Varme hveder

Hvornår spiser man varme hveder?

Varme hveder har vi spist rigtig mange af hjemme hos os, da jeg var lille – år efter år bagte min mor de lækreste varme hveder, som vi ristede på den gode gamle brødrister. Vi drak altid te til, fordi jeg ikke kunne lide kaffe dengang. Meget har ændret sig siden, må man sige!

Det var ren nostalgi, da jeg bagte disse hveder – den del plejer min mor jo at stå for. Duften af kardemomme der bredte sig udover hele huset, da hvederne var i ovnen, transporterede mig direkte tilbage til dengang min mor bagte hvedeknopper. 

Hvornår spiser man varme hveder?

Varme hveder

Opskrift på luftige varme hveder til aftenen før Store Bededag, hvor man traditionen tro spiser de ristede hvedeknopper.
4 fra 5 stemmer
Forberedelse15 minutter
Tilberedelse15 minutter
Hævetid30 minutter
I alt1 time

Ingredienser

Noter

  • Tilføj 1 spsk surdej for en mere syrlig smag. 
  • Skift 100 g hvedemel ud med 75 g fuldkornsspeltmel eller grahamsmel for en grovere version.
  • Hvederne kan fryses. 
 

Fremgangsmåde

  • Lun mælken, lillefingervarm, i en lille kaserolle/gryde. Hæld mælken over i en skål og opløs gæren heri.
  • Tilsæt stuetempereret smør, sukker, æg, kardemomme og salt. Pisk det godt sammen.
  • Tilsæt mel og ælt til dejen er jævn og ensartet – tager omkring 8-10 minutter på røremaskinen. Hold evt. lidt tilbage med melet. 
  • Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i 30 minutter. Vil du lave koldhævede hveder, så skal de stå 8-10 timer i køleksabet – fx natten over. 
  • Hæld dejen ud på et meldrysset bord, og ælt dejen godt igennem.
  • Del dejen i 12 lige store stykker og og form 12 boller. Smør en form med lidt smør og sæt bollerne ved siden tæt på hinanden, dog med lidt mellemrum så de har plads til at kunne hæve. Du kan også sætte dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Kom et viskestykke over og lad dem efterhæve i 1 time, et lunt sted. 
    Varme hveder hævetid
  • Tænd ovnen på 180° varmluft. Pensl hvederne med lidt vand eller et sammenpiske æg (for glans), og sæt dem ind i midten af ovnen. Giv dem 15 minutter – hold øje! Skru lidt ned, hvis de bliver for mørke – de skal blive gyldne, men stadig gennembagte.
  • Lad hvederne afkøle på en bagerist eller spis dem lune med koldt smør, ost, marmelade eller andet. 
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Varme hveder til Store Bededag

Hvornår spiser man varme hveder? Hvis vi skal følge den oprindelige tradition, så spiser man hvederne på Store Bededag, som er om fredagen, men flere og flere spiser hvederne torsdag aften, hvor man ifølge traditionen også skal bage dem. Jeg har selvfølgelig været ude i god tid for at have opskriften klar til jer. 

Hvorfor varme hveder lige hører til på Store Bededag, er jo fordi det er en helligdag, hvor man tilbage i 1800-tallet ikke måtte arbejde – heller ikke bageren. Så i stedet bagte man hveder dagen inden og varmede dem på Store Bededag. Men det er nu også lækkert at spise dem om aftenen, når de er friskbagte (de skal stadig ristes, selvfølgelig). 

Hvorfor spiser man varme hveder?

Varme hveder med kardemomme

Opskrift på varme hveder/hvedeknopper

Ja, kært barn har mange navne. Jeg synes faktisk hvedeknopper er et fantastisk godt ord, men de fleste kalder dem selvfølgelig varme hveder. 

Jeg bruger i denne opskrift sødmælk, men man kan også sagtens lave sine varme hveder med kærnemælk. Det giver en mere syrlig smag. Jeg prøvede også at tilføje 1 spsk surdej i min dej – bare for smagens skyld, så det er bestemt ikke et must, men smager rigtig godt. Det samme gælder kardemomme. Jeg synes det hører til, men hvis du er vokset op uden, synes du det nok ikke. Så det kan også udelades, selvom det har en rigtig dejlig smag. Ellers kan du prøve at tjekke denne opskrift på surdejshveder.

Personligt synes jeg altså at man skal bage nok hveder til, at man både kan spise nogle om aftenen, gerne til aftensmad, og på selve Store Bededag. De smager jo så godt, de små luftige hvedeknopper. Du kan derfor med fordel fordoble opskriften, så du har nok.

Smør er det bedste tilbehør til varme hveder

Smør skal der til, når man spiser varme hveder. Man har faktisk ikke brug for mere på sådan en nyristet, blød bolle fuld af kardemomme. Men mange spiser også marmelade og ost på deres hvedeknopper, og det kan altså også godt anbefales. Da jeg var lille, var jeg også stor fan af at spise dem med pålægschokolade, og det passer stadig godt til. 

Og så har man ikke brug for ret meget mere tilbehør end det. Måske en kop te eller kaffe. Haps!

Læs også: Hvis du mangler inspiration til andet bagværk i samme boldgade, så prøv disse luftige og lækre rosinboller som er svampede og vidunderlige med smør på. Og de er vanedannende!

Varme hveder

Du kan også lave koldhævede hveder

Hvis du har god tid, kan du også lade dejen koldhæve 8-10 timer eller natten over. I så fald er 10 g gær rigeligt til at få dejen til at hæve. 

Og sidst, men ikke mindst er det selvfølgelig vigtigt at have styr på, hvornår Store Bededag er: Dato i år er d. 8. maj, så det er bare med at komme i gang med at bage! 

Varme hveder til store bededag
Luftige varme hveder

Ristede varme hveder

Opskrift på varme hveder

DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 997
4 from 5 votes (5 ratings without comment)
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

4 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments