Hjemmelavet rødkål – den gode gammeldags af slagsen!
Hjemmelavet rødkål smager helt fantastisk, når det er lavet fra bunden af. Når først man har prøvet at lave varm rødkål selv, er der lang vej tilbage til købe rødkål på glas eller bøtte, for den hjemmelavede slags smager SÅ skønt.
Købt rødkål er selvfølgelig en god løsning, hvis man står med meget, der skal nås i køkkenet. Heldigvis kan rødkål laves på forhånd, og du kan selvfølgelig stadig komme din rødkål på glas og eventuelt lave et fint mærkat til.
Hjemmelavet rødkål
Ingredienser
- 1 kg rødkål
- 2 spsk andefedt (el. vindruekerneolie)
- 1,5 dl rødvin
- 250 g rørsukker*
- 200 ml æblecidereddike*
- 2 stk stjerneanis
- 2 stk kanelstænger*
- 2 stk tørrede laurbærblad*
- 1 tsk Maizena
- 0,5 stk appelsin
- salt og friskkværnet peber
Køkkenudstyr
Noter
Fremgangsmåde
- Halver rødkålen og tag stokken ud. Snittes fint eller groft, afhængig af om du foretrækker meget eller lidt bid.
- Kom andefedt i en gryde. Hvis man ikke har andefedt kan man bruge olie.
- Tilsæt rødkål og steg det et par minutter ved svag varme.
- Kom nu rødvinen på og lad alkoholen fordampe, tager ca. 1 minut. Kom herefter sukker, eddike, stjerneanis og kanelstænger samt laurbærblade i gryden.
- Vend det hele godt rundt og lad det stå og små simre på lav varme i ca. 30-45 minutter. Rør lidt vand sammen med Maizena og rør det ud i kålen (kan udelades, men får kålen til at glinse flot).
- Smag til sidst til med revet appelsinskal, salt og friskkværnet peber. Måske en smule mere sukker.
- Kom rødkålen på afskoldet glas hvis den ikke skal serveres med det samme.
- Inden servering: Lun rødkålen op med lidt smør eller andefedt og smag den til endnu engang.
Gammeldags rødkål
Rødkål er et must til julemiddagen sammen med andesteg og/eller flæskesteg, brunede kartofler og brun sovs. Både farvemæssigt og i smag står den i kontrast til de øvrige komponenter af julemiddagen, så den er ret vigtig for at skabe lidt balance i det ellers tunge måltid.
Rødkål er i sæson om vinteren, og derfor er det en god tradition at spise hjemmelavet rødkål her i julemånederne. Jeg synes sagtens man kan spise varm og krydret rødkål på andre tidspunkter end i december, men ellers har jeg også en række andre opskrifter med rødkål, som kan være inspiration til, hvad man ellers kan bruge rødkål til i vinterens løb.
Min opskrift er stærkt inspireret af min mormors lune hjemmelavet rødkål, men er alligevel ikke helt som hun lavede det. Jeg har nemlig tilføjede appelsin og skønne krydderier som kanel og stjerneanis. Men lad os bare kalde det gammeldags rødkål alligevel!
Min opskrift er stærkt inspireret af min mormors rødkål, men er alligevel ikke helt som hun lavede det. Jeg har nemlig tilføjede appelsin og skønne krydderier som kanel og stjerneanis. Men lad os bare kalde det gammeldags rødkål alligevel!
Rødkål med appelsin og kanel
Gammeldags rødkålssalat serveres varmt eller lunt, og hos mig er det denne dejlige krydret variant, som smages til med appelsin, så den bliver syrlig. Eddike og sukker er desuden med til at give en god balance. Jeg synes den smager bedst lun, men den kan også godt spises kold.
Er du mere til frisk rødkålssalat får du her på falderebet også lidt inspiration: Nemlig min frisk rødkålssalat med appelsin og min salat med rødkål og æbler, som begge kan være stærke konkurrenter om en plads på julebordet!
Den bedste rødkål til jul
Den bedste rødkål til jul er altså hjemmelavet rødkål. Jeg synes ikke den rødkål man kan købe i butikkerne, er særlig interessant i forhold til den hjemmelavede, så det er som regel denne variant, jeg tyer til, når julen nærmer sig. Den er nemlig noget helt andet, end den du kan købe på glas.
Jeg steger rødkålen af i andefedt, da det giver lidt ekstra til smagen, og jeg alligevel har en masse lækkert andefedt til overs efter stegningen af and. Skal rødkålen fx også serveres juleaften for vegetarer, kan smagsneutral olie dog sagtens bruges i stedet.
Er der et par ting eller to, som du mangler at få styr på til juleaften, så finder du her alle mine juleopskrifter.
Opskrift på hjemmelavet rødkål med bid
Denne opskrift er nem: Rødkålen skal blot snittes, steges og simre med krydderier i eddike-sukkerlage i 30-45 minutter.
Selve rødkålet kan snittes fint eller groft, afhængig af dine præferencer. Jeg kan godt lide, der er bid i rødkålen og snitter det derfor ret groft.
Jeg tilføjer desuden både en del sukker, en del syre og hele krydderier, så resultatet bliver en lækker, afbalanceret syrlig, sød og krydret rødkål. Du kan selv tilpasse, om du vil have den sødere eller mere krydret – bare sørg for at smage til, når rødkålet er færdig med at simre!
Du kan også vælge blot at lave et hurtigt opkog i stedet for at simre. Så vil du få en lysere rødkål, som er mere frisk. Simrer du i længere tid er resultatet en mørkere og kraftigere smag. Det foretrækker jeg.
Hjemmelavet rødkål bliver præcis som du vil ha’ det! Og det er selvfølgelig SÅ godt i en flæskestegssandwich eller i en frikadellesandwich.