Croque monsieur og croque madame

Croque monsieur og croque madame; ja, så bliver det ikke vist mere fransk! Eftersom jeg befinder mig i Paris i skrivende stund (og den næste måned frem), var det vist også på sin plads at jeg fik delt opskriften på croque madame og croque monsieur. Det har ihvertfald været på to-do-listen over opskrifter, som jeg selvfølgelig ville dele, når nu jeg er i byernes by. Alt andet ville være skørt, ikke?
Parisertoast: En fransk toast
Kald det hvad du vil, men parisertoast er nok det navn vi danskere er mest bevidste om. Det er det ihvertfald for mit vedkommende. Nøj, jeg har spist min del parisertoast, i diverse cafeteriaer når jeg var til gymnastikopvisninger. Haha, jeg har så heller ikke fået det siden. Og har bestemt heller ikke den vilde træng til det! Kan man overhovedet få dem mere i et cafeteria?
Nå, men tilbage til den franske toast hvor ingredienserne kan variere og udseende ligeså. Men sådan er det vel med det meste mad. Det er fx ikke unormalt at lave en croque monsieur bechamel – ej, det er også godt! Men som sagt, så er der lidt mindre ost i dagens opskrift på croque monsieu. Du kan lave en croque monsieur ved at stege den på en pande eller grille den i en ovn – her er min version lavet i ovnen. Det er meget nemt, og på ingen tid har du en lækker morgenmad eller frokost.


Få opskriften på croque monsieur og croque madame her:

Croque monsieur og madame
Ingredienser
Croque monsieur
- 4 skiver toastbrød
- 1 stk bøftomat
- 2 spsk grovkornet sennep
- 100 g kogt skinke
- 50 g comté ost
Croque madame
- 2 stk æg
Fremgangsmåde
Croque monsieur
- Tænd ovnen på grill-funktion, på 150°.
- Skær tomat i 4 skiver.
- Smør brødene med sennep.
- Kom skinke (50 g pr. sandwich) og en tomatskive på og til sidste anden skive brød.
- Riv ost på toppen, og lad de små sandwich gratinere i ovnen ved at laden lågen stå på klem, mens osten smelter/gratinere – hold øje!
Croque madame
- Ønsker du at lave en madame, skal du blot spejle et æg på panden og komme ovenpå din croque monsieur.
Forskel på Croque monsieur og croque madame
Ja, hvad er croque madame og hvad er croque monsieur? Udover navnet, så er det kun et æg der adskiller de to fra hinanden – et smilende spejlæg på toppen, vel at mærke. Eller hvis vi går helt ordret til værks – herre og fru sprød. Meget sjovt og lidt særligt, synes jeg – på den gode måde.
“Hemmeligheden” og ligheden ved en såkaldt ‘croque’ (hvortil du selv vælger om det skal være madame eller monsieur) er noget så simpelt som (hvidt) brød, ost og skinke. Fælles for de to toast er, at begge er SÅ LÆKRE og smager himmelsk. Men det gør de tre ingredienser for det meste, og derfor vil jeg også lige i samme sætning nævne opskriften på panini med serranoskinke.
Spis croque ved hver lejlighed
Pssssst.. den er særligt god på de der dage hvor du måske har lidt ondt i hovedet. Hæhæ, det er tømmermændene jeg tænker på. Jeg lover det er GUF – med tømmermænd, eller ej! God fornøjelse.
Find croque monsieur alle steder i Paris
Croque monsieur finder du på ethvert menukort i Paris, og indimellem også croque madame. Jeg har bestilt den et par gange hernede, men jeg savnede lidt mere snask, som ikke nødvendigvis behøvede at være ost… fordi det er der rigeligt af ovenpå den du bestiller.
Altså ost er godt, men en “kedelig” smagsneutral ost får mig altså ikke helt i stødet, som man siger. Så i min version er der lidt mindre ost, men til gengæld en ost der smager! Er du ekstra glad for ost, kan du altid opgradere hvis du synes der mangler. Desuden har jeg brugt brød med lidt mere fuldkorn og kerner, hvor jeg har taget udgangspunkt i min opskrift på fuldkornsbrød – du kan også bruge et toastbrød.
