Skip to content
No results
No results
  • Søg opskrift
    • Morgenmad
      • Morgenboller
      • Morgenmadspandekager
      • Grød
      • Smoothie bowl
    • Frokost
      • Sandwich
      • Frokostsalat
      • Madvafler
    • Aftensmad
      • Aftensmad på 30 min
      • Hverdagsmad
      • Pastaretter
      • Pizza
      • Ovnretter
      • Madtærte
      • Risotto
      • Suppe
      • Wokretter
      • Vegetarretter
    • Tilbehør til aftensmaden
      • Drys og knas
      • Madbrød
      • Dip
      • Grøntsager som tilbehør
    • Salatopskrifter
      • Forårssalater
      • Sommersalater
      • Efterårssalater
      • Vintersalater
      • Fyldige salater
      • Grønne salater
      • Lune salater
    • Forretter
    • Bagværk
      • Surdej
      • Boller
      • Brød
    • Søde sager
      • Kage
      • Småkager
      • Dessert
      • Sødt tilbehør
      • Sunde søde sager
    • Snacks
      • Appetizer
      • Kanapéer
      • Snacks til drinks
  • Søg råvarer
  • Søg anledning
  • Om mig / Kontakt
    • Portfolio
  • Madplaner
    • Ugentlig madplan
    • Vegetarisk madplan
Pinterest Instagram Facebook
  • Om mig/kontakt
  • Portfolio
  • Nyhedsbrev
Pinterest Instagram Facebook
  • Alle opskrifter
    • Morgenmad
      • Boller
      • Grød
      • Smoothie bowl
      • Pandekager
      • Vafler
      • Topping
    • Frokost
      • Madpakke
      • Sandwich
      • Frokostsalat
      • Madvafler
    • Forretter
      • Forretter med fisk
      • Gourmet forretter
      • Vegetariske forretter
    • Aftensmad
      • Hverdagsmad
      • Aftensmad på 30 min
      • Vegetarretter
      • Pastaretter
      • Ovnretter
      • Gryderetter
      • Pizza
      • Risotto
      • Madtærte
      • Suppe
      • Burger
      • Curry
      • Wokretter
    • Tilbehør til aftensmaden
      • Drys og knas
      • Grøntsager som tilbehør
      • Dip, dressing og saucer
    • Salatopskrifter
      • Grønne salater
      • Fyldige salater
      • Lune salater
      • Forårssalater
      • Sommersalater
      • Efterårssalater
      • Vintersalater
    • Bagværk
      • Boller
      • Surdej
      • Madbrød
      • Brød
      • Sødt bagværk
    • Søde sager
      • Kage
      • Dessert
      • Cookies
      • Hjemmelavet is
      • Muffins
      • Småkager
      • Vafler
      • Pandekager
      • Sødt tilbehør
    • Snacks
      • Kanapéer
      • Appetizer
    • Drikke
      • Varme drikke
      • Saft
  • Søg råvarer
marialottes hjemmeside
  • Søg anledning
  • Madplaner
    • Ugentlig madplan
    • Vegetarisk madplan
marialottes hjemmeside

Grovboller med surdej og græskarkerner

Gå til opskrift Jump to Video Udskriv
Opskrift på grovboller

Jeg er vildt fascineret af de mange egenskaber, som surdej har. Jeg elsker den lidt syrlige smag og den flotte tekstur, man opnår i sit brød. Præcis for at opnå det resultat er disse grovboller lavet på surdej. Så hvis du klar til at bage uden gær og gerne vil tage din bollebagning til the next level, så er denne opskrift til dig!

Jeg bager faktisk primært boller med surdej, da jeg klart synes det er det resultat, der bliver bedst. Denne opskrift er en skøn og en nem opskrift på grovboller. Og når jeg siger nem, så mener jeg det – bollerne her kræver blot lidt ekstra tålmodighed og pasning, men det er det hele værd. 

Bag simple grovboller med surdej

For at kunne bage boller med surdej kræver det selvfølgelig, at du har noget levende surdej at bage med. Er du først lige begyndt på surdejs-rejsen, så kan du her få min surdejsguide, hvor du finder en udførlig vejledning til at starte en surdej. En surdej består kun af mel og vand og er altså et helt naturligt hævemiddel. Når blandingen af mel og vand står i stuetemperatur og udvikler sig, dannes der mikroorganismer, som spiser melets sukker og laver det om til mælkesyre og eddike. Derfor vil din surdej dufte syrligt og bringe en masse lækker syrlighed ind i dit bagværk.

Når du starter en surdej, er det meget vigtigt at temperaturen, hvor du opbevarer den, er mellem 24-28 grader, da det er de optimale forhold for mikroorganismerne. Har du problemer med at få startet en surdej, så hop endelig ind på min surdejsguide og se, om ikke du kan finde svar på dine spørgsmål.

  • Grovboller med fuldkorn
  • Grovboller med surdej

Græskarkerneboller

Og nu til opskriften på grovboller. Ingredienslisten er som du kan se meget simpel, og fremgangsmåden er også ret lige til. Surdejen skal røres ud i vand, melet skal tilsættes og så skal dejen røres sammen. Efter lidt hviletid tilsættes salt og græskarkerner. Hvis du ikke er så vild med græskarkerner, kan du også sagtens bruge andre kerner eller frø, som fx solsikkekerner eller hørfrø.

Når dejen er blevet æltet godt, hvilket er vigtigt for at få de flotte lufthuller i dejen, så stiller du dejen på køkkenbordet i en 4 timers tid. Hver time laver du så en foldning i dejen – hvordan dette gøres, kan du se lige her. Efter de 4 timer sættes dejen på køl, gerne i 16-20 timer, men mindre kan også gøre det. 

Morgenen efter er det vigtigt at lade dejen ”vågne”, ved at tage den ud af køleskabet. Det er trods alt en levende ting. Inden de skal ovnen, mangler du blot at bare former bollerne forsigtigt, så du ikke mister de karakteristiske luftboller. 

Få den bedste opskrift på grovboller her:

Reklamelinks er markeret med*
Sunde grovboller

Grovboller med surdej

Skønne og luftige grovboller med fuldkorn og fibre. Her får du en nem opskrift på hjemmebagte grovboller med græskarkerner og surdej.
5 fra 3 stemmer
Antal: 10 Boller
Forberedelse4 t
Tilberedelse18 min
Hævetid1 d
I alt1 d 4 t 18 min

Ingredienser

  • 120 g surdej
  • 400 g vand (koldt)
  • 250 g grahamsmel
  • 250 g hvedemel
  • 75 g græskarkerner*
  • 12 g flagesalt*

Køkkenudstyr

  • Condibøtter*
  • Dejsnitter*

Fremgangsmåde

  • OBS! Jeg bruger en røremaskine. Jeg startede min process omkring kl 14-15.

Dag 1

  • Rør surdejen ud i vandet og tilsæt begge meltyper.
  • Rør dejen på røremaskine ved lav hastighed, til al melen er absorberet og uden klumper. Det tager ca. 5-8 minutter.
  • Lad dejen hvile i 40 minutter, bare i røremaskinens skål med et klæde over sig.
  • Tilsætt salt og græskarkerner og dejen i ca. 15 minutter til du får en glat og smidig dej*
    * Det er vigtigt at dejen bliver æltet godt, så væsken bliver absorberet af melet. Under æltningen dannes der et glutennet i dejen og denne proces er vigtig, da det er dét som holder på luften, når dejen hæver. Når du kan strække et stykke dej, uden at det sprækker er dejen god. 
  • Hæld dejen i en skål eller bøtte – jeg veksler selv mellem denne firkantet* eller bare en almindelig skål. Det er blot nemt med bøtten.
  • Lad dejen stå på køkkenbordet i 4 timer ved stuetemperatur, mens du én gang i timen laver en foldning. Dette gør du ved at hive op i dejen og folder den ind over midten. Gør det hele vejen rundt med dejen (se video her).
  • Efter de 4 timer, sættes dejen på køl natten over (gerne 16 timer) – den må gerne stå længere. Jeg lod denne stå i 20 timer, og smagen blev blot mere syrlig, men det er en smagssag. I løbet af de 20 timer tog jeg dejen ud, foldede den og satte den tilbage 3 gange. Dette er dog ikke et must, og du kan skippe den del.

Dag 2

  • Tag dejen ud af køleskabet næsten morgen, 1-2 time før du skal bage, så dejen kan 'vågne'.
  • Skru ovnen op på 250°, og lad ovnen varme op i 30 minutter, til den er helt varm.
  • Vend dejen ud på et meldrysset bord og skær dejen til boller. Hak dejen ud i ønskede stykker og sæt dem forsigtigt på et bagepapir – pas på ikke at hive for meget i dejen, da luftboblerne skal bevares. Drys med ekstra græskarkerner.
  • Bag bollerne ved 250° i ca. 15-18 minutter til de er lettere gyldne.
Udskriv opskrift Gem på Pinterest
Fik du lavet opskriften?Jeg ville elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottes

Morgenboller og sandwichbrød

Bollerne her kræver at man nusser lidt ekstra om dejen, men det er perfekt at lave på en dag, hvor du alligevel er hjemme og hygge. De er en fantastisk god start på dagen, så du kan sagtens servere dem til morgenmad.

Alternativt hvis du ikke har lyst til at stå tidligt nok op før morgenmaden, egner disse grovboller sig også perfekt som sandwichboller. Uhm, med sennepsmayo samt ost og skinke i, som fx her. Hvis du ikke har en surdej kan du bage dig disse grove sandwichboller, som er med gær.

Sunde grovboller
Kategorier - Bagværk, Morgenmad
Del med en du holder af:
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

15 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments

Se andre spændende indlæg

Æblemos opskrift

Æblemos med vanilje

Grøn smoothie med grønkål

Smoothie med grønkål

kanelbrød med smør

Kanelbrød

hjemmelavet kirsebærsauce

Kirsebærsauce

syltede appelsiner med kanel

Syltede appelsiner med kanel

Toastbrød

Toastbrød – bagt med surdej

kanelstjerne til jul

Kanelstjerne

Crumble med bær og havregryn til morgenmad

Crumble med bær og havregryn til morgenmad

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og bliv opdateret med de nyeste opskrifter, ugens madplan på simpel hverdagsmad hver lørdag og inspiration til hvad du kan lave med sæsonens råvarer.

Nyeste opslag på Instagram

marialottes

View

Jun 25

Open
MADPLAN for UGE 26 er udgivet ! ⁠🍽🗒⁠
⁠
I denne uge er der rig mulighed for at få prøvet en masse nye opskrifter, eller hvertfald nogle som ikke normalt er på hverdagsbordet 💛 ⁠
⁠
OBS! Husk du kan tilpasses madplanen inde på siden, så du selv kan justere antal af personer, og herfra omregner den også selv indkøbslisten så det passer. Velbekomme 😍⁠
⁠
Denne uge står den på:⁠
💚 Broccolitærte med feta med grøn salat⁠
🧡 Gazpacho med surdejskuvertbrød⁠
🤎 Salat med kylling og kartofler⁠
💛 Pastasalat med kylling og karrydressing⁠
🤍 Mørbrad a la creme med champignon med rosmarinkartofler⁠
❤️ Spaghetti bolognese⁠
♻️ søndag er som altid reste-dag⁠
⁠
UGENS SNACK ER SOLBÆR CRUMBLE!! 💜⁠
⁠
Hvilke ser/lyder bedst til dig?⁠
⁠
#uge26 #madplanuge26 #nemugeplan #hverdagsmadplan⁠
#madplan #ugensmadplan #marialottesmadplan #nemmadplan #ugensmad #inspirationtilmadplan #madplaner #mindremadspild #sæsonensråvarer #råvarerisæson #sæson #spiseftersæson #vegetariskmadplan #vegetariskaftensmad #vegetariskforalle⁠ #nemmeopskrifter #opskriftertilmadplan #madplaninspiration #sundmad #hverdagsmad #madpå30minutter #simpelmadlavning #madlavning #nemmeretter

marialottes

View

Jun 24

Open
MMMMM risotto 🤍💚💜🧡⁠
⁠
Eller faktisk er det risottofad inspireret af klassisk risotto 🤍⁠
⁠
Jeg er helt vild med risotto i alle afskygninger, og her har jeg ladet mig inspirere af den klassiske risotto i gryde, som nu bliver til bagt risotto i ovn. Sådan et bagt risottofad er et gevaldigt step-up fra den danske klassiker koteletter i fad med ris. Risottorisene bliver nemlig stadig cremede, og risottofadet er fuld af smag fra både kylling og grøntsager 💚🧡⁠
⁠
Du finder opskriften på Marialottes.dk eller via direkte link på min profil 💜⁠
⁠
#risotto #nytænktmad #risottofad #fadmad #nemrisotto⁠
#madinspiration #deldinmad #madlvaning #opskrifter #nemhverdagsmad #comfortfood #madglæde #farverigmad #madforalle #food #opskrift #madblog #hjemmelavetmad #nemmad #marialottes #økologiskmad #madopskrifter #nemmeopskrifter ⁠

marialottes

View

Jun 20

Open
Hvilken bedre måde at starte ugen end med et godt rundstykke!?
⁠
Jeg elsker håndværker rundstykker, og denne opskrift har jeg lavet med surdej 💛⁠
⁠
Den syrlige smag fra surdejsbollen sammen med sødmen fra en god syltetøj, som solbær, brombær eller måske blåbær, er et smagsvidunder 💜⁠
⁠
De blåbirkes er egentlig det eneste som gør dem til håndværker rundstykker. Alligevel synes jeg nu at de er liiiiidt bedre end dem man køber, for de her smager jo også af surdejsbolle, og så er jeg jo vundet over 🤍⁠
⁠
Jeg håber, at du får en dejlig uge, og du måske får tid til at bage? 🙊⁠
⁠
#surdejsbagning #surdej #bagning #brød #surdejsopskrifter #surdejsboller #rundstykker #morgenmad #mandag #morgen⁠
#madinspiration #deldinmad #madlvaning #opskrifter #nemhverdagsmad #comfortfood #madglæde #farverigmad #madforalle #food #opskrift #madblog #hjemmelavetmad #nemmad #marialottes #økologiskmad #madopskrifter #nemmeopskrifter ⁠

marialottes

View

Jun 19

Open
En “lille” søndagsbuket med roser fra vores sommerhus-have 🌹🥹 Jeg skal bruge aftenen på at sætte de sidste rettelser på kogebogen, og vi er tættere på mål. Den anden dag skrev Julie, min redaktør, at hun var ved at strukturere bogen 📘 Ihhh hvor jeg glæder mig til efteråret ✨

marialottes

View

Jun 18

Open
Ny madplan og denne uge finder denne skønne sommersalat!⁠ 🤍⁠
⁠
I uge 25 kan du glæde dig til:⁠
🐥 Kylling souvlaki med ovnkartofler og urtecreme⁠
💚 Spidskålswrap med kylling og ærtepuré⁠
🥖 Salat med varmrøget laks og hytteost og manitobabrød⁠
🥔 Salat med parmaskinke, rucola og mozzarella og bagte kartofler ⁠
🫑 Pasta med flanksteak og peberfrugtsauce⁠
🍗 Fyldt kyllingebryst med couscous salat med feta⁠
⁠
Ugens snack er jordbærkompot, den er fantastisk! Den er perfekt til scones, til din morgengrød eller morgenyoghurt 🍓 ⁠
⁠
Ha' en fantastisk uge, venner⁠ 🤍⁠
⁠
#madplan #ugensmadplan #marialottesmadplan #nemmadplan #ugensmad #inspirationtilmadplan #madplaner #mindremadspild #sæsonensråvarer #råvarerisæson #sæson #spiseftersæson #vegetariskmadplan #vegetariskaftensmad #vegetariskforalle⁠ #nemmeopskrifter #opskriftertilmadplan #madplaninspiration #sundmad #hverdagsmad #madpå30minutter #simpelmadlavning #madlavning #nemmeretter

marialottes

View

Jun 17

Open
Nu er det på tide til sommerdesserter, is og en masse lækre tider med kolde drinks og gode venner 💜 💕⁠
⁠
Dette er en af det simple lækre kager som er fantastisk at servere til fødselsdage, grillaftener, eftermiddagspause. Dette er en mandelbund med hindbærskum og friske bær 💜⁠
⁠
Jeg glæder mig hvertfald til at nyde denne i sommerhuset 🌞⁠ Faktisk går jeg bare virkelig og glæder mig til sommer, hygge og en masse tid i naturen 💕⁠
⁠
Hvad glæder du dig til nu hvor det er sommer ? ⁠
⁠
#sommerdessert #mandelbund #kagemedskum #skum #sommersødt #sommertid #dessert #fødselsdage #sommer⁠
#madinspiration #deldinmad #madlavning #opskrifter #nemhverdagsmad #comfortfood #madglæde #farverigmad #madforalle #food #opskrift #madblog #hjemmelavetmad #nemmad #marialottes #økologiskmad #madopskrifter #nemmeopskrifter ⁠
Kategorier

Morgenmad

Frokost

Salater

Vegetarisk

Aftensmad

Dessert

Surdej

Bagværk

Kategorier

Søde sager

Tilbehør til aftensmaden

Snacks

Forretter

Personlige indlæg

Pastaretter

Spiseguides

Find rundt

Forside

Opskriftsindeks

Rejseguides

Om maria / Kontakt

Portfolio

Samarbejde

Cookie- og privatlivspolitik​

  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram
  • Email

Powered by BloggerSpace

© 2014 – 2022 MARIALOTTES.DK