Ristet brød med figner, ricotta og æblekompot
Noget slemt er sket… eller det er ihvertfald lidt slemt, fordi opskriften på disse ristet brød med friske figner, æblekompot og ricotta har jeg fuldstændig glemt at dele med jer. Det var nogle som Anna min veninde og jeg smovsede for et år siden, da vi havde en weekend sammen hjemme hos hende i Odense.
I den kommende weekend tager vi afsted i sommerhus sammen, og mon ikke vi får lavet en masse god mad – der båder lander på bloggen, men også bare i vores maver – uden dokumentation, haha. Jeg glæder mig sådan, men det gør jeg altid når jeg skal se hende!
Brød med friske figner
Ingredienser
Æblekompot
- 2 stk æbler
- 1 spsk vand
- 1 spsk rørsukker*
- 1 tsk kanel*
- ½ tsk stødt kardemomme*
- 0,5 stk citron
Brød med topping
- 2 skiver surdejsbrød
- 4 spsk ricotta
- 2 stk friske figner
- ¼ tsk flagesalt
- 10 stk pecannødder*
- 1 tsk honning
Fremgangsmåde
Æblekompot
- Fjern kærnehus fra æblerne, men bevar skrællen.
- Skær æblerne i grove tern og kom dem i en gryde med vand, sukker, kanel og kardemomme.
- Lad det koge en smule op, og skru ned til middelvarmeunder mens du røres med jævne mellemrum til du har en ønsket konistens.
- Smag til med lidt citronsaft.
Brød med topping
- Brød ristes i ovn eller brødrister. Lad det afkøle en smule.
- Smør ricotta på, efter behov og top med æblekompot, skiver af friske figner, lidt citronsaft, flagesalt samt hakkede nødder og honning.
Ristet brød med figner til morgenmad
Opskriften på morgenmad skal være simpel. Ihvertfald hos mig – jeg gider ikke bruge meget tid om morgen, på at gøre min morgenmad klar. Dog må det stadig gerne være lækkert, velsmagende og nydelsesværdigt. Det er dette ristede luftige surdejsbrød, smurt med ricotta og toppet friske figner et godt eksempel på. Det er hurtigt og nemt, smager hammer godt og mætter mig dejligt. Og så er det da ingen hemmelighed, at jeg synes denne omgang er virkelig smuk!
Brødet skal blot ristes, smøres med mascarpone eller ricotta og toppes med skiver af friske figner og æblekompot. Til sidst drysses der med lidt salt, citronsaft, honning og hele pecan nødder. En perfekt kombination af det sprøde, fede, salte, søde og syrlige. Og bedst af alt – en morgenmad kombination, hvor efterårets råvarer er sat i spil. Tro mig, denne her servering smager så dejligt!
Læs også: De skønne nødder smager desuden virkelig godt i en pecan pie!
En smuk og delikat anretning til morgenmad
Det tog os omkring 10 minutter at bikse disse herligheder sammen (hvis man altså ikke tæller alle de minutter med, hvor vi lige skulle smøre lidt ekstra ricotta hist og der), haha. Til gengæld fik vi smuk morgenmad, som måske egentlig også blev mere en del af noget brunch. Men det kan man jo gøre, som man vil.
Jeg forestiller mig at det kunne være lækkert at lege lidt med komponenterne, hvorfor jeg tænker, at en syrlig rabarberkompot ville være lækker at bruge om sommeren. Eller blommekompot. Så kan man evt. bare udelade figner eller pynte med fx mynte.