Koldhævede speltboller

Koldhævede speltboller

Koldhævede speltboller
Endelig blev det weekend, og weekend betyder lune boller med (rigeligt) smør. Der findes ikke noget bedre morgenmad på sådan en weekendmorgen, end duften af nybagt. Jeg har haft min far på besøg, siden igår – jeg havde inviteret ham på vin-smagning inde i byen. Inden vi tog afsted, så smækkede jeg en hurtigt en dej over til speltboller, som vi kunne spise i dag, lørdag morgen.

KOLDHÆVEDE SPELTBOLLER

Jeg elsker at lave koldhævede boller – både fordi jeg synes det giver noget andet til bollerne og smagen, men også fordi det bare er så nemt. Dejen skal blot sættes over aftenen før, og næste morgen er der boller – uden at dejen skal æltes eller efterhæve først.

Koldhævede speltboller

NEMME MORGENBOLLER

Bollerne skal bare på bagepladen som klatter – ikke noget med at forme dem, og så direkte i ovnen. Nemt, ikke? Du kan selvfølgelig forme dem lidt mere, men jeg kan selv godt lide det “rustikke udtryk”. Har du desunde afprøvet surdejsboller?

FÅ OPSKRIFT PÅ BOLLER MED SPELTMEL HER:

5 fra 2 stemmer
Koldhævede speltboller
KOLDHÆVEDE SPELTBOLLER
Forb. tid
15 min
Tilb. tid
25 min
Hævetid
12 t
Samlet tid
12 t 40 min
 
Ret: Bagværk, Morgenmad
Antal: 12 Stk
Ingredienser
 • 20 g gær
 • 4 dl vand, koldt
 • 4 dl fuldkorns speltmel eller anden fuldkornsmel
 • 3 dl hvedemel
 • 1 spsk salt
 • 1 spsk honning
 • 1 dl græskarkerner
 • 1 dl solsikkekerner
Sådan gør du
 1. Gæren røres ud i det kolde vand, indtil det er opløst - det samme gælder for salt og honning. 

 2. Tilsæt kernerne og derefter det grove mel lidt ad gangen. 

 3. Tilsæt hvedemel og ælt godt – ca. 10 min, jeg brugte en røremaskine. Dejen skal være til den lidt klistret side, uden den er helt våd. Tilsæt evt. lidt ekstra hvedemel, hvis den er for flydende.

 4. Læg et klæde over skålen, og stil dejen til hævning, på køl. Lad dejen hæve natten over, gerne 12 timer, hvis du har tiden - mindre kan også gøre det, f.eks. 8 timer.

 5. Næste morgen, tages dejen ud af køleskabet lige inden brug.

 6. Tænd ovnen på 200 graders varmluft.

 7. Beklæd en bageplade med bagepapir. 

 8. Find to skeer frem, og brug dem til at lave bollerne med.

 9. Bages ved 200 graders varmluft i ca. 15-20 minutter til bollerne er lettere gyldne.

Del med en du holder af:

Skriv en kommentar

avatar

  Abonner  
Giv besked om

Koldhævede speltboller
Endelig blev det weekend, og weekend betyder lune boller med (rigeligt) smør. Der findes ikke noget bedre morgenmad på sådan en weekendmorgen, end duften af nybagt. Jeg har haft min far på besøg, siden igår – jeg havde inviteret ham på vin-smagning inde i byen. Inden vi tog afsted, så smækkede jeg en hurtigt en dej over til speltboller, som vi kunne spise i dag, lørdag morgen.

KOLDHÆVEDE SPELTBOLLER

Jeg elsker at lave koldhævede boller – både fordi jeg synes det giver noget andet til bollerne og smagen, men også fordi det bare er så nemt. Dejen skal blot sættes over aftenen før, og næste morgen er der boller – uden at dejen skal æltes eller efterhæve først.

Koldhævede speltboller

NEMME MORGENBOLLER

Bollerne skal bare på bagepladen som klatter – ikke noget med at forme dem, og så direkte i ovnen. Nemt, ikke? Du kan selvfølgelig forme dem lidt mere, men jeg kan selv godt lide det “rustikke udtryk”. Har du desunde afprøvet surdejsboller?

FÅ OPSKRIFT PÅ BOLLER MED SPELTMEL HER:

5 fra 2 stemmer
Koldhævede speltboller
KOLDHÆVEDE SPELTBOLLER
Forb. tid
15 min
Tilb. tid
25 min
Hævetid
12 t
Samlet tid
12 t 40 min
 
Ret: Bagværk, Morgenmad
Antal: 12 Stk
Ingredienser
 • 20 g gær
 • 4 dl vand, koldt
 • 4 dl fuldkorns speltmel eller anden fuldkornsmel
 • 3 dl hvedemel
 • 1 spsk salt
 • 1 spsk honning
 • 1 dl græskarkerner
 • 1 dl solsikkekerner
Sådan gør du
 1. Gæren røres ud i det kolde vand, indtil det er opløst - det samme gælder for salt og honning. 

 2. Tilsæt kernerne og derefter det grove mel lidt ad gangen. 

 3. Tilsæt hvedemel og ælt godt – ca. 10 min, jeg brugte en røremaskine. Dejen skal være til den lidt klistret side, uden den er helt våd. Tilsæt evt. lidt ekstra hvedemel, hvis den er for flydende.

 4. Læg et klæde over skålen, og stil dejen til hævning, på køl. Lad dejen hæve natten over, gerne 12 timer, hvis du har tiden - mindre kan også gøre det, f.eks. 8 timer.

 5. Næste morgen, tages dejen ud af køleskabet lige inden brug.

 6. Tænd ovnen på 200 graders varmluft.

 7. Beklæd en bageplade med bagepapir. 

 8. Find to skeer frem, og brug dem til at lave bollerne med.

 9. Bages ved 200 graders varmluft i ca. 15-20 minutter til bollerne er lettere gyldne.

Del med en du holder af:

Skriv en kommentar

avatar

  Abonner  
Giv besked om
TILMELD DIG MIT NYHEDSBREV. BLIV OPDATERET MED SÆSONENS OPSKRIFTER OG FÅ EN HILSEN I NY & NÆ MED INSPIRATION - BÅDE TIL KØKKENET & GANEN
Luk menu