Risalamande kage
En god afslutning på julemiddagen, kræver en dejlig dessert. I det fleste tilfælde spiser vi den klassiske risalamande, og den er altid god! Men nogle gange er det sjovt at videreudvikle lidt på det klassiske – og nogle vil måske mene, at man ikke skal pille for meget ved dem. Jeg forstår.
Min kæreste introducerede mig for idéen her med at lave en risalamande kage, og jeg var solgt med det samme. Vores dessert i år bliver derfor serveret lidt anderledes; portionanrettet, hvor den hele mandel er placeret i en af desserterne.
Risalamande kage
Ingredienser
Marcipanbunde
- 500 g marcipan
Ris a la mande
- 2 stk husblas
- 1 stk vaniljestang
- 50 g sukker
- 600 g færdiglavet risengrød
- 400 ml fløde
- 150 g smuttede mandler*
Tilbehør
- 100 g marcipan
- 300 g kirsebærsauce
- 1 stk mandel
Køkkenudstyr
- Metaludstikker* D = 8 cm
Noter
Fremgangsmåde
Marcipanbunde
- Tænd ovnen på 175°, varmluft.
- Rul marcipanen ud i 0,5 cm tykkelse. Udstik med metaludstikkerne.
- Den revede marcipan, skal drysses på desserten inden servering, og du kan derfor bage dette, sammen med med bundende.
- Bag bunde og drys ved 175°, i 15 minutter. Hold øje, de skal være gyldne. Lad dem afkøle.
- Bag også yderligere 100 g revet marcipan med, som skal bruges senere til pynt.
Ris a la mande
- Læg husblas i blød i koldt vand, i 10 minutter. Hæld herefter vandet fra, og pres det resterende ud af husblassen.
- Skrab kornene ud af vaniljestangen. Et godt lille tip for at få dem skilt fra hinanden, er ved at tage lidt sukker og blande med kornene.
- Tag fløden, og gem 50 ml. De 350 ml fløde piskes, til let skum.
- Vend flødeskum med risengrød, sukker, vaniljesukker og de smuttede hakkede mandler.
- Varm det resterende fløde op i en lille gryde, tilsæt husblasen og lad den smelte. Rør det sammen med risalamande.
- Kom de bagte marcipanbunde i bunden af metaludstikkerne. Hæld risalamande ned i formene. Overtræk dem med film og sæt dem på køl i ca. fire timer, eller til de har sat sig fuldstændig. HUSK: Kom kom en mandel i én af desserterne.
- Efter fire timer, fjernes filmen. Brug en kniv til at skære rundt i kanten af formen, til massen slipper.
- Træk ringene af og placer på tallerken.
- Top med kirsebærsauce og drys med groftrevet bagt marcipan.
Læs også:
Er du ikke færdig med at julebage, kan du se nærmere på disse æbleskiver med kernemælk, pebernødder eller sprøde brunkager?
Opskrift på risalamande kage
Desserten er nem, og består af en portion risengrød, flødeskum, sukker og en god vanilje. Det som samler alle ingredienserne er husblas, som har fået lov at sætte sig i nogle forme – derfor står kagen så fint.
Det eneste denne kage faktisk kræver, er lidt ekstra ventetid. Dog har mit bud på desserten en fordel med sig, da du kan forberede desserten dagen før og spare tid, på selve dagen.
Jeg bruger en god vaniljestang og nok af den, så man kan se de fine små sorte vaniljekorn. Både på toppen og i bunden af kagen finder du marcipan. Marcipanen skal bages først, således at den får en sprødhed til den ellers cremede risalamande. Når marcipanen bages fremmer det desuden også smagen endnu mere – det er helt perfekt til den cremet risalamande.
Tip!
Et andet alternativ til desserten til juleaften eller julefrokosten du også kan se nærmere på er denne risalamande is!
Risalamande kage med kirsebærsauce og marcipan
Lad mig præsentere dig for en ny dessert, nemlig risalamande kage. Vi fastholder traditionen om at spise den dejlige juledessert, men vi ænder lidt på dens udseende og tilføjer lidt marcipan hist og her. Så længe smagen stadig er den samme, tænker jeg ikke det gør noget.
Kagen her er slet ikke avanceret, selvom den måske kunne se sådan ud. Den skal nemlig laves på næsten samme måde, som den klassiske risalamande med en forkogt portion risengrød, god fløde, grofthakket smuttede mandler og vanilje i.
Til sidst er den naturligvis overhældt med en hjemmelavet kirsebærsauce. Så bliver det ikke mere julet. NU er julemiddagen reddet! Rigtig glædelig jul.
En moderne risdessert med marcipan til jul
Den klassisk risalamande opskrift er udskiftet, og desserten vil jeg nu mere betragte som en risalamande kage.
Egentlig synes jeg man kan spise den dejlige dessert året rundt, men den gør sig nu dejligt gældende til jul. Og skal du servere desserten til jul, så husk at komme en mandel i én af kagerne.