Salat med rødkål og pestoristede solsikkekerner
Denne opskrift er blevet en af mine yndlingssalater med rødkål. Det grofthakkede rød- og grønkål gør salaten sprød, mens æblet tilføjer sødme. De pestoristede solsikkekerner er måske salatens højdepunkt – men mere om dem senere!
Rødkålssalat laves tit med appelsin, fordi appelsinens syrlighed er et godt modspil til kålen. Sådan en opskrift kan du finde lige her, hvor jeg også har tilsat smukke granatæblekerner.
Nå, men ikke desto mindre synes jeg at fintsnittede æbler og en olie eddike dressing også er dejligt match – især hvis man gerne vil ryste posen med traditioner lidt.
Salat med rødkål og æbler
Ingredienser
Pestoristede solsikkekerner
- 35 g basilikumspesto
- 70 g solsikkekerner*
Salat
- 2 stk æbler
- 6 stængler grønkål
- 0,5 stk rødkål
Dressing
- 90 g olivenolie* (1 dl)
- 30 ml æblecidereddike* (2 spsk)
- 30 g akaciehonning (2 spsk)
- 1 tsk flagesalt
Fremgangsmåde
Pestoristede solsikkekerner
- Varm ovnen op til 175° varmluft.
- Tag to spsk af pestoen og vend den med solsikkekerner.
- Fordel kernerne på en bageplade, beklædt med bagepapir. Bag dem i en forvarmet ovn på 175° i 8-12 minutter. Vend med en ske undervejs, når de bages.
- Lav imens dressingen klar.
Dressingen
- Alle ingredienser røres sammen.
Salat
- Snit æbler, grønkål og rødkål fint. Vend rødkål med grønkål i en skål og massér dressingen godt ind i salaten. Vend til sidst æblerne i.
- Anret salaten på et fad og drys med pestoristede solsikkekerner.
Sensommerlig salat med rødkål og æbler
Rødkål er i sæson i løbet af september og frem til januar, hvorfor det er oplagt at lave salater med rødkål i disse måneder. Og da vi ser dem allerede i september måned, er det jo passende at lave denne skønne sensommersalat med rødkål, og nyde den til fx lam eller helstegt kylling.
Salaten er frisk på de pesto-solsikkekernerne gør den også ret sommerlige i stedet for hvis man bruger hasselnødder eller valnødder, som ofte er brugt i flæng med rødkål og æbler. Du kan også altid vælge at toppe salaten op med ting, der er i sæson om sommeren, fx friske bær. Grønkålen kan evt. erstattes af spidskål, som er i sæson tidligere og passer vældig fint sammen med rødkål. Du kan også hoppe direkte til min opskrift på spidskålssalat med æbler eller hvis du vil gøre det endnu mere sommerligt, er min salat med hindbær helt perfekt. Der er også spidskål i.
Tricket bag den perfekte salat med rødkål og grønkål
- Kålen skal snittes fint: Det er ikke svært at få en kålssalat, til at smage godt eller se flot ud. Men at spise en salat med tykke eller groftsnittet, er ikke lækkert. Rødkålen skal snittes fint – ikke for fint, men halvfint. Så er det langt nemmere at tygge sig igennem.
- Dressingen: Dén er mindst ligeså vigtig som det snittede rødkål og grønkål – den tilføjer både lidt ekstra sødme og en rund smag af eddike til salaten. I denne opskrift skal ingredienserne til dressingen blot røres sammen, og til sidst krammes godt ind i kålen – det gør at salaten er mere spisevenlig.
- Topping: Vælg spændende toppings til salaten. Fx friske bær eller feta kan være lækkert. Eller noget anderledes, som fx disse pestoristede solsikkekerner jeg drysser på som det sidste element.
Prøv også: Jordskokkesalat med grønkål og æbler, som er endnu en skøn efterårs- og vintersalat.
Sprød og sund salat med rødkål og grønkål
Som alt slags kål er rødkål nemlig supersundt og faktisk særligt i rå form. Ved meget tilberedning, kan de mange, gode næringsstofferne nemlig gå tabt. Så på den måde er det sundt at spise kålen råt, som i denne salat.
OBS! Tilføjer du lidt mere grønkål i denne opskrift, får du også nemt en lækker grønkålssalat i stedet, som kan varieres. Ellers kan du se nærmere på denne opskrift på min yndlings grønkålssalat, som er med feta og æble.
Så spis endelig løs af salater med rødkål, spidskål, lilla spidskål, rosenkålssalater, grønkålssalater – you name it! Jeg kan ihvertfald ikke få nok af dem, særligt fordi de kan varieres i det uendelige.
Sådan laver du pestoristede solsikkekerner
Den her opskrift udspringer egentlig fra ideen om de pestorisede solsikkekerner. Jeg brugte en pesto fra Valsemøllen, men du kan bruge alle slags pesto.
Kernerne med pesto fordeler du bare på en bageplade beklædt med bagepapir og lader dem blive lækre gyldenbrune og ristede i ovnen. Det er en ret sjov ide, som jeg virkelig kun kan sige er værd at prøve! Du kan selvfølgelig med fordel snitte salaten.
Alt imens kernerne er i ovnen, så de kan drysses på, når de er færdigristede. Dét giver altså et lækkert twist til den skønne salat med rødkål og sprøde skiver af danske æbler.