Shakshuka med chorizo
Vi skal et par måneder tilbage, hvor jeg spiste denne nordafrikanske ret, shakshuka, til frokost i et dejligt selskab. Nemlig med min veninde Anna, som jeg indimellem laver opskrifter med, og deler med jer her på domænet.
Shakshuka er en velsmagende og lidt spicy ret, som oprindeligt stammer fra Tunesien og som spises meget i nordafrikanske lande. Den varme og krydret ret kan laves i mange varianter. Du kan fx også lave shakshuka med kikærter, men som “hovedregel” består den altid af et æg, det bliver lettere tilberedt/pocheres i en krydret tomatsauce.
Lyder det ikke som en frokost du kunne have lyst til at lave? Jeg laver den selv når jeg er lidt idéforladt, når det kommer til frokost, men også til aftensmad. Det tager ikke meget mere end 30 minutter at lave.
Shakshuka
Ingredienser
- 1 stk løg
- 15 g olivenolie*
- 1 stk rød peberfrugt
- 50 g chorizo
- 10 stk cherrytomater
- 1 tsk røget paprika*
- 1 tsk stødt spidskommen*
- 1 dåser hakkede tomater
- 4 stk æg
- salt og friskkværnet peber
Topping
- 50 g feta
- ¼ bundt bredbladet persille
Serveringsforslag
- 4 skiver groft brød
Fremgangsmåde
- Løg, peberfrugt og chorizo hakkes i fine tern.
- Halvér cherrytomaterne.
- Varm panden op, med lidt olivenolie.
- Rist røget paprika og spidskommen af på den varme pande under omrøring i et minuts tid til det begynder at dufte fantastisk.
- Tilsæt løg og peberfrugt og sauter til løgene begynder at tage farve.
- Tilsæt hakkede tomater og vend med rundt et par minutter. Smag til med salt og friskkværnet peber.
- Tænd ovnen på 180°C, varmluft.
- Find et fad frem og hæld blandingen heri – du kan også fortsætte med panden. Tryk de halvveret cherrytomater ned i tomatmassen.
- Lav fire fordybninger og slå æggene ud i blandingen.
- Bag i ovnen på 180°C varmuft, i 10-15 minutter til æggene har sat sig.
- Top med frisk persille og smuldret feta. Nyd med et stykke brød til.
Opskrift på shakshuka med chorizo
Æg i tomatsauce bagt i ovn siger du? Jep! Det bliver altså næsten ikke nemmere, end med ovn mad. Godt nok skal du lige svitse lidt grønt af på panden først, men derefter smider du hele herligheden i ovnen. Jeg elsker den slags mad, som kan passe sig selv så fint.
Æggene skal bages med og æggehviderne skal opnå en fast konsistens, hvor blommen gerne må være mere flydende. Ønsker du en mere grøn shakshuka, kan du evt. tilføre retten lidt spinat eller aubergine.
Det er ikke en nødvendighed at tilføje chorizo til retten, men det smager virkelig godt og tilføjer lidt ekstra umami. Chorizoen har en skøn smag, som virkelig kommer til sin ret her – bogstavelig talt.
Spis shakshuka til morgenmad, frokost eller aftensmad
Shakshuka er et skønt måltid. Du får en simpel og ikke så tung udgave af et måltid, som tilmed er super simpelt at lave! Retten er super mættende, nærende og fuld af smag! Du kan også prøve en grøn version som er uden kød.
Efter min mening er denne skønne ret helt ideel til det som et nemt aftensmåltid, men også til frokost eller morgenmad. Du kan med fordel servere et dejligt skive grydebrød til den varme shakshuka.
Prøv også huevos rancheros, hvis du er vild med metoden om at bage æg på denne her måde i en lækker tomatsauce.