Croque monsieur og croque madame

Croque monsieur og croque madame

Croque monsieur og croque madame; ja, så bliver det ikke vist mere fransk! Eftersom jeg befinder mig i Paris i skrivende stund (og den næste måned frem), var det vist også på sin plads at jeg fik delt opskriften på croque madame og croque monsieur. Det har ihvertfald været på to-do-listen over opskrifter, som jeg selvfølgelig ville dele, når nu jeg er i byernes by. Alt andet ville være skørt, ikke?

Parisertoast: En fransk toast

Kald det hvad du vil, men parisertoast er nok det navn vi danskere er mest bevidste om. Det er det ihvertfald for mit vedkommende. Nøj, jeg har spist min del parisertoast, i diverse cafeteriaer når jeg var til gymnastikopvisninger. Haha, jeg har så heller ikke fået det siden. Og har bestemt heller ikke den vilde træng til det! Kan man overhovedet få dem mere i et cafeteria?

Nå, men tilbage til den franske toast hvor ingredienserne kan variere og udseende ligeså. Men sådan er det vel med det meste mad. Det er fx ikke unormalt at lave en croque monsieur bechamel – ej, det er også godt! Men som sagt, så er der lidt mindre ost i dagens opskrift på croque monsieu. Du kan lave en croque monsieur ved at stege den på en pande eller grille den i en ovn – her er min version lavet i ovnen. Det er meget nemt, og på ingen tid har du en lækker morgenmad eller frokost.

Croque monsieur og croque madame
Croque monsieur og croque madame

Få opskriften på croque monsieur og croque madame her:

croque monsieur og croque madame

Croque monsieur og madame

En lækker opskrift på parisertoast eller også bedre kendt som croque monsieur og croque madame med spejlæg på toppen. 
5 fra 2 stemmer
Antal: 2 Personer
Forberedelse5 min
Tilberedelse10 min
I alt15 min

Ingredienser

Croque monsieur

 • 4 skiver toastbrød
 • 1 stk bøftomat
 • 2 spsk grovkornet sennep
 • 100 g kogt skinke
 • 50 g comté ost

Croque madame

 • 2 stk æg

Fremgangsmåde

Croque monsieur

 • Tænd ovnen på grill-funktion, på 150°. 
 • Skær tomat i 4 skiver.
 • Smør brødene med sennep.
 • Kom skinke (50 g pr. sandwich) og en tomatskive på og til sidste anden skive brød.
 • Riv ost på toppen, og lad de små sandwich gratinere i ovnen ved at laden lågen stå på klem, mens osten smelter/gratinere – hold øje!

Croque madame

 • Ønsker du at lave en madame, skal du blot spejle et æg på panden og komme ovenpå din croque monsieur. 
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Forskel på Croque monsieur og croque madame

Ja, hvad er croque madame og hvad er croque monsieur? Udover navnet, så er det kun et æg der adskiller de to fra hinanden – et smilende spejlæg på toppen, vel at mærke. Eller hvis vi går helt ordret til værks – herre og fru sprød. Meget sjovt og lidt særligt, synes jeg – på den gode måde.

“Hemmeligheden” og ligheden ved en såkaldt ‘croque’ (hvortil du selv vælger om det skal være madame eller monsieur) er noget så simpelt som (hvidt) brød, ost og skinke. Fælles for de to toast er, at begge er SÅ LÆKRE og smager himmelsk. Men det gør de tre ingredienser for det meste, og derfor vil jeg også lige i samme sætning nævne opskriften på panini med serranoskinke.

Spis croque ved hver lejlighed

Pssssst.. den er særligt god på de der dage hvor du måske har lidt ondt i hovedet. Hæhæ, det er tømmermændene jeg tænker på. Jeg lover det er GUF – med tømmermænd, eller ej! God fornøjelse.

Find croque monsieur alle steder i Paris

Croque monsieur finder du på ethvert menukort i Paris, og indimellem også croque madame. Jeg har bestilt den et par gange hernede, men jeg savnede lidt mere snask, som ikke nødvendigvis behøvede at være ost… fordi det er der rigeligt af ovenpå den du bestiller.

Altså ost er godt, men en “kedelig” smagsneutral ost får mig altså ikke helt i stødet, som man siger. Så i min version er der lidt mindre ost, men til gengæld en ost der smager! Er du ekstra glad for ost, kan du altid opgradere hvis du synes der mangler. Desuden har jeg brugt brød med lidt mere fuldkorn og kerner, hvor jeg har taget udgangspunkt i min opskrift på fuldkornsbrød – du kan også bruge et toastbrød.

Croque monsieur og croque madame
DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 949
Opskriftsvurdering
Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments