Skip to content
  • Søg opskrift
    • Morgenmad
      • Morgenboller
      • Morgenmadspandekager
      • Grød
      • Smoothie bowl
    • Frokost
      • Sandwich
      • Frokostsalat
      • Madvafler
    • Aftensmad
      • Aftensmad på 30 min
      • Hverdagsmad
      • Pastaretter
      • Pizza
      • Ovnretter
      • Madtærte
      • Risotto
      • Suppe
      • Wokretter
      • Vegetarretter
    • Tilbehør til aftensmaden
      • Drys og knas
      • Madbrød
      • Dip
      • Grøntsager som tilbehør
    • Salatopskrifter
      • Forårssalater
      • Sommersalater
      • Efterårssalater
      • Vintersalater
      • Fyldige salater
      • Grønne salater
      • Lune salater
    • Forretter
    • Bagværk
      • Surdej
      • Boller
      • Brød
    • Søde sager
      • Kage
      • Småkager
      • Dessert
      • Sødt tilbehør
      • Sunde søde sager
    • Snacks
      • Appetizer
      • Kanapéer
      • Snacks til drinks
  • Søg råvarer
  • Søg anledning
  • Om mig / Kontakt
    • Portfolio
  • Madplaner
    • Ugentlig madplan
    • Vegetarisk madplan
Pinterest Instagram Facebook
  • Om mig/kontakt
  • Portfolio
  • Nyhedsbrev
Pinterest Instagram Facebook
  • Alle opskrifter
    • Morgenmad
      • Boller
      • Grød
      • Smoothie bowl
      • Pandekager
      • Vafler
      • Topping
    • Frokost
      • Madpakke
      • Sandwich
      • Frokostsalat
      • Madvafler
    • Forretter
      • Forretter med fisk
      • Gourmet forretter
      • Vegetariske forretter
    • Aftensmad
      • Hverdagsmad
      • Aftensmad på 30 min
      • Vegetarretter
      • Pastaretter
      • Ovnretter
      • Gryderetter
      • Pizza
      • Risotto
      • Madtærte
      • Suppe
      • Burger
      • Curry
      • Wokretter
    • Tilbehør til aftensmaden
      • Drys og knas
      • Grøntsager som tilbehør
      • Dip, dressing og saucer
    • Salatopskrifter
      • Grønne salater
      • Fyldige salater
      • Lune salater
      • Forårssalater
      • Sommersalater
      • Efterårssalater
      • Vintersalater
    • Bagværk
      • Boller
      • Surdej
      • Madbrød
      • Brød
      • Sødt bagværk
    • Søde sager
      • Kage
      • Dessert
      • Cookies
      • Hjemmelavet is
      • Muffins
      • Småkager
      • Vafler
      • Pandekager
      • Sødt tilbehør
    • Snacks
      • Kanapéer
      • Appetizer
    • Drikke
      • Varme drikke
      • Saft
  • Søg råvarer
marialottes hjemmeside
  • Søg anledning
  • Madplaner
    • Ugentlig madplan
    • Vegetarisk madplan
marialottes hjemmeside

Varme hveder

Gå til opskrift Udskriv
Hvornår spiser man varme hveder?

Varme hveder har vi spist rigtig mange af hjemme hos os, da jeg var lille – år efter år bagte min mor de lækreste varme hveder, som vi ristede på den gode gamle brødrister. Vi drak altid te til, fordi jeg ikke kunne lide kaffe dengang. Meget har ændret sig siden, må man sige!

Det var ren nostalgi, da jeg bagte disse hveder – den del plejer min mor jo at stå for. Duften af kardemomme der bredte sig udover hele huset, da hvederne var i ovnen, transporterede mig direkte tilbage til dengang min mor bagte hvedeknopper. 

Varme hveder til Store Bededag

Hvornår spiser man varme hveder? Hvis vi skal følge den oprindelige tradition, så spiser man hvederne på Store Bededag, som er om fredagen, men flere og flere spiser hvederne torsdag aften, hvor man ifølge traditionen også skal bage dem. Jeg har selvfølgelig været ude i god tid for at have opskriften klar til jer. 

Hvorfor varme hveder lige hører til på Store Bededag, er jo fordi det er en helligdag, hvor man tilbage i 1800-tallet ikke måtte arbejde – heller ikke bageren. Så i stedet bagte man hveder dagen inden og varmede dem på Store Bededag. Men det er nu også lækkert at spise dem om aftenen, når de er friskbagte (de skal stadig ristes, selvfølgelig). 

Hvorfor spiser man varme hveder?

Varme hveder med kardemomme

Opskrift på varme hveder/hvedeknopper

Ja, kært barn har mange navne. Jeg synes faktisk hvedeknopper er et fantastisk godt ord, men de fleste kalder dem selvfølgelig varme hveder. 

Jeg bruger i denne opskrift sødmælk, men man kan også sagtens lave sine varme hveder med kærnemælk. Det giver en mere syrlig smag. Jeg prøvede også at tilføje 1 spsk surdej i min dej – bare for smagens skyld, så det er bestemt ikke et must, men smager rigtig godt. Det samme gælder kardemomme. Jeg synes det hører til, men hvis du er vokset op uden, synes du det nok ikke. Så det kan også udelades, selvom det har en rigtig dejlig smag. Ellers kan du prøve at tjekke denne opskrift på surdejshveder.

Personligt synes jeg altså at man skal bage nok hveder til, at man både kan spise nogle om aftenen, gerne til aftensmad, og på selve Store Bededag. De smager jo så godt, de små luftige hvedeknopper. Du kan derfor med fordel fordoble opskriften, så du har nok.

Få min bedste opskrift på luftige hveder her: 

Reklamelinks er markeret med*
Hvornår spiser man varme hveder?

Varme hveder

Opskrift på luftige varme hveder til aftenen før Store Bededag, hvor man traditionen tro spiser de ristede hvedeknopper.
4 fra 5 stemmer
Forberedelse15 min
Tilberedelse15 min
Hævetid30 min
I alt1 t

Ingredienser

  • 200 ml sødmælk
  • 25 g gær
  • 50 g smør
  • 35 g rørsukker*
  • 1 stk æg
  • 1 tsk stødt kardemomme*
  • 1 tsk flagesalt*
  • 410 g hvedemel

Noter

  • Tilføj 1 spsk surdej for en mere syrlig smag. 
  • Skift 100 g hvedemel ud med 75 g fuldkornsspeltmel eller grahamsmel for en grovere version.
  • Hvederne kan fryses. 
 

Fremgangsmåde

  • Lun mælken, lillefingervarm, i en lille kaserolle/gryde. Hæld mælken over i en skål og opløs gæren heri.
  • Tilsæt stuetempereret smør, sukker, æg, kardemomme og salt. Pisk det godt sammen.
  • Tilsæt mel og ælt til dejen er jævn og ensartet – tager omkring 8-10 minutter på røremaskinen. Hold evt. lidt tilbage med melet. 
  • Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i 30 minutter. Vil du lave koldhævede hveder, så skal de stå 8-10 timer i køleksabet – fx natten over. 
  • Hæld dejen ud på et meldrysset bord, og ælt dejen godt igennem.
  • Del dejen i 12 lige store stykker og og form 12 boller. Smør en form med lidt smør og sæt bollerne ved siden tæt på hinanden, dog med lidt mellemrum så de har plads til at kunne hæve. Du kan også sætte dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Kom et viskestykke over og lad dem efterhæve i 1 time, et lunt sted. 
    Varme hveder hævetid
  • Tænd ovnen på 180° varmluft. Pensl hvederne med lidt vand eller et sammenpiske æg (for glans), og sæt dem ind i midten af ovnen. Giv dem 15 minutter – hold øje! Skru lidt ned, hvis de bliver for mørke – de skal blive gyldne, men stadig gennembagte.
  • Lad hvederne afkøle på en bagerist eller spis dem lune med koldt smør, ost, marmelade eller andet. 
Udskriv opskrift Gem på Pinterest
Fik du lavet opskriften?Jeg ville elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottes

Smør er det bedste tilbehør til varme hveder

Smør skal der til, når man spiser varme hveder. Man har faktisk ikke brug for mere på sådan en nyristet, blød bolle fuld af kardemomme. Men mange spiser også marmelade og ost på deres hvedeknopper, og det kan altså også godt anbefales. Da jeg var lille, var jeg også stor fan af at spise dem med pålægschokolade, og det passer stadig godt til. 

Og så har man ikke brug for ret meget mere tilbehør end det. Måske en kop te eller kaffe. Haps!

Læs også: Hvis du mangler inspiration til andet bagværk i samme boldgade, så prøv disse luftige og lækre rosinboller som er svampede og vidunderlige med smør på. Og de er vanedannende!

Varme hveder

Du kan også lave koldhævede hveder

Hvis du har god tid, kan du også lade dejen koldhæve 8-10 timer eller natten over. I så fald er 10 g gær rigeligt til at få dejen til at hæve. 

Og sidst, men ikke mindst er det selvfølgelig vigtigt at have styr på, hvornår Store Bededag er: Dato i år er d. 8. maj, så det er bare med at komme i gang med at bage! 

Varme hveder til store bededag
Luftige varme hveder

Ristede varme hveder

Opskrift på varme hveder

Kategorier - Bagværk
Del med en du holder af:
Del på facebook
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

4 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments

Se andre spændende indlæg

kage med øl

Ølkage

Knækbrød med polenta

Knækbrød med polentamel

Surdejspandekager med syltede svesker

Surdejspandekager

brunkager med pistacienødder

Brunkager med pistacienødder

nemme jødekager

Jødekager

julevafler

Julevafler med kirsebærskum

finskbrød

Finskbrød

Pirogger uden kød

Vegetariske pirogger med kål

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og bliv opdateret med de nyeste opskrifter, ugens madplan på simpel hverdagsmad hver lørdag og inspiration til hvad du kan lave med sæsonens råvarer.

Nyeste opslag på Instagram

marialottes

View

Maj 23

Open
SALAT MED RADISER OG ÆRTER 💚⁠ Denne servering er let på flere måder; let at lave og let at spise. ⁠
⁠
Den vil pryde ethvert bord til de lune sommeraftener med grillmad, nye danske kartofler og et hjemmebagt surdejsbrød. Jeg kan i hvertfald allerede se det helt store bord foran mig – og med dejlig kølig rosé 💞⁠
⁠
Alt du skal bruge til 2 servinger:⁠
20 stk radiser⁠
100 g friske ærter⁠
200 g hytteost⁠
2 spsk olivenolie⁠
salt og friskkværnet peber⁠
1 stk citron⁠
⁠
💓 Rengør radiserne grundigt og skær dem i kvarte på langs – du kan sagtens beholde stilke og blade på. 🤩⁠
⁠
💚 Vend ærter og radiser sammen og top med hytteost og et par spiseskeer af olivenolie eller en urteolie, hvis du har.⁠
⁠
🤍 Drys med salt og friskkværnet peber og citronsaft inden servering.⁠
⁠
Velbekomme, skulle du finde på at lave den, vil jeg elske at se din rekreation 🙌🏼⁠
⁠
Du finder denne opskrift og mange flere skønne anretninger på Marialottes.dk. Hvis du vil have flere tips og tanker til netop denne salat, så kan du tilgå den via link i bio 💜⁠
⁠
#radisesalat #grillsalat #farverigsalat #salat #radiser #ærter #hytteost #salatmedhytteost #friskeærter #hjemmelavet⁠
#madinspiration #deldinmad #madlvaning #opskrifter #nemhverdagsmad #comfortfood #madglæde #farverigmad #madforalle #food #opskrift #madblog #hjemmelavetmad #nemmad #marialottes #økologiskmad #madopskrifter #nemmeopskrifter ⁠

marialottes

View

Maj 22

Open
Madplan til uge 21 er nu ude 🤩⁠ Frygt ej, den står ikke på pandekager hele ugen - MEN det er ugens snack 😋⁠
⁠
Denne uge kan du glæde dig til⁠:
🫑 Pasta med stegte peberfrugter⁠
💚 Spinatpandekager med agurkesalat⁠
🍝 Salviepasta og grillede peberfrugter med ricottacreme⁠
🐚 Dampede muslinger med pommes frites og estragonmayo⁠
🐽 Pulled pork med coleslaw⁠
🌭 Pulled pork hotdog (resterne fra dagen før)⁠
♻️ Som altid er søndag reste-dag hvor ugens overskud af råvare anvendes for at undgå spild 🥰⁠
⁠
⁠Find den via link i bio eller på marialottes.dk 💜⁠
⁠
#madplan #hverdagsmad #madplanuge16 #uge16madplan #madplaner #marialottes #inspirationtilmadplan #ugenmadplan #nemmemadplaner #gratismadplaner #gratismadplan #nemmadplan #madinspiration #hvadskalvispise #nemhverdagsmad #hurtigmad #nemmeopskrifter #opskrifterforalle #food52 #matplan⁠

marialottes

View

Maj 21

Open
Salat med syltede rødløg og feta 😋⁠ En sprit-ny salat er netop udgivet på Marialottes.dk. 
⁠
Denne her er lige så farverig som den med rabarber og asparges jeg delte. Men det er jo kendetegnet for forår- og sommersalater. Også hvorfor jeg absolut elsker denne tid på året 🤩⁠
⁠
Jeg elsker syltede rødløg, og det fungere også bare fantastisk i denne salat. Det er nemlig både en bæredygtig og lækker måde at anvende rødløg. De holder sig længere, de smager af mere og så sker der bare noget magisk med farven, når de syltes 💓⁠
⁠
Har du syltet rødløg stående på køl altid? 💓🧅⁠
⁠
I denne opskrift finder du både ingredienser og fremgangsmåde til at lave syltede rødløg og salaten her 🥗⁠
⁠
Det hele er tilgængeligt LIGE NU på Marialottes.dk - velbekomme - du finder opskriften på hjemmesiden, eller via link i bio 🤍⁠
⁠
#farverigsalat #smukkefarver #sommersalat #forårssalat #salatermedfarver #syltetrødløg #salatmedrødløg #feta #valnødder #salat #lækkersalat #sundsalat #salatinspiration #tømkøleskabet #salattilfrokost #frokostsalat #farverigesalater #elskersalater #sundesalater #næring#vitaminer #vegetariskhverdagsmad #veggie #vegetarisksalat #vegetariskmad #grønsalat

marialottes

View

Maj 18

Open
💙🐚UGENS ONSDAGSPASTA.... Muslinge pasta🐚⁠
⁠
Du skal bruge ⁠
1,5 kg blåmuslinger⁠
1 løg⁠
1 fed hvidløg⁠
5 kviste frisk timian⁠
2 gulerødder⁠
2 tomater⁠
30 g olivenolie⁠
100 ml hvidvin⁠
500 ml fløde⁠
salt og friskkværnet peber⁠
1 citron⁠
500 g spaghetti⁠
½ bundt persille⁠
1 bundt frisk estragon⁠
⁠
Pastaen er super nem at lave og tager omtrent 35 min. ⁠
⁠
🐚Rens muslinger grundigt i rindende vand. Hvis der er nogle muslinger som er åbne, kan du banke dem på skallen – lukker de sig ikke, skal de kasseres. ⁠
⁠
🔪Snit løg og hvidløg fint og hak timianen. Skær gulerødder og tomat i mindre stykker. ⁠
⁠
🔥Varm en stor gryde op på højeste blus, kom olivenolien i og steg løg, hvidløg og timian i ca. 30 sekunder, kom herefter tomat og gulerødder og steg yderligere af i 30 sekunder. ⁠
⁠
🐚 Tilsæt muslinger - rør sammen - tilsæt hvidvin og lad muslingerne dampe i ca. 5-10 min eller indtil de har åbnet sig.⁠
⁠
🧜🏻‍♀️ Når muslingerne er færdige sigtes væsken over i en anden gryde hvor i fløden tilsættes og dette skal reducere ved middelvarme i ca. 15 min. ⁠
⁠
👩🏼‍🍳 I mellemtiden pilles ¾ dele af muslingerne ud af skallen, den sidste ¼ skal bevares i skallen, mest for syns skyld. Gem også grøntsagerne.⁠
⁠
🍝 underkog pastaen med 2-3 minutter efter pakkens anvisning. Tilsæt dem herefter til flødesaucen og vend sammen, smag til med salt peber og citronsaft.⁠
⁠
🐚 Tilsæt muslingerne og grøntsagerne til pastaen⁠
⁠
🍽 Server med grofthakket persille og estragon. ⁠
⁠
Du kan også finde opskriften via link i bio eller på Marialottes.dk 🤍⁠
⁠
#onsdagspasta #muslinger #pastamedmuslinger #blåmuslinger⁠
#vegetarmad #hverdagspasta #marialottes #pastaret #grønmad #hverdagsmad #aftensmad #nemaftensmad #foodstagram #nemmad #frokost #simpelopskrift #pastabånd #hjemmelavetpasta #spaghetti #citron #sommerpasta⁠
⁠

marialottes

View

Maj 17

Open
Bliver man da ikke bare i godt humør af denne farvebombe af en salat?! 🌈⁠
⁠
Denne salat altså bare så smuk og en vidunderlig kombination af det bitre fra radicchio, salte og fede fra feta, syrlig og søde fra de rå marinerede rabarber og sprøde fra asparges og pinjekerner. Salaten her, har det hele! 🤩⁠
⁠
Rabarbersalaten er en sikker vinder hele sommeren, og hvis du har rabarber hjemme i haven eller sommerhuset, så er det altså en fantastisk måde at tilberede den på. Rabarbertærte er også genialt, og det har jeg også opskrift til, hvis du mangler 😉⁠
⁠
Faktisk er rabarber en grøntsag... men den er stadig fantastisk smuk i farven, og hvad end du bruger dine rabarber til, smager det garanteret vidunderligt 😝⁠
⁠
Du finder hvertfald opskrift på denne salat via link i bio, eller på marialottes.dk 🤍⁠
⁠
#rabarber #farverigsalat #rabarbersalat #salatmedrabarber #asparges #feta #pinjekerner #regnbue #smuksalat⁠
#salat #lækkersalat #sundsalat #salatinspiration #tømkøleskabet #salattilfrokost #frokostsalat #farverigesalater #elskersalater #sundesalater #næring#vitaminer #vegetariskhverdagsmad #veggie #vegetarisksalat #vegetariskmad #grønsalat

marialottes

View

Maj 16

Open
Et lille hej fra Grækenland 🇬🇷 Her er varmt, utrolig smukt og 50 % af tiden går med at spise lækker græsk mad. Jeg elsker det, det er så frisk, lavet med lækre råvarer. Lækre oliven, olivenolie, græsk yoghurt, grøntsager. Listen er lang for al det gode, og jeg fik sådan lyst til at inspirere med lidt græsk mad:⁠
🥒 Tzatziki ⁠
🥗 Græsk salat⁠
🍅 Gyros⁠
🫓 Græske fladbrød⁠
🍗 Kyllinge souvlaki og kartofler⁠
🍴 Moussaka⁠
... og en masse 🍦, ☕️ og græske desserter 🍮⁠
⁠
Alle opskrifterne kan I finde via linket i min profil, hvis du har lyst til at græske-vibes og sommermad☀️🇬🇷⁠
.⁠
.⁠
.⁠
#græskmad #mad #grækenland #sommermad #tomat #Tzatziki #græsktzatziki #Tzatzikiopskrift #græskeopskrifter #marialottes #oliven #olivenolie #hverdagsmad #sommeropskrifter #græsk #sommer #nemhverdagsmad
Kategorier

Morgenmad

Frokost

Salater

Vegetarisk

Aftensmad

Dessert

Drikke

Bagværk

Kategorier

Søde sager

Tilbehør

Snacks

Sæson

Personlige indlæg

Ud at rejse

Ud at spise

Find rundt

Forside

Opskriftsindeks

Guides

Om maria / Kontakt

Portfolio

Samarbejde

Cookie- og privatlivspolitik​

  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram
  • Email

Powered by BloggerSpace

© 2014 – 2022 MARIALOTTES.DK