Kanelsnurrer
Hvilken bedre dag at poste den opskrift? I dag er det nemlig Kanelbullens dag. Tak til vores svenske naboer, for at have startet den tradition.
Jeg har det på præcis samme måde med disse kanelsnurrer som med min opskrift på kanelsnegle med glasur og kanelbrød: Det er en kæmpe fejl, at de først lander på bloggen nu, fordi der er altså ikke noget der slår en klassisk omgang kanelsnurrer med masser af snask. Dén opskrift får I her.
Kanelsnurrer
Ingredienser
Dejen
- 20 g gær
- 300 ml sødmælk
- 50 g sukker
- 1 tsk stødt kardemomme*
- 1 stk æg
- 500 g hvedemel
- 75 g fuldkorns speltmel
- ¼ tsk flagesalt
- 100 g smør
Fyld
- 140 g sukker
- 140 g smør
- 3 tsk kanel*
Desuden
- 1 stk æg
Fremgangsmåde
Dejen
- Opløs gær i mælken.
- Tilsæt sukker, kardemomme, 1 æg samt 300 g hvedemel. Alle ingredienser røres sammen til der ikke er nogle melklumper – tilsæt herefter det resterende mel – både groft og almindelig hvedemel – samt salt.
- Røremaskine: Bruger du en røremaskine, skal dejen æltes på mellemeste hastighed i ca. 5-7 minutter, til dejen er glat og smidig samt slipper skålens kant. I hånden: Ælt ingredienserne godt sammen i en skål til den slipper kanterne. Ælt evt. videre på bordpladen.
- Tilsæt blødt smør i tern og ælt yderligere i 5 minutter til smør er inkorporeret i dejen – enten på røremaskinen eller bordpladen.
- Kom et klæde over skålen og lad den hæve 1,5 time, et lunt sted.
Fyld
- Lav imens remoncen, mens dejen står til hævning. Rør sukker, blødt smør og kanel sammen til en fast remonce.
Kanelsnurrer
- Vend dejen ud på et meldrysset bord og rul dejen ud i en rektangel med en tykkelse på ca. 1 cm. Smør remoncen på hele fladen.
- Fold en tredjedel af dejen ind mod midten, og fold derefter den anden tredjedel ind over den første. Nu skal du gerne have tre lag.
- Rul dejen ud igen til ca. 30×30 ca, og skær dejen i ca. 2 cm bredde.
- Tag en strimmel og sno den (enten i hånden eller på bordet – se evt. video nedenfor) og sno den to gange om din pege- og langefinger, og fold enden ned under snoren i det hul der bliver. Vær nænsom, så remoncen ikke trykkes ud.
- Gør det samme med alle strimler og sæt alle kanelsnurrerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad kanelsnurrerne hæve et lunt sted, tildækket, til dobbelt størrelse.
- Tænd ovnen på 200° almindelig ovn, over og undervarme.
- Mens ovnen varmer op, piskes et æg sammen til pensling af kanelsnurrerne.
- Bages 12-14 minutter til de er lettere gyldne. Ha’ gerner et øje på dem.
- Lad dem afkøle på en rist eller spis dem lune.
Opskrift på nemme kanelsnurrer
Jeg vil næsten vædde med, at de fleste har prøvet at bage kanelsnegle før. Eller i hvert fald pizzasnegle eller pestosnegle. Noget med en dej, hvor man smører noget på og ruller det. Og det er jo ganske simpelt. Heldigvis kan jeg fortælle – til dig, der ikke har prøvet at lave kanelsnurrer før – at det faktisk ikke er ret meget sværere. Det kræver bare, at du lærer en lille teknik til at ”snurre”, som du kan se længere nede i indlægget i en lille video.
Når du først har den teknik på plads – og det får man ret hurtigt – så er det virkelig ikke sværere at lave kanelsnurrer end kanelsnegle. Og til gengæld er det ret meget sjovere og måske endda mere imponerende også!
Tips til lækre og snaskede kanelsnurrer
Men før vi kommer for godt i gang med at snurre, så er der selvfølgelig både en dej og en remonce, der skal være godt styr på. Remoncen er simpel – lige dele sukker og smør og så en gavmild mængde kanel.
Dejen kan man selvfølgelig lave på flere måder, og hvis du har en foretrukken, så bruger du bare den. Fx kan din bedstemors opskrift på dej til kanelsnegle sagtens bruges. Jeg bruger gerne en helt simpel dej, som skal hæve et par timer, men du kan også sagtens bruge en koldhævet dej til disse kanelsnurrer.
- Koldhævede kanelsnurrer: Brug i stedet for 20 g gær kun det halve, dvs. 10 g gær. Når du har lavet kanelsnurrerne, sættes de blot i køleskabet natten over, hvor de skal hæve til dobbelt størrelse.
- Fryseegnede: Disse kanelsnurrer kan sagtens fryses ned, når de er bagt. Bag dem eventuelt en smule mindre, hvis du har tænkt dig at fryse dem. Når de skal spises, lader du dem tø op, og så kan du lune dem i en forvarmet ovn på 180° i ca. 5-7 minutter. Sørg for at holde øje med dem.
Og et sidste tip – udelad endelig ikke kardemomme i dejen, hvis du er til den slags. Det gør kanelsnurrerne så meget skønnere!
Sådan snurrer du kanelsnurrer: Fremgangsmåde
Yes, nu skal vi til det. Der er styr på dej og remonce – så lad os lige vende tilbage til snurreteknikken.
I starten skulle jeg virkelig lige lure på, hvordan de skønne kanelsnurrer skulle formes, og det er utrolig svært at forklare med ord. Derfor har jeg altså kigget en del på Claus Meyers fremgangsmåde på Youtube.
Den video kan selvfølgelig anbefales, men jeg har også ovenfor vist i en lille video her, hvordan du snurrer dem. Med lidt tålmodighed og fingersnilde, så er det ret simpelt faktisk.
Er du en haj til at snurre, så må du endelig også prøve mine kardemommesnurrer, som jo bare er indbegrebet af hygge på svensk. Du kan med fordel lave dobbelt portion af dejen her og så de to remoncer, så du både får kanel- og kardemommesnurrer på en gang. Det er hvad jeg kalder et life hack!