Vinaigrette

Opskrift på vinaigrette dressing

I Paris får du sjældent et nej, hvis du spørger efter olie og eddike. Man kan roligt sige, at det er fast inventar på diverse restauranter og cafeer. Og med god grund. Ud af disse to simple ingredienser kan man nemlig lave en vinaigrette – verdens nemmeste dressing, som franskmændene er vilde med!

Vinaigrette passer rigtig godt til grønne salater, bagte grøntsager og generelt opskrifter med simple, gode råvarer, hvor man ikke ønsker at overdøve grøntsagernes smag. Det er min opskrift på spinatsalat desuden et godt bud på. Der er en lignende dressing vendt sammen med salaten, der indeholder få ingredienser.

Vinaigrette

Vinaigrette

Vinaigrette dressing er en nem dressing lavet af olie og eddike, og kan smages til med honning eller sennep. Få opskrift her på den bedste dressing til salater.
3,50 fra 2 stemmer
Antal: 4 Personer
Forberedelse5 minutter
Tilberedelse5 minutter
I alt10 minutter

Ingredienser

Basis vinaigrette

  • 60 g Olivenolie* (4 spsk)
  • 30 ml eddike (2 spsk)
  • salt og friskkværnet peber

Vinaigrette med honning

  • 60 g Olivenolie* (4 spsk)
  • 30 ml eddike (2 spsk)
  • 15 g dijonsennep* (1 spsk)
  • 15 g honning (1 spsk)
  • salt og friskkværnet peber

Vinaigrette med sennep

Noter

Valg af eddike: Æbleddike el. hvidvinseddike kan også bruges. 
Køl: Opbevar på køl i op til én uge. 

Fremgangsmåde

Vinaigrette

  • Uanset hvilken vinaigrette du går med, så er fremgangsmåden den samme.
  • Hæld alle ingredienserne i skål og rør dem godt sammen. Smag til med salt og peber samt eddike, honning og sennep hvis du bruger det.
  • Den nemme løsning: Ryst det sammen i et glas!
  • Lav evt. dobbelt portion, hvis du vil have dressing i køleskabet.
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Hvad er vinaigrette?

En vinaigrette er en dressing lavet af olie og eddike. Selvet ordet kommer fra det franske ord for eddike, vinaigre, og eftersom dressingen er så udbredt i Frankrig, kaldes den også nogle gange for fransk dressing (selvfølgelig ikke at forveksle med fransk hotdog dressing…). Fordi ingredienslisten er så simpel, er det rigtig vigtigt at bruge god kvalitet af både olie og eddike. Der er nemlig stor forskel på både olier og eddiker, og selvom lagereddike er god at sylte i og en olivenolie af lav kvalitet er god at stege i, så får du et kedeligt resultat, hvis du bruger disse til dressingen. 

Vinaigrette

Sådan laver du den bedste vinaigrette med honning

Jeg laver ind imellem dressingen med honning, men det er ikke et must og heller ikke ”den originale”. Men det er altid sjovt at lege lidt med ingredienserne og tilføje flere smagsnoter, da dressingen sagtens kan varieres. Du har dog grundlæggende brug for dette i en vinaigrette dressing med honning: 

  • Olivenolie: Olivenolie fås selvfølgelig helt plain, men man kan også finde en med smag, som fx ramsløgsolie eller måske trøffelolie, som kan bruges som base i dressingen. 
  • Syre: Eddiken tilføjer selvfølgelig syre, men du kan sagtens lege rundt med forskellige eddiker eller bruge citron. Prøv fx riseddike eller prøv med balsamico. 
  • Sennep: Jeg foretrækker Dijonsennep eller en grovkornet version, når jeg tilføjer sennep til min vinaigrette. 
  • Sødme: For en sødere dressing, kan du tilføje honning, sukker, agave- eller ahornsirup. 
  • Smag: Ønsker du mere smag i dressingen, så prøv dig frem med friske krydderurter, hvidløg eller tørre krydderier. Eller bare salt og peber. 

Skønne salater med olie-eddike dressing

Olie-eddike dressingen er oplagt at servere til en helt simpel grøn salat eller på en skøn salat med hindbær. Man kan også bruge det til tilberedte grøntsager, som stegte asparges eller squash. 

Olivenolie går igen i mange af mine dressinger, fx i min sennepsdressing og min chimichurri. Den milde olie skaber nemlig en rigtig god balance til en let skarp eddike. Af den grund slår jeg et slag for at vinaigrette til salater er et hit!  

Opskrift på vinaigrette dressing

Man behøver næsten ikke en opskrift på vinaigrette, men her får du den alligevel. Jeg laver altid min dressing med olivenolie og en form for eddike – det varierer lidt hvilken type. Man kan også erstatte med citronsaft. 

Udover olivenolie og eddike, har jeg også sennep, salt og peber i. Nogle gange bruger jeg honning, nogle gange gør jeg ikke. 

Dressingen har en holdbarhed på en lille uges tid og bør opbevares i køleskabet. 

Vinaigrette opskrift
DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 985
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

1 Comment
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments