdens bedste risalamande 

At følge en god risalamande opskriften er ikke svært, men der er nogle forskellige gode tips som jeg lige vil dele her. Men de gyldne ord for den bedste risalamande er at den skal være luftig, være cremet og have en skøn smag af vanilje. 

  • Vaniljen: Hvordan du får den frem, kan du læse helt præcist i afsnittet nedenfor. 
  • Fløden: Køb generelt de bedste råvarer og gå ikke på kompromis med en fløde – vælg en der smager af noget! Jeg foretrækker en økologisk fløde. Det er VIGTIGT at du ikke pisker fløden for meget. Den skal piskes luftig og let. Din forkogte portion risengrød spiller desuden en rolle for hvor meget fløde du skal bruge. Gå efter opskriften, men mængden af fløde afhænger i sidste ende af konsistensen på risene.
  • Mandler: Når det kommer til mandlerne, kan du både købe færdigsmuttede mandler, der tilmed er hakket. Det er mandelsplitter. Men mens du koger en portion risengrød, kan du imens skolde mandlerne og derefter smutte dem. En regel er dog sikker – der må kun være én hel mandel, resten skal hakkes groft.  

Risalamande med vaniljesukker og vaniljestang

Der skal være en god smag af vanilje. En hel vaniljestang er en lidt pebret fornøjelsen for pengepungen, og du kan med fordel udelade den ene vaniljestang i opskriften. Her får du mine tips til at få den bedste vaniljesmag frem i ris a la manden: 

  • Køb en vaniljestang af god kvalitet, som du også føler du vil betale for.
    • Tip: Den må ikke se tør ud, og vælg gerne en tyk en. Der er forskel på stængerne, også selvom de er af samme mærke eller producent. 
  • Skrab kornene ud af din vaniljestang og gem dem. Kog vaniljestangen med i din risengrød, så du får mest ud af den. Herefter kasseres den. 
  • Brug en kombination af vaniljestang blandet med sukker samt vaniljesukker. 
  • Rør fløden sammen med vaniljen et par timer før brug, så det kan trække. 

Risalamande er julens dessert

Der er ikke så meget at rafle om. Vi sætter os til bords for først at nyde en skøn andesteg og/eller flæskesteg med en god brun sovs, hjemmelavet lun rødkål, brunede kartofler og måske en frisk rødkålssalat med appelsin og/eller grønkålssalat med æble. Afslutningsvis kommer den cremede juledessert på bordet med hakkede mandler og kirsebærsauce. Og ej at forglemme, den der finder mandlen i risalamanden, får naturligvis en mandelgave – det bliver man vel aldrig for gammel til? 🙂

Selvom risalamande er forbeholdt i julen, og juleaften især, så kan desserten sagtens nydes året rundt.

Læs også: For et par år siden lavede jeg en skøn risalamande kage. Kagen er serveret på en af bund af bagt marcipan og med lun kirsebærsauce på toppen. Det er ikke den klassiske måde at spise juledesserten på, men den har et anderledes twist og er mere moderne i udtrykket.

Risalamande med vaniljesukker og vaniljestang

kirsebærsauce til risalamande

Hvor længe kan risalamande holde sig?

Risalamande er bedst på samme dag, fordi der er fløde i. Men det kan sagtens holde sig et par dage på køl, som flødeskum. Dog skal det opbevares i en lufttæt beholder, så det ikke tager smag fra øvrige fødevarer i køleskabet. 

Kan risalamande laves dagen før?

Du kan med fordel koge risene til desserten nogle dage i forvejen. Jeg vil dog anbefale at du først pisker flødeskummen på dagen eller et par timer før servering. Men du kan sagtens lave desserten dagen før servering også. Skulle det ske, at du står med en rest grød, som ikke skal i risalamanden, kan du med fordel give dig i kast med mine lækre og nemme klatkager.

Risalamandens oprindelse og historie 

Risalamandens oprindelse er fra det franske ord riz à l’amande, der betyder ris med mandler. Kært barn har mange navne; ris a la mande, ris à l’amande, ris ala mande

Man skulle næsten tro at risalamande stammer fra Frankrig, grundet navnet. Det er dog ikke tilfældet. Desserten er en dansk opfindelse af kokken Christian Jensen tilbage i 1800-tallet. Men grunden til at det franske navn blev valgt, var fordi Frankrig var moderne på det tidspunkt, desserten kom ud. 

DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 977
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments