Skip to content
No results
No results
  • Søg opskrift
    • Morgenmad
      • Morgenboller
      • Morgenmadspandekager
      • Grød
      • Smoothie bowl
    • Frokost
      • Sandwich
      • Frokostsalat
      • Madvafler
    • Aftensmad
      • Aftensmad på 30 min
      • Hverdagsmad
      • Pastaretter
      • Pizza
      • Ovnretter
      • Madtærte
      • Risotto
      • Suppe
      • Wokretter
      • Vegetarretter
    • Tilbehør til aftensmaden
      • Drys og knas
      • Madbrød
      • Dip
      • Grøntsager som tilbehør
    • Salatopskrifter
      • Forårssalater
      • Sommersalater
      • Efterårssalater
      • Vintersalater
      • Fyldige salater
      • Grønne salater
      • Lune salater
    • Forretter
    • Bagværk
      • Surdej
      • Boller
      • Brød
    • Søde sager
      • Kage
      • Småkager
      • Dessert
      • Sødt tilbehør
      • Sunde søde sager
    • Snacks
      • Appetizer
      • Kanapéer
      • Snacks til drinks
  • Søg råvarer
  • Søg anledning
  • Om mig / Kontakt
    • Portfolio
  • Madplaner
    • Ugentlig madplan
    • Vegetarisk madplan
Pinterest Instagram Facebook
  • Om mig/kontakt
  • Portfolio
  • Nyhedsbrev
Pinterest Instagram Facebook
  • Alle opskrifter
    • Morgenmad
      • Boller
      • Grød
      • Smoothie bowl
      • Pandekager
      • Vafler
      • Topping
    • Frokost
      • Madpakke
      • Sandwich
      • Frokostsalat
      • Madvafler
    • Forretter
      • Forretter med fisk
      • Gourmet forretter
      • Vegetariske forretter
    • Aftensmad
      • Hverdagsmad
      • Aftensmad på 30 min
      • Vegetarretter
      • Pastaretter
      • Ovnretter
      • Gryderetter
      • Pizza
      • Risotto
      • Madtærte
      • Suppe
      • Burger
      • Curry
      • Wokretter
    • Tilbehør til aftensmaden
      • Drys og knas
      • Grøntsager som tilbehør
      • Dip, dressing og saucer
    • Salatopskrifter
      • Grønne salater
      • Fyldige salater
      • Lune salater
      • Forårssalater
      • Sommersalater
      • Efterårssalater
      • Vintersalater
    • Bagværk
      • Boller
      • Surdej
      • Madbrød
      • Brød
      • Sødt bagværk
    • Søde sager
      • Kage
      • Dessert
      • Cookies
      • Hjemmelavet is
      • Muffins
      • Småkager
      • Vafler
      • Pandekager
      • Sødt tilbehør
    • Snacks
      • Kanapéer
      • Appetizer
    • Drikke
      • Varme drikke
      • Saft
  • Søg råvarer
marialottes hjemmeside
  • Søg anledning
  • Madplaner
    • Ugentlig madplan
    • Vegetarisk madplan
marialottes hjemmeside

Fuldkornsbrød med speltmel og sesamfrø

Gå til opskrift Udskriv
brød med fuldkorn

I weekenden elsker jeg at nyde morgenen med godt hjemmebagt brød eller boller. Det er nærmest blevet en tradition, og førnævnte nydes selvfølgelig altid med koldt smør, ost eller marmelade. Nå ja, og pålægschokolade. Den anden morgen stod den derfor på dette friskbagte fuldkornbrød med sesamfrø. En skive af sådan et nybagt groft brød med en sprød skorpe smager jo også helt vidunderligt med koldt smør. Og så giver de ristede sesamfrø en ekstra skøn smag! 

Jeg har arbejdet lidt på den her opskrift i noget tid, da en del har efterspurgt et simpelt fuldkornsbrød bagt med gær. Sådan et langtidshævet fuldkornsbrød, som bare er nemt at forberede, klargøre og bage.

Men hvad kræves for at man kan kalde det et fuldkornsbrød? For at man kan kalde et såkaldt ’fuldkornsprodukt’ skal det indeholde en bestemt mængde fuldkorn. Når vi taler om brød, skal mindst 35 % af brødet være fuldkorn, for at vi kan kalde det et fuldkornsbrød. Det er altså tilfældet her, da vi bruger halvt fuldkorn og halvt hvedemel. 

Langtidshævet fuldkornsbrød med fuldkornsmel

I opskriften bruger jeg speltmel. Oftest når jeg bruger speltmel, laver jeg som regel altid koldhævede speltboller. Men jeg havde lyst til at prøve mig af med et nemt fuldkornbrød i stedet for. Jeg er blot blevet glad for at bage med speltmel, men du kan også bruge ølandshvedemel i stedet for. Du kan også lege videre med andre meltyper der passer dig. 

Efter dejen er blevet æltet, kommer jeg dejen i en oliesmurt skål, dækker den med film og kommer den på køl i mindst 8 timer – gerne natten over. Det giver et brød med en mere dybdegående smag fra kornet, men man får også mere udnyttelse af fibrene qua fermenteringen. 

I princippet kan du lave brødet samme dag, som du skal bruge det, hvis du står ekstra tidligt op dén dag 😉 

Fuldkornsbrød med sesam

Fuldkornsbrød opskrifter

Groft fuldkornsbrød med en sprød skorpe

Brødet har en god krumme, sprød skorpe og er spækket med fuldkorn og kostfibre, som er godt for blandt andet din fordøjelse. Brødet mætter derfor også virkelig godt, og ligger en solid bund. 

Brødet er virkelig nemt at kaste sig ud, specielt hvis du har en røremaskine. Jeg synes selv brødet et et godt standardbrød, som både er saftigt og smager godt. Brødet er luftigt og helt ideel til både morgenmad, frokost eller som tilbehør til fx tapas eller andet festligt.  

Nyd brødet med ost og scrambled eggs til morgenmaden. Det har aldrig været en dårlig kombination. Men ellers er brødet også helt perfekt til en hjemmelavet panini med fyld af ost, skinke og en god sennepsdressing. 

Fuldkornsbrød med speltmel

Opskrift på fuldkornsbrød med kærnemælk eller A38

Det er altså verdens nemmeste opskrift på fuldkornbrød du er landet på her. Der er ikke så meget hokus pokus, og fremgangsmåden for at bage brød kender de fleste af os, eller har prøvet før. Det tager lidt tid at lave, men jeg kan garaneere dig for at det er tiden værd. Du kan også med fordel speede processen lidt op og tilsætte 25 g gær i stedet, så skal dejen blot hæve 1,5-2 timer på køkkenbordet og derefter efterhæve i ca. 45 minutter i formen. Så har du et hurtigt fuldkornsbrød på få timer. 

Jeg blander gær med vand, men også A38 for at få en et mere fugtigt brød. Du kan også erstatte med kærnemælk eller andet surmælksprodukt. 

Få min bedste opskrift på groft brød med fuldkorn her:

Reklamelinks er markeret med*
Opskrift Fuldkornsbrød

Fuldkornsbrød

Saftigt fuldkornsbrød med spelt. Bagt med kærlighed og gode råvarer. Spækket med fuldkorn og fibre. Nemt at lave og smager himmelsk.
4.8 fra 5 stemmer
Antal: 1 Brød
Forberedelse1 t 40 min
Tilberedelse1 t
I alt2 t 40 min

Ingredienser

Brød

  • 10 g gær
  • 500 ml vand
  • 150 g A38
  • 15 g honning
  • 30 g olivenolie*
  • 2 tsk flagesalt*
  • 60 g sesam*
  • 400 g fuldkorns speltmel
  • 400 g hvedemel

Desuden

  • 20 g smør
  • 10 g sesam*

Køkkenudstyr

  • Rugbrødform, 3 L*

Noter

TIP: Sæt en bradepande ind med vand i bunden af ovnen, så får brødet en sprød og lækker overflade. 

Fremgangsmåde

  • Opløs gæren i lunkent vand.
  • Når gæren er opløst tilsættes A38, honning, olivenolie, salt og sesamfrø i.
  • Tilsæt begge meltyper og rør det hele godt sammen med hænderne eller på røremaskine.
  • Sørg for at alt melen bliver æltet godt ind i dejen. Jeg rørte i ca. 8-10 minutter på maskinen ved mellem hastighed.
  • Læg dejen i en oliesmurt skål og dæk den med film. Sæt dejen på køl i mindst 8 timer.
  • Tag dejen ud og fordel dejen i en eller to aflange brød. Læg dejen i en rugbrøds form på 3 L eller to små, smurt med smør. Ca. 1/3 af toppen i formen skal være fri, så brødet kan hæve. Pensl lidt vand på toppen og drys med sesamfrø eller andre kerner.
  • Lad brødet hæve tildækket i formen i 2 timer, ved stuetemperatur.
  • Bag brødet i forvarmet ovn ved 200° varmluft i ca. 45-50 minutter til skorpen er gylden det føles hult når du banker på det.
Udskriv opskrift Gem på Pinterest
Fik du lavet opskriften?Jeg ville elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottes

Sådan laver du det bedste fuldkornsbrød 

For at få det perfekte brød og krumme, er det vigtigt du får æltet dejen ordentligt. Sørg for at alt mel bliver æltet godt ind i dejen. Jeg rørte i ca. 8-10 minutter på maskinen ved mellem hastighed. For at få en saeftig krumme, som ikke er tung og klæg, må dejen gerne være en smule klæg efter den har kørt på røremaskinen. 

Sådan en skive brød passer lige til brødristeren, og du kan jo med fordel derfor udskifte det ”kedelige” toastbrød. Medmindre du bager et selv, fx med surdej som i denne opskrift på hjemmebagt toastbrød. Nu har du ihvertfald et par brød at vælge imellem til at kunne lave en hjemmelavet toast med ost og skinke.

Fuldkornsbrød

Fuldkornsbrød med speltmel

Flere variationer af dit brød bagt med fuldkorn:

Man kan lave variationer af sit fuldkornsbrød, både hvad der gælder typer af mel men også tilføjelser af fx kerner. 

  • Kerner: Du kan erstatte sesamfrø med kerner i opskriften, for få lidt mere struktur og bid. Jeg foreslår en blanding af solsikkerkerner og græskar. 
  • Meltyper: Leg med andre grove meltyper end spelt. 
  • Surdej: Hvis du vil bage et brød uden gær, så skal du tjekke min opskrift på surdejsbrød. Der bruger jeg ikke gær, men lader surdejen klare hæve arbejdet. 
  • 100 % fuldkorn: Hvis du vil have et 100 % fuldkornsbrød, skal du blot bage med speltmel alene. 

Fuldkornsbrød bagt i bageform

Efter brødet har hævet på køl, skal dejen tages ud og formes i ét eller to aflange brød. Brødene kommes efterfølgende i en brødform, fx en rugbrødsform på 3L eller to små forme. Vigtigt at de smøres med smør, og at dejen kun fylder ca. 1/3 af toppen, så dejen kan hæve. 

Fuldkornsbrød med speltmel og sesamfrø
Kategorier - Bagværk, Morgenmad
Del med en du holder af:
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

4 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments

Se andre spændende indlæg

Pandekager uden banan og mel

Sunde pandekager uden banan

Foccacia brød med soltørrede tomater

Foccacia brød med rosmarin

vaffel opskrift på sprøde vafler

Vafler – Nemme og sprøde vafler!

kanelstjerne til jul

Kanelstjerne

Brusebadsboller

Brusebadsboller

Grove koldhævede kerneboller

Kerneboller – koldhævede

Hjemmelavet hasselnøddesmør

Hasselnøddesmør med chokolade

Surdejspandekager med syltede svesker

Surdejspandekager

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og bliv opdateret med de nyeste opskrifter, ugens madplan på simpel hverdagsmad hver lørdag og inspiration til hvad du kan lave med sæsonens råvarer.

Nyeste opslag på Instagram

marialottes

View

Jun 29

Open
Reklame 〰️ I samarbejde med sejeste @nordic.harvest har jeg tryllet en nem onsdagspasta med rucolacreme frem🌿⁠ Til opskriften bruger jeg en af de skønne salater fra Nordic Harvest - nemlig deres baby rucola. Det hedder baby rucola, fordi Nordic Harvests bladgrønt ikke vokser sig ret stort. De dyrker nemlig i en vertikal farm, i etager, hvor de kan spare på både plads og vand. Derfor er denne rucola heller ikke så bitter 🌱👌🏻 Jeg har selv for nylig været en tur forbi Nordic Harvest for at se, hvordan de gør. For en madnørd som mig er det så spændende at opleve, og deres produkter er on point - hver og én. Kæmpe anbefaling herfra. ⁠
⁠
Pasta koges 1-2 minutter mindre end anvist på pakke, og blandes med 1 dl kogevand og pesto 💚⁠
⁠
Derfor er det faktisk bare pesto som skal blendes sammen, og det kan du gøre mens pastaen koges.⁠
⁠
💚 1 håndfuld basilikum⁠
💚 ½ håndfuld bredbladet persille⁠
💚 20 g pinjekerner⁠
💚 1 lille fed hvidløg ⁠
💚 60 g baby rucola, fra Nordic Harvest)⁠
💚 20 g olivenolie⁠
💚 60 g smagsneutral olie⁠
💚 salt og friskkværnet peber⁠
💚 1 stk citron⁠
⁠
Op i en blender/minihakker, og blend til en lind lækker pesto, smag til med salt, peber og citronsaft 🌿⁠
⁠
Find opskriften via link i bio eller på Marialottes.dk 💚⁠
⁠
Bonus-info: Jeg spurgte selvfølgelig også, om de dyrker økologisk. De bruger både økologisk gødning, økologiske frø og bruger hverken sprøjtemidler eller kemikalier, men kan dog ikke få lov at kalde sig økologiske. Ø-mærket dækker nemlig kun over dyrkning i jord.⁠
⁠
#pasta #grønpasta #rucola #pesto #pastamedpesto #onsdagspasta #pastaret #onsdag #rucolapesto #hjemmelavet⁠ #madinspiration #deldinmad #madlvaning #opskrifter #nemhverdagsmad #comfortfood #madglæde #farverigmad #madforalle #food #opskrift #madblog #hjemmelavetmad #nemmad #marialottes #økologiskmad #madopskrifter #nemmeopskrifter ⁠#Nordicharvest⁠

marialottes

View

Jun 27

Open
BAILEY IS MED CHOKOLADESAUCE 🤎🍫⁠ Det vilde ved den her Bailey is er, at det faktisk ikke er is med bailey, men blot is med baileysmag. Nemlig gennem ingredienserne cognac, kahlua og kaffe ☕️⁠ Jeg er nemlig mest til, at man prøver at ramme smagene med rene ingredienser, fremfor at tilsætte en Bailey! Men det kan man vel også nok? 😉
⁠
En rigtig voksenis - ikke så sød som normal is, derfor er det en god ide at putte nougat og chokoladesauce på toppen af sin baileyis. Det er en helt genial isdessert! 🍨 🤎⁠
⁠
Lyder det som noget for dig? ⁠
⁠
Godt nok er det is-sæson nu, men den kunne også snildt blive serveret til andre tider på året 🎇 🤍⁠
⁠
Find den på Marialottes.dk eller via link i bio 🤎⁠
⁠
#isdessert #bailey #voksen #is #sommer #baileyis #kaffeis⁠ #madinspiration #deldinmad #madlvaning #opskrifter #nemhverdagsmad #comfortfood #madglæde #farverigmad #madforalle #food #opskrift #madblog #hjemmelavetmad #nemmad #marialottes #økologiskmad #madopskrifter #nemmeopskrifter ⁠

marialottes

View

Jun 25

Open
MADPLAN for UGE 26 er udgivet ! ⁠🍽🗒⁠
⁠
I denne uge er der rig mulighed for at få prøvet en masse nye opskrifter, eller hvertfald nogle som ikke normalt er på hverdagsbordet 💛 ⁠
⁠
OBS! Husk du kan tilpasses madplanen inde på siden, så du selv kan justere antal af personer, og herfra omregner den også selv indkøbslisten så det passer. Velbekomme 😍⁠
⁠
Denne uge står den på:⁠
💚 Broccolitærte med feta med grøn salat⁠
🧡 Gazpacho med surdejskuvertbrød⁠
🤎 Salat med kylling og kartofler⁠
💛 Pastasalat med kylling og karrydressing⁠
🤍 Mørbrad a la creme med champignon med rosmarinkartofler⁠
❤️ Spaghetti bolognese⁠
♻️ søndag er som altid reste-dag⁠
⁠
UGENS SNACK ER SOLBÆR CRUMBLE!! 💜⁠
⁠
Hvilke ser/lyder bedst til dig?⁠
⁠
#uge26 #madplanuge26 #nemugeplan #hverdagsmadplan⁠
#madplan #ugensmadplan #marialottesmadplan #nemmadplan #ugensmad #inspirationtilmadplan #madplaner #mindremadspild #sæsonensråvarer #råvarerisæson #sæson #spiseftersæson #vegetariskmadplan #vegetariskaftensmad #vegetariskforalle⁠ #nemmeopskrifter #opskriftertilmadplan #madplaninspiration #sundmad #hverdagsmad #madpå30minutter #simpelmadlavning #madlavning #nemmeretter

marialottes

View

Jun 24

Open
MMMMM risotto 🤍💚💜🧡⁠
⁠
Eller faktisk er det risottofad inspireret af klassisk risotto 🤍⁠
⁠
Jeg er helt vild med risotto i alle afskygninger, og her har jeg ladet mig inspirere af den klassiske risotto i gryde, som nu bliver til bagt risotto i ovn. Sådan et bagt risottofad er et gevaldigt step-up fra den danske klassiker koteletter i fad med ris. Risottorisene bliver nemlig stadig cremede, og risottofadet er fuld af smag fra både kylling og grøntsager 💚🧡⁠
⁠
Du finder opskriften på Marialottes.dk eller via direkte link på min profil 💜⁠
⁠
#risotto #nytænktmad #risottofad #fadmad #nemrisotto⁠
#madinspiration #deldinmad #madlvaning #opskrifter #nemhverdagsmad #comfortfood #madglæde #farverigmad #madforalle #food #opskrift #madblog #hjemmelavetmad #nemmad #marialottes #økologiskmad #madopskrifter #nemmeopskrifter ⁠

marialottes

View

Jun 20

Open
Hvilken bedre måde at starte ugen end med et godt rundstykke!?
⁠
Jeg elsker håndværker rundstykker, og denne opskrift har jeg lavet med surdej 💛⁠
⁠
Den syrlige smag fra surdejsbollen sammen med sødmen fra en god syltetøj, som solbær, brombær eller måske blåbær, er et smagsvidunder 💜⁠
⁠
De blåbirkes er egentlig det eneste som gør dem til håndværker rundstykker. Alligevel synes jeg nu at de er liiiiidt bedre end dem man køber, for de her smager jo også af surdejsbolle, og så er jeg jo vundet over 🤍⁠
⁠
Jeg håber, at du får en dejlig uge, og du måske får tid til at bage? 🙊⁠
⁠
#surdejsbagning #surdej #bagning #brød #surdejsopskrifter #surdejsboller #rundstykker #morgenmad #mandag #morgen⁠
#madinspiration #deldinmad #madlvaning #opskrifter #nemhverdagsmad #comfortfood #madglæde #farverigmad #madforalle #food #opskrift #madblog #hjemmelavetmad #nemmad #marialottes #økologiskmad #madopskrifter #nemmeopskrifter ⁠

marialottes

View

Jun 19

Open
En “lille” søndagsbuket med roser fra vores sommerhus-have 🌹🥹 Jeg skal bruge aftenen på at sætte de sidste rettelser på kogebogen, og vi er tættere på mål. Den anden dag skrev Julie, min redaktør, at hun var ved at strukturere bogen 📘 Ihhh hvor jeg glæder mig til efteråret ✨
Kategorier

Morgenmad

Frokost

Salater

Vegetarisk

Aftensmad

Dessert

Surdej

Bagværk

Kategorier

Søde sager

Tilbehør til aftensmaden

Snacks

Forretter

Personlige indlæg

Pastaretter

Spiseguides

Find rundt

Forside

Opskriftsindeks

Rejseguides

Om maria / Kontakt

Portfolio

Samarbejde

Cookie- og privatlivspolitik​

  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram
  • Email

Powered by BloggerSpace

© 2014 – 2022 MARIALOTTES.DK