Massaman curry
Jeg elsker det thailandske køkken. Thailand byder på mad, som er fuld af komplekse smage, det er sofistikeret og bruger en lang række af forskellige ingredienser. Det er et af de take-away køb jeg gør mig mest i, når jeg ikke har tid eller lyst til at lave mad. København byder på fantastisk thailandsk mad, og hvis der er noget, der inspirerer mig, så er det netop et godt måltid. Derfor er jeg begyndt at dykke lidt dybere ned i det thailandske køkken, og bringer derfor i dag thai klassikeren over dem alle: Massaman curry.
Massaman curry er en karryret med knald på krydderierne, farven og smagene. Den laves som regel med kød og kartofler, og denne opskrift er en udgave med kylling og kartofler.
Massaman curry med kylling
Ingredienser
Massaman curry
- 400 g ris
- 400 g kyllingefilet
- 2 stk rødløg
- 2 fed hvidløg
- 15 g olivenolie*
- 180 g kartofler
- 150 g søde kartofler
- 2 spsk massaman curry
- 800 ml kokosmælk* (svarende til 2 dåser)
- 1 dl hønsebouillon
- 15 ml fiskesauce
- 1 stk lime
- 15 g rørsukker*
- 1 tsk flagesalt
Serveringsforslag
- 1 bundt friske koriander
- 50 g saltede peanuts*
Fremgangsmåde
Massaman curry
- Kog ris efter pakkens anvisning.
- Skær kyllingfileterne i mundrette stykker.
- Pil løg og hvidløg og snit løg i skiver og pres hvidløg.
- Rens eller skrub kartoflerne grundigt og skær dem i tern på ca. 2 x 2 cm.
- Brun kyllingen af i en gryde med olie og rød karrypasta. Tag af efter 5 minutter og sæt det til side.
- Kom olie i gryden igen og tilsæt løg og hvidløg og svits i et par minutter.
- Tilsæt kartoffelstykkerne og svits yderligere et par minutter.
- Tilsæt kokosmælk og hønseboullion og lad grydenretten simre til kartoflerne næsten er møre, ca. 10-12 minutter. Tilsæt kyllingen igen og lad det simre med i fem minutter.
- Smag curruyen til med fiskesauce, lime og rørsukker – evt. også salt.
- Servér med kogte ris, peanuts og friske koriander.
Thailandsk curry: Massaman gai / Massaman curry
I Thailand kaldes retten Massaman gai, hvor gai referer til, at der bruges kylling. Udover kylling, er den vigtigste ingrediens massaman paste – en rød karrypasta, som er fuld af smag og krydderier.
En udfordring siger jeg sjældent nej til, og jeg elsker at prøve nye retter af. Så selvom det asiatiske køkken ikke er det, jeg har bedst styr på, så er jeg alligevel glad for at blive udfordret, og jeg synes der kommer nogle rigtig gode retter ud af det.
Jeg har allerede tre andre klassiske thai retter liggende på bloggen, nemlig pad thai med rejer, panang karry med kylling og grøn karry med kylling. Derudover har jeg samlet vores bedste opskrifter på risretter, hvor du kan finde en masse inspiration til madlavningen.
Efter lidt øvelse synes jeg også at denne her curryret kom til at sidde lige i skabet, så nu kommer opskriften, som går ud til alle jer, der elsker thaimad og asiatisk mad.
To slags kartofler i Massaman karryen
Jeg bruger både almindelige kartofler og søde kartofler i retten. Traditionelt holder man sig nok til almindelige kartofler, men jeg synes den søde kartoffel passer rigtig godt i krydrede retter som denne Massaman karry ret.
Du kan også bruge kogte kartofler, hvis du har rester i køleskabet. Så skal de bare lige tilsættes til curryen og koge med de sidste par minutter, så de bliver varmet igennem. Et godt tip, så du kan undgå madspild.
Opskrift på Massaman curry med kylling og kartofler
Curryen laves med kylling, men kan også laves med oksekød eller svinekød. Jeg synes nu kylling passer bedst. Jeg har også en anden god asiatisk simreret med kylling på bloggen, som du bestemt må prøve, hvis du kan lide karry retter som denne: Kylling i satay sauce, hvor der bruges peanutbutter til saucen – det er så lækkert.
Retten kan også nemt laves vegetarisk ved at udelade kylling, erstatte hønsebouillon med grøntsagsbouillon og udelade fiskesauce. Man kan eventuelt tilsætte andre grøntsager, selvom det også fungerer godt bare med kartofler og/eller søde kartofler.
Massaman curry paste
Min opskrift på Massaman curry er nem og hurtig at lave, også selvom du ikke er så bekendt med at kokkerere på thailandsk. Hele håndværket ligger nemlig i karrypastaen, som du blot kan købe i et supermarked. Jeg køber derfor gerne en af god kvalitet – så bliver curryen nemlig også god.
Massaman curry paste indeholder en masse krydderier, som faktisk er lidt utraditionelle for thailandske karryretter. Det er krydderier som kanel, stjerneanis, nelliker og muskatnød. Kan du derfor ikke finde en Massaman karrypasta, så kan du bruge en almindelig rød karrypasta og tilsætte disse krydderier. Smag også gerne til med chiliflager, så retten bliver tilpas spicy.
Tilbehør til Massaman curry
En Massaman curry kan sagtens serveres for sig selv. Jeg serverer den dog altid med ris til, da currysovs og ris er et match made in heaven, hvis du spørger mig. Derudover er det også velsmagende og dekorativt med et drys peanuts, frisk koriander og et lille squeeze lime.