Croutoner
Sprøde, knasende, små smagsbomber af ristet brød – jeg taler selvfølgelig om croutoner! De er uundværlige, når der skal suppe på bordet eller når der serveres salat. De tilføjer tekstur til et måltid, og det elsker jeg ved dem. Derfor kan man også lige så godt erfare nu, at det er super nemt at lave brødcroutoner – for det er det virkelig!
Så næste gang der står suppe eller salat på menuen, så giv lige hjemmelavet croutoner et skud. Det er en genial opfindelse!
Croutoner
Ingredienser
- 4 skiver groft brød
- 2 spsk olivenolie*
- 1 tsk flagesalt
Smagsgivere
- 1 fed hvidløg
- 1 tsk sød paprika*
Fremgangsmåde
- Tænd ovnen på 180° varmluft.
- Skær brødet ud i små tern.
- Vend de små tern med olivenolie. Fordel dem på en bageplade beklædt med papir og drys med flagesalt og ønsket krydderier/krydderurter.
- Bag dem i ca. 10-12 minutter på 180° varmluft, til de er gyldne og sprøde.
- Lad dem afkøle, inden de opvares i en luftæt beholder eller et glas.
- Nyd dem på fx salater eller suppe.
Hjemmelavet sprøde croutoner af brød
Som regel har jeg en rest brød til overs, som kan bruges til brødcroutoner, og det er jo smart at man på den måde også kan slippe for at smide daggammelt brød ud. Det giver mindre madspild OG man får noget lækkert ud af. Win-win. Du kan også bruge en gammel rugbrødsrest til det samme.
De uger, hvor jeg tester variationer af mit surdejsbrød, bliver der også lavet flere omgange croutoner med forskellige krydderier og urter. Der er nemlig mange muligheder, så man aldrig bliver træt af det knasende tilbehør til salat eller suppe med croutoner.
Pssst.. prøv at toppe en lækker kartoffel porre suppe med sprøde croutoner.
Sprøde croutoner bagt i ovnen
Brødcroutoner kan enten laves i ovn eller på panden. Jeg foretrækker selv ovn, da jeg synes det er nemmest. Så slipper man nemlig for at stå over panden hele tiden, men kan bare lade croutonerne hygge sig i ovnen.
Ligegyldigt om du vil lave dem på pande eller i ovn, så tager det ikke mere end 15 minutter at lave. Det kan man altså sagtens gøre, mens suppen koger færdig eller før salaten snittes.
Lav skønne salater med croutoner
Det er selvfølgelig oplagt at komme de lækre sprødheder ovenpå salater. For en af de klassiske salaters vedkommende, er croutonerne faktisk en af hovedingredienser, vil jeg mene – nemlig cæsarsalat. Hvis du har halvgammelt brød liggende, så kan du altså bruge det til en klassisk cæsarsalat.
Brug krydderier og lav alt fra hvidløgscroutoner til krydret brødcroutoner
Jeg laver oftest den helt simple version af denne opskrift, hvor jeg blot krydrer brødet med olie og flagesalt. Men nogle ganger bliver det også til nogle krydrede af slagsen:
- Hvidløg: Brød og hvidløg er jo egentlig alt, man har brug for. Især til salater er det genialt at lave hvidløgscroutoner.
- Friske krydderurter: Til fx gazpacho suppe, italiensk frisk salat eller minestrone er det oplagt at krydre sine croutoner med friske krydderurter, som fx rosmarin eller timian. Til en dansk sommersalat kunne det være lækkert med persille.
- Krydderier: Tørre krydderier kan også snildt bruges. Prøv fx paprika eller spidskommen, hvis du serverer retter eller supper, som ikke tager skader af en håndfuld sprødhed.
- Krydderolie: Har du alligevel har ramsløgsolie, chiliolie eller trøffelolie stående i skabet, så prøv lige at se den velsmag man kan skabe!
- Parmesan: Det er selvfølgelig oplagt at krydre med ost. Jeg har prøvet med parmesan (med stor succes), men andre oste kan også bruges – prøv cheddar, Vesterhavsost eller pecorino.
Og ellers er det altså bare at prøve sig frem. Jeg er sikker på at der er mange flere måder, hvorpå man kan variere denne opskrift og få et vildt lækkert resultat.