Skip to content
No results
No results
  • Søg opskrift
    • Morgenmad
      • Morgenboller
      • Morgenmadspandekager
      • Grød
      • Smoothie bowl
    • Frokost
      • Sandwich
      • Frokostsalat
      • Madvafler
    • Aftensmad
      • Aftensmad på 30 min
      • Hverdagsmad
      • Pastaretter
      • Pizza
      • Ovnretter
      • Madtærte
      • Risotto
      • Suppe
      • Wokretter
      • Vegetarretter
    • Tilbehør til aftensmaden
      • Drys og knas
      • Madbrød
      • Dip
      • Grøntsager som tilbehør
    • Salatopskrifter
      • Forårssalater
      • Sommersalater
      • Efterårssalater
      • Vintersalater
      • Fyldige salater
      • Grønne salater
      • Lune salater
    • Forretter
    • Bagværk
      • Surdej
      • Boller
      • Brød
    • Søde sager
      • Kager – nemme og gode opskrifter
      • Småkager
      • Dessert
      • Sødt tilbehør
      • Sunde søde sager
    • Snacks
      • Appetizer
      • Kanapéer
      • Snacks til drinks
  • Søg råvarer
  • Søg anledning
  • Om mig / Kontakt
    • Portfolio
  • Madplaner
    • Ugentlig madplan
    • Vegetarisk madplan
Instagram Facebook Pinterest
  • Om mig/kontakt
  • Portfolio
  • Nyhedsbrev
Instagram Facebook Pinterest
  • Alle opskrifter
    • Anledning
      • Gæstemad
      • Tapas
      • Brunch
      • Nytår
      • Jul
      • Påske
    • Morgenmad
      • Boller
      • Grød
      • Smoothie bowl
      • Pandekager
      • Vafler
      • Topping
    • Frokost
      • Madpakke
      • Sandwich
      • Frokostsalat
      • Madvafler
    • Forretter
      • Forretter med fisk
      • Gourmet forretter
      • Vegetariske forretter
    • Aftensmad
      • Hverdagsmad
      • Aftensmad på 30 min
      • Vegetarretter
      • Pastaretter
      • Ovnretter
      • Gryderetter
      • Pizza
      • Risotto
      • Madtærte
      • Suppe
      • Burger
      • Curry
      • Wokretter
    • Tilbehør til aftensmaden
      • Drys og knas
      • Grøntsager som tilbehør
      • Dip, dressing og saucer
    • Salatopskrifter
      • Grønne salater
      • Fyldige salater
      • Lune salater
      • Forårssalater
      • Sommersalater
      • Efterårssalater
      • Vintersalater
    • Bagværk
      • Boller
      • Surdej
      • Madbrød
      • Brød
      • Sødt bagværk
    • Søde sager
      • Kager – nemme og gode opskrifter
      • Dessert
      • Cookies
      • Hjemmelavet is
      • Muffins
      • Småkager
      • Vafler
      • Pandekager
      • Sødt tilbehør
    • Snacks
      • Kanapéer
      • Appetizer
    • Drikke
      • Varme drikke
      • Saft
  • Søg råvarer
Marialottes - Velsmagende hverdagsmad og opskrifter
  • Søg anledning
  • Madplaner
    • Ugentlig madplan
    • Vegetarisk madplan
Marialottes - Velsmagende hverdagsmad og opskrifter

Varme hveder

Gå til opskrift Udskriv
Hvornår spiser man varme hveder?

Varme hveder har vi spist rigtig mange af hjemme hos os, da jeg var lille – år efter år bagte min mor de lækreste varme hveder, som vi ristede på den gode gamle brødrister. Vi drak altid te til, fordi jeg ikke kunne lide kaffe dengang. Meget har ændret sig siden, må man sige!

Det var ren nostalgi, da jeg bagte disse hveder – den del plejer min mor jo at stå for. Duften af kardemomme der bredte sig udover hele huset, da hvederne var i ovnen, transporterede mig direkte tilbage til dengang min mor bagte hvedeknopper. 

Varme hveder til Store Bededag

Hvornår spiser man varme hveder? Hvis vi skal følge den oprindelige tradition, så spiser man hvederne på Store Bededag, som er om fredagen, men flere og flere spiser hvederne torsdag aften, hvor man ifølge traditionen også skal bage dem. Jeg har selvfølgelig været ude i god tid for at have opskriften klar til jer. 

Hvorfor varme hveder lige hører til på Store Bededag, er jo fordi det er en helligdag, hvor man tilbage i 1800-tallet ikke måtte arbejde – heller ikke bageren. Så i stedet bagte man hveder dagen inden og varmede dem på Store Bededag. Men det er nu også lækkert at spise dem om aftenen, når de er friskbagte (de skal stadig ristes, selvfølgelig). 

Hvorfor spiser man varme hveder?

Varme hveder med kardemomme

Opskrift på varme hveder/hvedeknopper

Ja, kært barn har mange navne. Jeg synes faktisk hvedeknopper er et fantastisk godt ord, men de fleste kalder dem selvfølgelig varme hveder. 

Jeg bruger i denne opskrift sødmælk, men man kan også sagtens lave sine varme hveder med kærnemælk. Det giver en mere syrlig smag. Jeg prøvede også at tilføje 1 spsk surdej i min dej – bare for smagens skyld, så det er bestemt ikke et must, men smager rigtig godt. Det samme gælder kardemomme. Jeg synes det hører til, men hvis du er vokset op uden, synes du det nok ikke. Så det kan også udelades, selvom det har en rigtig dejlig smag. Ellers kan du prøve at tjekke denne opskrift på surdejshveder.

Personligt synes jeg altså at man skal bage nok hveder til, at man både kan spise nogle om aftenen, gerne til aftensmad, og på selve Store Bededag. De smager jo så godt, de små luftige hvedeknopper. Du kan derfor med fordel fordoble opskriften, så du har nok.

Få min bedste opskrift på luftige hveder her: 

Reklamelinks er markeret med*
Hvornår spiser man varme hveder?

Varme hveder

Opskrift på luftige varme hveder til aftenen før Store Bededag, hvor man traditionen tro spiser de ristede hvedeknopper.
4 fra 5 stemmer
Forberedelse15 min
Tilberedelse15 min
Hævetid30 min
I alt1 t

Ingredienser

  • 200 ml sødmælk
  • 25 g gær
  • 50 g smør
  • 35 g rørsukker*
  • 1 stk æg
  • 1 tsk stødt kardemomme*
  • 1 tsk flagesalt*
  • 410 g hvedemel

Noter

  • Tilføj 1 spsk surdej for en mere syrlig smag. 
  • Skift 100 g hvedemel ud med 75 g fuldkornsspeltmel eller grahamsmel for en grovere version.
  • Hvederne kan fryses. 
 

Fremgangsmåde

  • Lun mælken, lillefingervarm, i en lille kaserolle/gryde. Hæld mælken over i en skål og opløs gæren heri.
  • Tilsæt stuetempereret smør, sukker, æg, kardemomme og salt. Pisk det godt sammen.
  • Tilsæt mel og ælt til dejen er jævn og ensartet – tager omkring 8-10 minutter på røremaskinen. Hold evt. lidt tilbage med melet. 
  • Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i 30 minutter. Vil du lave koldhævede hveder, så skal de stå 8-10 timer i køleksabet – fx natten over. 
  • Hæld dejen ud på et meldrysset bord, og ælt dejen godt igennem.
  • Del dejen i 12 lige store stykker og og form 12 boller. Smør en form med lidt smør og sæt bollerne ved siden tæt på hinanden, dog med lidt mellemrum så de har plads til at kunne hæve. Du kan også sætte dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Kom et viskestykke over og lad dem efterhæve i 1 time, et lunt sted. 
    Varme hveder hævetid
  • Tænd ovnen på 180° varmluft. Pensl hvederne med lidt vand eller et sammenpiske æg (for glans), og sæt dem ind i midten af ovnen. Giv dem 15 minutter – hold øje! Skru lidt ned, hvis de bliver for mørke – de skal blive gyldne, men stadig gennembagte.
  • Lad hvederne afkøle på en bagerist eller spis dem lune med koldt smør, ost, marmelade eller andet. 
Udskriv opskrift Gem på Pinterest
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Smør er det bedste tilbehør til varme hveder

Smør skal der til, når man spiser varme hveder. Man har faktisk ikke brug for mere på sådan en nyristet, blød bolle fuld af kardemomme. Men mange spiser også marmelade og ost på deres hvedeknopper, og det kan altså også godt anbefales. Da jeg var lille, var jeg også stor fan af at spise dem med pålægschokolade, og det passer stadig godt til. 

Og så har man ikke brug for ret meget mere tilbehør end det. Måske en kop te eller kaffe. Haps!

Læs også: Hvis du mangler inspiration til andet bagværk i samme boldgade, så prøv disse luftige og lækre rosinboller som er svampede og vidunderlige med smør på. Og de er vanedannende!

Varme hveder

Du kan også lave koldhævede hveder

Hvis du har god tid, kan du også lade dejen koldhæve 8-10 timer eller natten over. I så fald er 10 g gær rigeligt til at få dejen til at hæve. 

Og sidst, men ikke mindst er det selvfølgelig vigtigt at have styr på, hvornår Store Bededag er: Dato i år er d. 8. maj, så det er bare med at komme i gang med at bage! 

Varme hveder til store bededag
Luftige varme hveder

Ristede varme hveder

Opskrift på varme hveder

Kategorier - Bagværk
Del med en du holder af:
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

4 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments

Se andre spændende indlæg

Bagt æblegrød med hvid chokolade og mandler

Bagt grød med æble og hvid chokolade

Bagt grød med ribs

Bagt grød med ribs

kokoskranse til jul

Kokoskranse

Surdejspandekager med syltede svesker

Surdejspandekager

nemme havregrynskugler

Havregrynskugler med kokos

Sunde fastelavnsboller med chokolade, creme og marcipan

Sunde fastelavnsboller med chokolade, creme og marcipan

Påskekage - rugbrødslagkage med appelsin og hvid chokolade

Påskekage – rugbrødslagkage med appelsin og hvid chokolade

opskrift på snobrød

Snobrød – nem opskrift på snobrødsdej

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og bliv opdateret med de nyeste opskrifter, ugens madplan på simpel hverdagsmad hver lørdag og inspiration til hvad du kan lave med sæsonens råvarer.

Nyeste opslag på Instagram

marialottesdk

View

Feb 2

Open
SCORERETTEN til den der elsker bearnaise! 😉⁠ 
⁠
Pasta bearnaise er vildt nemt at lave. Du kan nok tænke dig til hvordan det smager for vi kender jo alle smagen af en god bearnaise 🙃⁠
⁠
Men nu har jeg jo lavet denne pasta-udgave og kan fortælle dig, at det smager godt! Sådan virkelig, virkelig godt 📯⁠
⁠
📘 Opskriften er min kærestes påfund, og da han nævnte den for mig var jeg solgt. På under 20 minutter får du lavet denne cremede og intense pastaret, der har en fantastisk smag af frisk estragon, smør og en syrlighed fra eddiken. ⁠
⁠
Du skal da bare prøve denne! Find opskriften på Marialottes.dk. I dagens story kan du også tilgå den direkte med link, ellers er den at finde i min bio link ⭐️⁠
⁠
#bearnaise #pastaret #estragon #easydish #marialottes

marialottesdk

View

Jan 30

Open
Gulerødder er en skøn grøntsag, som langt de fleste heldigvis elsker – inklusiv mig!⁠
⁠
De er skønne i farven, søde i smagen og kan både tilberedes og spises rå. ⁠
⁠
Der er utrolig mange lækre ting man kan lave med gulerødder, så hvis du er træt af bare at snacke gulerodsstave, kommer her et væld af opskrifter, som jeg håber kan være med til at inspirere dig til at bruge gulerødder i mange flere retter!⁠
⁠
🥕 Asiatisk salat med soyamarinerede kylling og gomadressing⁠
🥕 Gulerodsboller⁠
🥕 Wok med nudler og kylling⁠
🥕 Pulled pork hotdogs⁠
🥕 Gulerodsrisotto⁠
🥕 Wok med oksekød⁠
⁠
Find mange flere retter med gulerødder på Marialottes.dk. Find også retterne via link i bio!⁠
⁠
#gulerøder #carrots #opskriftermedgulerøder #marialottes⁠

marialottesdk

View

Jan 29

Open
Ugens madplan er fyldt med skønne retter. Du får lige et hurtigt indblik i den:⁠
⁠
I uge 5 kan du glæde dig til ⁠
💚 RATATOUILLE MED MOZZARELLA & PANZANELLA⁠
⁠
💚 PIKANT KYLLING I FAD MED GRØNT⁠
⁠
💚 SPANSK TORTILLA MED SØD KARTOFFEL & ROSENKÅLSSALAT ⁠
⁠
💚 STEGTE TOMATER MED GEDEOST & SALAT MED SPRØD KYLLING⁠
⁠
💚 PASTA MED ROSENKÅL OG SERRANO SKINKE⁠
⁠
💚 CÆSAR SALAT MED KYLLING⁠
⁠
Ugens søde sag er⁠
🍫 BANANKAGE MED CHOKOLADE⁠
⁠
Skal du have nogle af retterne næste uge? 😉⁠
⁠
Så er der ikke meget andet at skrive end RIGTIG GOD UGE ⭐️⁠
⁠
Knus, Maria⁠
⁠
#madplan #matplan #nemmad #gratismadplan #ugensmad⁠

marialottesdk

View

Jan 25

Open
POLENTAFRITTER ⭐️⁠ Sprøde udenpå og bløde indeni!⁠ De er bagt og ikke friturestegt. Så de kan forberedes dagen før og bages sprøde når du skal have dem.⁠
⁠
De her fritter er en fantastisk snack, eller tilbehør 🙃 De er toppet med krydderier, og her kan du virkelig tilpasse dem til din smagsløg. Giv dem f.eks. barbeque krydderi hvis du skal bruges til noget grillet, eller provencekrydderi hvis de skal bruges til en nem snack 😉 ⁠
⁠
Majsgrød koges, parmesan tilsættes, masse stivnes i et fad, skæres herefter ud i stave, vendes i olie og bages i ovnen 👩🏼‍🍳⁠
⁠
MUMS⁠! Jeg serverer dem til en skøn og cremet mayo 😋 Dyppe-dyp i dip er selvfølgelig også skønt! De er virkelig alsidige og du må bare prøve dem. Se videoen og find opskriften på Marialottes.dk⁠. 
.
.
.
#marialottes #polentafritter #fritter #nemsnack #snack #nemmad #sprødefritter #polentamel #polenta #polentagryn #sundefritter #glutenfrifritter

marialottesdk

View

Jan 24

Open
Reklame + RABATKODE TIL DIG! 🥬🍎🧀🥒🍋 Jeg har fundet det fedeste online supermarked i Kbh, som jeg er begyndt at handle fast hos: @foody.dk! De er byens billigste, har UTROLIG meget økologi og så er hjemmesiden meget brugervenlig. Jeg elsker at spare tiden på mine indkøb, og samtidig med at jeg får et bredt udvalg af fødevarer jeg kan shoppe rundt i. Vil du prøve? Jeg har skaffet en rabatkode på 50,- + fri levering til 19,- . Brug koden “Hverdagsmad”, og prøv Foody. Kan varmt anbefale det! 

► BONUS-info: De har en bæredygtig profil, og de levere varer ud på el-cykel i københavnsområdet, levere varer i genbrugsnet som returneres, de går op i at redde maden og har derfor altid gode tilbud. 

Jeg har lige fået leveret varerne her til formiddag og lavede mig denne skønne perlespeltsalat til frokost med feta, grillede forårsløg og tomater, stegt kylling, soltørrede tomater og basilikum 🥗🥬🐓 Vil du have opskriften? 🙈
.
.
.
#mindremadspild #nemopskrift #foodydk#perlespeltsalat #indkøb #hjemmelavetmad #madblogger #frokostsalat #hverdagsmad #onlinesupermarked #salat #madmedmedfølelse #økologi #bæredygtig  #madinspiration

marialottesdk

View

Jan 23

Open
Det er sæson for en masse grøntsager, blandt andet porrer, men kan man bruge det til andet end kartoffelporre suppe? JA⁠
⁠
Man kan lave mange retter med sæsonens grønt, her får du en masse inspiration til hvordan du kan bruge PORRER!⁠
⁠
Som altid kan du finde retterne og mange flere på Marialottes.dk ved fanebladet "SØG RÅVARER" og vælge porrer, eller hvilken som helst anden ingrediens! Men du kan også finde dem i dagens story eller via link i bio!⁠
⁠
🍜 RAMEN⁠
⁠
🥣 PORRESUPPE⁠
⁠
🎋 BAGTE PORRER MED SENNEPSVINAIGRETTE OG PARMESANFLAGER⁠
⁠
🥧 PORRETÆRTE MEDE BACON⁠
⁠
🥚 PORRE VINAIGRETTE MED HAKKEDE ÆG⁠
⁠
🥧 PORRETÆRTE MED SOLTØRREDE TOMATER⁠
⁠
🐽 SVINEKOTELETTER PÅ PORRE-PEBERFRUGTKOMPOT⁠
⁠
🥣 GRØNTSAGSSUPPE⁠
⁠
Er der en af retterne som du bare må prøve? ⁠
⁠
God uge, knus Maria⁠
⁠
#porrer #madmedporrer #marialottes #opskrifter #sæsonråvarer #nemmad
Kategorier

Morgenmad

Frokost

Salater

Vegetarisk

Aftensmad

Dessert

Surdej

Bagværk

Kategorier

Søde sager

Tilbehør til aftensmaden

Snacks

Forretter

Personlige indlæg

Pastaretter

Spiseguides

Artikler

Find rundt

Forside

Opskriftsindeks

Rejseguides

Om maria / Kontakt

Portfolio

Samarbejde

Cookie- og privatlivspolitik​

  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram
  • Email

Powered by Bloggerspace

© 2014 – 2023 MARIALOTTES.DK