Toastbrød – bagt med surdej
Når jeg tænker på toastbrød, så tænker jeg også tilbage på folkeskolen. Og her kommer den vidunderlige toast selvfølgelig ind i billedet. Jeg har godt nok spist mange toasts i folkeskolen. Man kunne nemlig købe dem i frokostpausen i den lille bod i fællessområdet, og hold nu op, jeg sørgede personligt for at der blev lagt mange 5 kroner i den biks!
Toastbrød – bagt med surdej
Ingredienser
Toastbrød
- 130 g surdej
- 450 g vand
- 350 g hvedemel
- 50 g manitoba hvedemel
- 150 g fuldkorns hvedemel
- 14 g flagesalt
Køkkenudstyr
Noter
Fremgangsmåde
Dag 1
- Start med at lave autolyse*: Vand og mel blandes sammen og der røres til der ikke er klumper af mel. Ingen røremaskine behøves, blot hænder eller en ske.
- Lad dejen stå på køkkenbordet i 2 timer, tildækket i en skålen.
- Efter et par timer, tilsættes surdej og salt. Salt skal røres godt ind i dejen – ælt gerne 10 minutters tid på røremaskine ved lav hastighed. Tjek glutennetværket undervejs, ved at tage en klump dej og brug hænderne til at strække det fra hinanden. Opstår der et hul, skal det ælte lidt mere til dejen er stærk nok.
- Hæld dejen over i en bøtte – jeg bruger disse firkantet bøtter*, som er smarte til at vende dejen i.
- Lad den stå på køkkenbordet i 2 timer ved stuetemperatur, mens du én gang i timen laver en foldning. Dette gøres ved at hive op i dejen, hvorefter du folder den ind over midten, hele vejen rundt (SE VIDEO længere nede).
- Hæld forsigtigt dejen over i en smurt rugbrødsform (smør gerne med smør).
- Kom et vådt klæde over formen og sæt det på køl i minimum 10 timer.
Dag 2
- Tag dejen ud af køleskabet næsten morgen, en time før du skal bage, så dejen kan vågne.
- Tænd ovnen på 250° varmluft, og lad bradepanden i ovnen blive varm.
- Bag toastbrødet i 10 minutter ved 250° varmluft, og skru derefter ned på 210° varmluft og bag brødet ynderligere i 15-20 minutter. Har du et termometer kan du bruge dette, til at tjekke at brødet er på ca. 96-98° i midten.
- Lad toastbrødet afkøle på en bagerist, når det er færdigbagt snart det er bagt færdigt. Lad brødet køle af på bageristen, så det ikke danner kondens i bunden.
Hjemmebagt toastbrød med optimeret næringsindhold
Toasts er utrolig lækre, men har også en tendens til at være uden særlig god næring. Derfor vil jeg anbefale dig at prøve at bage dit eget toastbrød, som kan bruges til at lave de lækreste toasts, der kommer til at slå dem fra folkeren med helt hvidt brød, den billigste kogte skinke og toast-ost (er det overhovedet ost?) helt ud af banen.
Her i mit bedste toastbrød bruger jeg fuldkorn, som optimerer næringsindholdet en hel del samtidig med at det giver en god smag. Sådan en skive af et nybagt toastbrød elsker jeg med fx noget snasket pålæg – det kunne være æggesalat med karry eller kyllingesalat med kapers.
Min bedste opskrift på toastbrød bagt med surdej
Min bedste opskrift på toastbrød er – selvfølgelig – med surdej. I virkeligheden er det faktisk en klassisk bolledej, som jeg har lavet om til et brød. Det er derfor virkelig nemt at bage og man springer alle de (ekstra mange) foldninger over, som ellers er en af de mange forudsætninger der er for at skabe luftbobler i surdejsbagværk.
Du skal altså bruge en klump aktiv surdej til denne opskrift. Har du ikke prøvet kræfter med surdej, så vil jeg virkelig opfordre dig til at komme i gang – det giver bare en helt anden oplevelse af både bagning og smag, når du tilføjer surdej til dit bagværk. Jeg har selv haft hænderne i surdej i lang tid og har skrevet en udførlig guide til surdej, som du er velkommen til at bruge!
Prøv også: Manitobaboller med surdej.
Bag dit eget toastbrød i ovnen
Det kræver lidt ekstra at bage med surdej. Det, det kræver mest af, er tålmodighed. Som du også kan se i opskriften er der mange steps – men bare rolig, hvert step tager ikke så lang tid. I virkeligheden handler det bare om at have en afslapningsdag, hvor man lige ind imellem smutter forbi sin dej.
Når du har lavet to foldninger, skal dejen hældes i en rugbrødsform, hvor den skal stå på køl natten over. Det smarte er, at dit toastbrød også skal bages i denne form, hvilket gør det ret nemt på dag to.
I denne opskrift på toastbrød, skal brødet samlet bages i ovn i en halv time. Og herefter har du et lækkert brød, som kan bruges til at lave de bedste toasts med fyld. Eller du kan vælge at bruge brødet til den lækreste morgenmad, som selvfølgelig skal være arme riddere. Det laver jeg selv for sjældent, men det smager nu godt!
Lav en lækker toast med fyld af ost, tomat og skinke
Når toastbrødet er bagt er det bare med at komme fyld i og smide det i toastmaskinen. Wupti, og så er der den bedste hjemmelavet toast med og ost og skinke, hvis det er det fyld du altså går med. Toastbrødet kan selvfølgelig også spises som franskbrød, særligt på første dagen og mens det er lunt.
Folkeskolens ost, skinke og ketchup-kombi har selvfølgelig ikke ramt helt skævt. De tre ingredienser kan altså bare noget. Hvis du gerne vil gøre din toasts næringsindhold lidt bedre, foreslår jeg at lave en toast med ost, skinke og tomat og smøre brødet med sennep – nemlig en croque monsiuer, som parisertoast hedder så fint på fransk.