Skip to content
No results
No results
  • Søg opskrift
    • Morgenmad
      • Morgenboller
      • Morgenmadspandekager
      • Grød
      • Smoothie bowl
    • Frokost
      • Sandwich
      • Frokostsalat
      • Madvafler
    • Aftensmad
      • Aftensmad på 30 min
      • Hverdagsmad
      • Pastaretter
      • Pizza
      • Ovnretter
      • Madtærte
      • Risotto
      • Suppe
      • Wokretter
      • Vegetarretter
    • Tilbehør til aftensmaden
      • Drys og knas
      • Madbrød
      • Dip
      • Grøntsager som tilbehør
    • Salatopskrifter
      • Forårssalater
      • Sommersalater
      • Efterårssalater
      • Vintersalater
      • Fyldige salater
      • Grønne salater
      • Lune salater
    • Forretter
    • Bagværk
      • Surdej
      • Boller
      • Brød
    • Søde sager
      • Kage
      • Småkager
      • Dessert
      • Sødt tilbehør
      • Sunde søde sager
    • Snacks
      • Appetizer
      • Kanapéer
      • Snacks til drinks
  • Søg råvarer
  • Søg anledning
  • Om mig / Kontakt
    • Portfolio
  • Madplaner
    • Ugentlig madplan
    • Vegetarisk madplan
Pinterest Instagram Facebook
  • Om mig/kontakt
  • Portfolio
  • Nyhedsbrev
Pinterest Instagram Facebook
  • Alle opskrifter
    • Morgenmad
      • Boller
      • Grød
      • Smoothie bowl
      • Pandekager
      • Vafler
      • Topping
    • Frokost
      • Madpakke
      • Sandwich
      • Frokostsalat
      • Madvafler
    • Forretter
      • Forretter med fisk
      • Gourmet forretter
      • Vegetariske forretter
    • Aftensmad
      • Hverdagsmad
      • Aftensmad på 30 min
      • Vegetarretter
      • Pastaretter
      • Ovnretter
      • Gryderetter
      • Pizza
      • Risotto
      • Madtærte
      • Suppe
      • Burger
      • Curry
      • Wokretter
    • Tilbehør til aftensmaden
      • Drys og knas
      • Grøntsager som tilbehør
      • Dip, dressing og saucer
    • Salatopskrifter
      • Grønne salater
      • Fyldige salater
      • Lune salater
      • Forårssalater
      • Sommersalater
      • Efterårssalater
      • Vintersalater
    • Bagværk
      • Boller
      • Surdej
      • Madbrød
      • Brød
      • Sødt bagværk
    • Søde sager
      • Kage
      • Dessert
      • Cookies
      • Hjemmelavet is
      • Muffins
      • Småkager
      • Vafler
      • Pandekager
      • Sødt tilbehør
    • Snacks
      • Kanapéer
      • Appetizer
    • Drikke
      • Varme drikke
      • Saft
  • Søg råvarer
marialottes hjemmeside
  • Søg anledning
  • Madplaner
    • Ugentlig madplan
    • Vegetarisk madplan
marialottes hjemmeside

Klassisk risalamande

Gå til opskrift Udskriv
risalamande med kirsebærsauce

Hvad er julen uden risalamande? Den skønne danske juledessert, som vi mæsker i os hvert år til jul, som afslutningen på julemiddagen juleaften. Den skønne risalamande er, for mig, et af højdepunkterne ved december og julen. Jeg glæder mig altid til at sætte skeen i den dejlige dessert. 

I min opskrift på risalamande har jeg ikke sparet på vaniljen. Man må ikke være i tvivl om at det er tilsat – både for smag og synets skyld. Hvad er smukkere end en fløjlsblød og cremet portion risalamande, hvor du kan se de mørke vaniljeprikker i den hvide ris dessert? Derudover skal desserten naturligvis serveres med en dejlig kirsebærsauce – allerhelst hjemmelavet.

Du kan selvfølgelig sagtens købe en færdiglavet risalamande, men det ville være ærgerligt, fordi det er virkelig nemt at lave selv. Jeg lover dig at min ris a la mande opskrift vil gøre alle spisende gæster glade og mættende maver. Jeg har samlet alle mine tips og tricks i indlægget her og spørgsmål om, hvor risalamande stammer fra, holdbarhed, mængde af fløde og vanilje osv. 

Klassiske risalamande med kirsebærsauce

Jeg serverer altid en hjemmelavet kirsebærsauce til min risalamande. Jeg foretrækker juledesserten mindre sød, da kirsebærsaucen også er sød. Kirsebærsaucen skal servers lun og hældes på den kolde dessert. Det er så smuk en dessert, når den mørkerøde kirsebærsauce lægger på toppen af den hvide cremede risalamande med sorte vaniljeprikker.

klassisk risalamande opskrift

risalamande til jul

Sådan laver man risalamande af risengrød

Det er virkelig nemt at lave risalamanden selv. Så drop den færdigkøbte udgave og sæt lidt tid af til desserten her. Før du kan lave gå i gang med hjemmelavet risalamande skal du have forkogt en portion risengrød. Når du koger din risengrød til risalamanden, for ikke at den ikke er helt fast i gryden under kogningen. Den sætter sig nemlig altid, når den bliver kold. Og det er sværere at arbejde med en helt fast portion risengrød. Og det vil give klumper. Og kog den gerne på sødmælk – det kan vaniljearomaen desuden godt lide. 

Alt du skal bruge for en klassisk risalamande er: En portion færdigkogt risengrød, vaniljestænger, vaniljesukker, almindelig sukker, mandler og fløde. 

Kornene skrabes ud af vaniljestængerne og blandes med lidt sukker. Det kan du gøre på et spækbræt og hvor du kører en kniv henover, således vaniljekornene bliver adskilt. Derefter skal fløde, sukker og vanilje piskes sammen. Det er vigtigt at fløden ikke piskes for meget, men at den er luftigt og let pisket. Til sidst vendes den kogte risengrød sammen med fløden og en god mængde hakkede mandler eller færdigkøbte mandelsplitter. 

Opskrift på verdens bedste risalamande 

At følge en god risalamande opskriften er ikke svært, men der er nogle forskellige gode tips som jeg lige vil dele her. Men de gyldne ord for den bedste risalamande er at den skal være luftig, være cremet og have en skøn smag af vanilje. 

  • Vaniljen: Hvordan du får den frem, kan du læse helt præcist i afsnittet nedenfor. 
  • Fløden: Køb generelt de bedste råvarer og gå ikke på kompromis med en fløde – vælg en der smager af noget! Jeg foretrækker en økologisk fløde. Det er VIGTIGT at du ikke pisker fløden for meget. Den skal piskes luftig og let. Din forkogte portion risengrød spiller desuden en rolle for hvor meget fløde du skal bruge. Gå efter opskriften, men mængden af fløde afhænger i sidste ende af konsistensen på risene.
  • Mandler: Når det kommer til mandlerne, kan du både købe færdigsmuttede mandler, der tilmed er hakket. Det er mandelsplitter. Men mens du koger en portion risengrød, kan du imens skolde mandlerne og derefter smutte dem. En regel er dog sikker – der må kun være én hel mandel, resten skal hakkes groft.  

Opskriften på en super nem risalamande får du her:

Reklamelinks er markeret med*
risalamande med kirsebærsauce

Risalamande

Hjemmelavede risalamande med kirsebærsauce til juleaften. Her får du den bedste opskrift med letpisket flødeskum, vaniljekorn og mandler.
5 fra 2 stemmer
Antal: 6 Personer
Forberedelse40 min
Tilberedelse10 min
I alt50 min

Ingredienser

  • 2 stk vaniljestænger*
  • 40 g sukker*
  • 500 ml fløde
  • 1 tsk vaniljesukker*
  • 100 g mandler*
  • 1500 g færdiglavet risengrød

Serveringsforslag

  • 200 g kirsebærsauce

Fremgangsmåde

  • Skrab kornene ud af vaniljestængerne.
  • Kom en teske af sukkeret sammen med vaniljekornene på et spækbræt og kør en kniv henover, sådan at kornene bliver adskilt.
  • Pisk fløde, sukker og vanilje sammen plus vaniljesukker, husk ikke at pisk fløde for meget, den skal være let pisket. 
  • Hak de smuttede mandler groft. Husk at gem én hel mandel 😉
  • Vend risengrød, den piskefløde og hakkede mandler sammen.
  • Servér med hjemmelavet kirsebærsauce.

Tip til smuttede mandler

  • Put mandlerne i en skål eller gryde og hæld kogende vand henover. Lad dem stå et par minutter. Si vandet fra og gentag processen. Fortsæt til skallen er frigivet.
  • Når skallen er frigivet kan mandlerne kan smuttes. Kom dem evt. under en kold hane, så du ikke brænder fingrene.
  • TIP: Du kan også blot give dem et hurtigt opkog i en gryde, til skallen frigives fra mandlen.
Udskriv opskrift Gem på Pinterest
Fik du lavet opskriften?Jeg ville elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottes

Risalamande med vaniljesukker og vaniljestang

Der skal være en god smag af vanilje. En hel vaniljestang er en lidt pebret fornøjelsen for pengepungen, og du kan med fordel udelade den ene vaniljestang i opskriften. Her får du mine tips til at få den bedste vaniljesmag frem i ris a la manden: 

  • Køb en vaniljestang af god kvalitet, som du også føler du vil betale for. 
    • Tip: Den må ikke se tør ud, og vælg gerne en tyk en. Der er forskel på stængerne, også selvom de er af samme mærke eller producent. 
  • Skrab kornene ud af din vaniljestang og gem dem. Kog vaniljestangen med i din risengrød, så du får mest ud af den. Herefter kasseres den. 
  • Brug en kombination af vaniljestang blandet med sukker samt vaniljesukker. 
  • Rør fløden sammen med vaniljen et par timer før brug, så det kan trække. 

Risalamande er julens dessert

Der er ikke så meget at rafle om. Vi sætter os til bords for først at nyde en skøn andesteg og/eller flæskesteg med en god brun sovs, hjemmelavet lun rødkål, brunede kartofler og måske en frisk rødkålssalat med appelsin og/eller grønkålssalat med æble. Afslutningsvis kommer den cremede juledessert på bordet med hakkede mandler og kirsebærsauce. Og ej at forglemme, den der finder mandlen i risalamanden, får naturligvis en mandelgave – det bliver man vel aldrig for gammel til? 🙂

Selvom risalamande er forbeholdt i julen, og juleaften især, så kan desserten sagtens nydes året rundt.

Læs også: For et par år siden lavede jeg en skøn risalamande kage. Kagen er serveret på en af bund af bagt marcipan og med lun kirsebærsauce på toppen. Det er ikke den klassiske måde at spise juledesserten på, men den har et anderledes twist og er mere moderne i udtrykket.

Risalamande med vaniljesukker og vaniljestang

kirsebærsauce til risalamande

Hvor længe kan risalamande holde sig?

Risalamande er bedst på samme dag, fordi der er fløde i. Men det kan sagtens holde sig et par dage på køl, som flødeskum. Dog skal det opbevares i en lufttæt beholder, så det ikke tager smag fra øvrige fødevarer i køleskabet. 

Kan risalamande laves dagen før?

Du kan med fordel koge risene til desserten nogle dage i forvejen. Jeg vil dog anbefale at du først pisker flødeskummen på dagen eller et par timer før servering. Men du kan sagtens lave desserten dagen før servering også. 

Risalamandens oprindelse og historie 

Risalamandens oprindelse er fra det franske ord riz à l’amande, der betyder ris med mandler. Kært barn har mange navne; ris a la mande, ris à l’amande, ris ala mande

Man skulle næsten tro at risalamande stammer fra Frankrig, grundet navnet. Det er dog ikke tilfældet. Desserten er en dansk opfindelse af kokken Christian Jensen tilbage i 1800-tallet. Men grunden til at det franske navn blev valgt, var fordi Frankrig var moderne på det tidspunkt, desserten kom ud. 

Kategorier - Julemad til juleaften, Søde sager
Del med en du holder af:
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Se andre spændende indlæg

klassiske pandekage opskrift

Klassiske pandekager – grundopskrift

Risalamande is – cremet isalamande!

gammeldags frugtsuppe med hyldebær

Hyldebærsuppe med flødeskum og knas

hjemmebagt citronmåne

Citronmåne med citronglasur

hjemmelavet Havtornmarmelade

Havtornmarmelade med appelsin og vanilje

Gammeldags æblekage med havregryn

Gammeldags æblekage

Rabarberkompot opskrift

Rabarberkompot til det søde og salte køkken

Fastelavnsboller med hindbær og vaniljecreme

Gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme og hindbær

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og bliv opdateret med de nyeste opskrifter, ugens madplan på simpel hverdagsmad hver lørdag og inspiration til hvad du kan lave med sæsonens råvarer.

Nyeste opslag på Instagram

marialottes

View

Jun 25

Open
MADPLAN for UGE 26 er udgivet ! ⁠🍽🗒⁠
⁠
I denne uge er der rig mulighed for at få prøvet en masse nye opskrifter, eller hvertfald nogle som ikke normalt er på hverdagsbordet 💛 ⁠
⁠
OBS! Husk du kan tilpasses madplanen inde på siden, så du selv kan justere antal af personer, og herfra omregner den også selv indkøbslisten så det passer. Velbekomme 😍⁠
⁠
Denne uge står den på:⁠
💚 Broccolitærte med feta med grøn salat⁠
🧡 Gazpacho med surdejskuvertbrød⁠
🤎 Salat med kylling og kartofler⁠
💛 Pastasalat med kylling og karrydressing⁠
🤍 Mørbrad a la creme med champignon med rosmarinkartofler⁠
❤️ Spaghetti bolognese⁠
♻️ søndag er som altid reste-dag⁠
⁠
UGENS SNACK ER SOLBÆR CRUMBLE!! 💜⁠
⁠
Hvilke ser/lyder bedst til dig?⁠
⁠
#uge26 #madplanuge26 #nemugeplan #hverdagsmadplan⁠
#madplan #ugensmadplan #marialottesmadplan #nemmadplan #ugensmad #inspirationtilmadplan #madplaner #mindremadspild #sæsonensråvarer #råvarerisæson #sæson #spiseftersæson #vegetariskmadplan #vegetariskaftensmad #vegetariskforalle⁠ #nemmeopskrifter #opskriftertilmadplan #madplaninspiration #sundmad #hverdagsmad #madpå30minutter #simpelmadlavning #madlavning #nemmeretter

marialottes

View

Jun 24

Open
MMMMM risotto 🤍💚💜🧡⁠
⁠
Eller faktisk er det risottofad inspireret af klassisk risotto 🤍⁠
⁠
Jeg er helt vild med risotto i alle afskygninger, og her har jeg ladet mig inspirere af den klassiske risotto i gryde, som nu bliver til bagt risotto i ovn. Sådan et bagt risottofad er et gevaldigt step-up fra den danske klassiker koteletter i fad med ris. Risottorisene bliver nemlig stadig cremede, og risottofadet er fuld af smag fra både kylling og grøntsager 💚🧡⁠
⁠
Du finder opskriften på Marialottes.dk eller via direkte link på min profil 💜⁠
⁠
#risotto #nytænktmad #risottofad #fadmad #nemrisotto⁠
#madinspiration #deldinmad #madlvaning #opskrifter #nemhverdagsmad #comfortfood #madglæde #farverigmad #madforalle #food #opskrift #madblog #hjemmelavetmad #nemmad #marialottes #økologiskmad #madopskrifter #nemmeopskrifter ⁠

marialottes

View

Jun 20

Open
Hvilken bedre måde at starte ugen end med et godt rundstykke!?
⁠
Jeg elsker håndværker rundstykker, og denne opskrift har jeg lavet med surdej 💛⁠
⁠
Den syrlige smag fra surdejsbollen sammen med sødmen fra en god syltetøj, som solbær, brombær eller måske blåbær, er et smagsvidunder 💜⁠
⁠
De blåbirkes er egentlig det eneste som gør dem til håndværker rundstykker. Alligevel synes jeg nu at de er liiiiidt bedre end dem man køber, for de her smager jo også af surdejsbolle, og så er jeg jo vundet over 🤍⁠
⁠
Jeg håber, at du får en dejlig uge, og du måske får tid til at bage? 🙊⁠
⁠
#surdejsbagning #surdej #bagning #brød #surdejsopskrifter #surdejsboller #rundstykker #morgenmad #mandag #morgen⁠
#madinspiration #deldinmad #madlvaning #opskrifter #nemhverdagsmad #comfortfood #madglæde #farverigmad #madforalle #food #opskrift #madblog #hjemmelavetmad #nemmad #marialottes #økologiskmad #madopskrifter #nemmeopskrifter ⁠

marialottes

View

Jun 19

Open
En “lille” søndagsbuket med roser fra vores sommerhus-have 🌹🥹 Jeg skal bruge aftenen på at sætte de sidste rettelser på kogebogen, og vi er tættere på mål. Den anden dag skrev Julie, min redaktør, at hun var ved at strukturere bogen 📘 Ihhh hvor jeg glæder mig til efteråret ✨

marialottes

View

Jun 18

Open
Ny madplan og denne uge finder denne skønne sommersalat!⁠ 🤍⁠
⁠
I uge 25 kan du glæde dig til:⁠
🐥 Kylling souvlaki med ovnkartofler og urtecreme⁠
💚 Spidskålswrap med kylling og ærtepuré⁠
🥖 Salat med varmrøget laks og hytteost og manitobabrød⁠
🥔 Salat med parmaskinke, rucola og mozzarella og bagte kartofler ⁠
🫑 Pasta med flanksteak og peberfrugtsauce⁠
🍗 Fyldt kyllingebryst med couscous salat med feta⁠
⁠
Ugens snack er jordbærkompot, den er fantastisk! Den er perfekt til scones, til din morgengrød eller morgenyoghurt 🍓 ⁠
⁠
Ha' en fantastisk uge, venner⁠ 🤍⁠
⁠
#madplan #ugensmadplan #marialottesmadplan #nemmadplan #ugensmad #inspirationtilmadplan #madplaner #mindremadspild #sæsonensråvarer #råvarerisæson #sæson #spiseftersæson #vegetariskmadplan #vegetariskaftensmad #vegetariskforalle⁠ #nemmeopskrifter #opskriftertilmadplan #madplaninspiration #sundmad #hverdagsmad #madpå30minutter #simpelmadlavning #madlavning #nemmeretter

marialottes

View

Jun 17

Open
Nu er det på tide til sommerdesserter, is og en masse lækre tider med kolde drinks og gode venner 💜 💕⁠
⁠
Dette er en af det simple lækre kager som er fantastisk at servere til fødselsdage, grillaftener, eftermiddagspause. Dette er en mandelbund med hindbærskum og friske bær 💜⁠
⁠
Jeg glæder mig hvertfald til at nyde denne i sommerhuset 🌞⁠ Faktisk går jeg bare virkelig og glæder mig til sommer, hygge og en masse tid i naturen 💕⁠
⁠
Hvad glæder du dig til nu hvor det er sommer ? ⁠
⁠
#sommerdessert #mandelbund #kagemedskum #skum #sommersødt #sommertid #dessert #fødselsdage #sommer⁠
#madinspiration #deldinmad #madlavning #opskrifter #nemhverdagsmad #comfortfood #madglæde #farverigmad #madforalle #food #opskrift #madblog #hjemmelavetmad #nemmad #marialottes #økologiskmad #madopskrifter #nemmeopskrifter ⁠
Kategorier

Morgenmad

Frokost

Salater

Vegetarisk

Aftensmad

Dessert

Surdej

Bagværk

Kategorier

Søde sager

Tilbehør til aftensmaden

Snacks

Forretter

Personlige indlæg

Pastaretter

Spiseguides

Find rundt

Forside

Opskriftsindeks

Rejseguides

Om maria / Kontakt

Portfolio

Samarbejde

Cookie- og privatlivspolitik​

  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram
  • Email

Powered by BloggerSpace

© 2014 – 2022 MARIALOTTES.DK