Raita med agurk og mynte – indisk yoghurtdip
Raita er den skønneste kølende, krydrede dip lavet på drænet yoghurt, som er rørt op med forskellige grøntsager og krydderier. Man kan lave raita med agurk og tomat, og af krydderurter er mynte mest brugt, men du kan også komme koriander i. Det er der i min opskrift, da jeg synes det smager dejligt. Jeg har også krydret min dip med stødt spidskommen, for at give den et lidt mellemøstligt præg. Det er naturligvis valgfrit.
Raita er meget anvendt i det indiske køkken, da meget indisk mad er relativt krydret. Derfor er denne dressing perfekt, da den er mere let, frisk og syrlig – det er et fantastisk modspild til fx indiske curries.
Raita
Ingredienser
- 0,5 stk agurk
- 350 g græsk yoghurt 10 %
- 1 tsk stødt spidskommen*
- ½ bundt friske koriander
- ½ bundt frisk mynte
- 0,5 stk citron
- salt og friskkværnet peber
Noter
Fremgangsmåde
- Skær agurken i små tern/stykker.
- Rør dressingen sammen af græsk yoghurt, spidskommen, grofthakket koriander samt grofthakket mynte og smag til med citronsaft, salt og friskkværnet peber.
Indisk raita dressing med mynte og koriander
Raita er meget brugt i det indiske køkken, da den skønne mynte-agurke-dressing er god at spise med varme krydrede retter. Den er god til curries som fx indisk dahl eller butter chicken, gerne serveret med kogte ris og/eller lune, luftige hjemmebagte naanbrød. Så har du altså et fuldendt og luksuriøst indisk måltid!
Indisk mad er generelt mere krydret og stærkt, hvorfor raita har en kølende effekt samtidig med at den balancerer det krydrede måltid. Hvis du vil blive inspireret til hvad du kan servere raita til, kan du se alle mine opskrifter på indisk mad.
Opskrift på raita med agurk og yoghurt
Raita dressingen er super nem at lave – det tager kun få minutter. Agurk og krydderurter skal nemlig kun hakkes og snittes, hvorefter de røres sammen med drænet yoghurt. Jeg bruger græsk yoghurt i opskriften, men som et alternativ til græsk yoghurt kan du bruge skyr eller creme fraiche.
Jeg anbefaler at du bruger græsk yoghurt til dippen, så konsistensen bliver mere fast i konsistensen. Og af krydderurter er der både frisk mynte og koriander i, men du kan bruge din foretrukne.
Agurk skæres i tern, men du kan også snitte dem på langs eller rive dem groft på et rivejern – lidt ligesom hvis det var en tzatziki. De to dressinger minder lidt om hinanden, ud over at tzatziki er den græske udgave.
Raita er en skøn yoghurtdip til indiske retter
Du må altså prøve opskriften på den lækre hjemmelavet yoghurtdip, til dit næste indiske måltid. Jeg kan virkelig anbefale at spise raita til en krydret chicken tikka masala, sammen med naanbrød og ris. Eller generelt kan du med velbehag spise den til andre gode indiske gryderetter.
TIP: Du kan komme stykker af tomater i din raita – det er absolut også delikat og noget man gør i nogle dele af Indien.