Rosinboller – luftige og lækre!

rosinboller til madpakke

En bolle der smager nostalgisk. Here you go! Dejlige luftige og bløde rosinboller, lidt ligesom teboller, bamseboller eller fødselsdagsboller er de hvide lyse boller bare tilsat rosiner. Opskriften er nem, og smager ligesom dem man fik hos bageren da man var lille (ej bedre, selvfølgelig!). De egner sig super til børnefødselsdag, som en morgenbolle med lidt smør på eller eftermiddagshyggen med kaffe eller the. 

Ligesom andet sødt bagværk, er der gjort brug af sukker og smør. Det er det som giver rosinbollerne deres vidunderlige smag og bløde tekstur. Dertil er der også kardemomme og selvfølgelig rosinerne, som kun gør dem endnu mere vidunderlige og elskværdige – i alle aldre. De kan både laves som traditionelle rosinboller eller i en den mere grove version. 

rosinboller til madpakke

Rosinboller

Skønne rosinboller med kardemomme er nemme at bage og smager vidunderligt. De er luftige og kan laves både sundere og grove.
4,84 fra 12 stemmer
Antal: 12 Boller
Forberedelse10 minutter
Tilberedelse12 minutter
Hævetid1 time 30 minutter
I alt1 time 52 minutter

Ingredienser

Noter

TIP:
  • Bollerne kan fryses 

Fremgangsmåde

  • Smelt smør i en lille kasserolle og hæld derefter mælken, og lad det lune med. Kom det over i en skål eller røremaskinen.
  • Tilsæt gær og lad det opløse. Tilsæt sukker, ét æg, kardemomme og salt.
  • Tilsæt hvedemel, lidt efter lidt og ælt dejen i ca. 7-8 minutter på lav hastighed. Lad dejen samle sig godt – den skal kunne slippe dine fingre, men stadig være lidt klistret. Tilsæt rosiner og kør 0,5-1 minut mere, til de er inkorporeret i dejen og dejen slipper skålens kanter.
  • Lad dejen hæve 1 time til dobbelt størrelse, ved stuetemperatur.
  • Del dejen i 12 stykker og form bollerne til helt runde kugler. Placér dem i en dyb bradepande, og læg dem så der er plads til de kan efterhæve. Lad dem efterhæve i ca. 30 minutter, ved stuetemperatur.
  • Pensl bollerne med ét sammenpisket æg og bag dem ved 220° varmluft, i ca. 10-12 min.
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Inspiration til andre gode søde bagværk: Müsliboller og kanelsnurrer.

Bløde og luftige boller med rosiner til flere lejligheder

Boller med rosiner er perfekte til enhver situation. Du kan nemt lave en stor portion ved at lavet dobbelt portion af opskriften. Så har du til madpakken, ti’er mad, snack eller til morgenmad.

En hjemmelavet rosinbolle kan man ikke gå galt i byen med. Om de luftige bløde boller med rosiner er til dig eller en du har nær, er jeg sikker på, at du nok skal blive glade for dem. 

sådan bager du rosinboller

Rosinboller

Luftige rosinboller

Nem opskrift på rosinboller

Nemme rosinboller = et perfekt snack eller perfekt bagværks projekt med børnene. De er lette at lave, og det er kun ventetiden, der er besværlig, hvis altså man er en smule utålmodig. 

Lunet mælk og smeltet smør blandes på komfuret i en lille kasserolle. Overfør massen til en skål, og opløs gæren i den. Derefter tilsættes æg, sukker, kardemomme og salt. Tilsæt langsom hvedemelen og ælt til dejen har samlet sig godt. Slutteligt røres rosinerne med. Lad herefter dejen hæve i 1 time. Rul derefter 12 flotte runde kugler som efterhæves samlet i en bradepande i 30 minutter. Pensl dem med æg og bag i 10-12 minutter ved 220 grader varmluft.

Når du pensler med æg, får du et flot look, da der sker en Maillard reaktion, som kort fortalt er en karamelisering på overfladen, der giver en fin brunfarvning. Det er den du ser på billederne.

Tips til hjemmebagte rosinboller

Hjemmebag er noget af det bedste, og det gælder selvfølgelig også disse nemme rosinboller.

  • Dobbelt op: Opskriften giver 12 boller, men du kan med fordel fordoble portionen. Brug samme mængde gær.
  • Fryseegnet: Bollerne kan fryses ned, så skal du kun bruge en portion rosinboller, kan du have en anden klar til en anden dag. 
  • Koldhævede: Vil du have bløde lune rosinboller i morgen tidlig, kan du lave koldhævede rosinboller, brug blot 10 g gær. Tjek også opskrifter på koldhævede boller.
  • Grove rosinboller: Du kan også erstatte 50 g hvedemel med fuldkornshvedemel, det giver lidt mere smag, gør bollerne mere grove og sunde da de derved indeholder en smule mere af kornets næringsstoffer. 
rosinboller bløde og luftige
sunde rosinboller

Rosinboller med kardemomme

Boller med rosiner
DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 984
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

12 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments