Annonce

Caponata med aubergine – siciliansk antipasti

Caponata

I dag går turen til det sydlige Italien. Vi skal nemlig helt til Sicilien, hvor denne skønne Caponata kommer fra. Jeg er vild med Caponata, fordi det har det hele – masser af grøntsager og masser af smag samtidig med at retten er simpel. Det elsker jeg generelt det italienske køkken for. De mange simple, lette og friske retter. 

Caponata er en antipasti opskrift, der er oplagt at servere som forret eller som en af flere deleretter ti dine gæster. Man spiser det ofte til brød eller serveret med mozzarella. 

Hvad er caponata?

Italiensk caponata di melanzane består af aubergine og andre grøntsager, som man normalt skærer i grove tern og frituresteger. Det synes jeg dog ikke er nødvendigt, og der er også mange måder at lave retten på, så jeg har tilladt mig at tweake den klassiske opskrift en smule. En anden ret i lidt samme boldgade er Melanzane alla parmigiana, som er endnu en dejlig antipasta.

Jeg laver Caponata ved at stege løg og tilsætte de øvrige grøntsager sammen med tomatpuré. Dette skal simre i en halv time, hvorefter man tilsætter agrodolce sauce – en sursød dressing bestående af olie, eddike, sukker, rosiner og pinjekerner.

Opskrift på siciliansk Caponata med aubergine

Ingredienslisten kan virke lang, men retten er super nem at lave!! Og du må endelig ikke udelade pinjekerner og rosiner. Det er rettens sicilianske islæt. Retten kan desuden med stor fordel laves dagen før, for den har KUN godt af at stå og trække en hel dag eller nat før servering. Jeg anbefaler minimum 2 timer. 

Hvis man gerne vil servere italiensk mad til gæster, er Caponata di melanzane altså en perfekt antipasti, som kan forberedes i god tid, så du har mere overskud til hovedretten. 

Caponata

Caponata med aubergine

En skøn siciliansk caponata med aubergine, tomater, rosiner og pinjekerner er en vidunderlig italiensk grøntsagsret, som er perfekt tilbehør.
4,67 fra 3 stemmer
Antal: 4 Personer
Forberedelse1 time
Tilberedelse1 time 30 minutter
I alt2 timer 30 minutter

Ingredienser

Serveringsforslag

  • 4 skiver groft brød

Køkkenudstyr

  • Husholdningsfilm

Noter

Tip: Kan du bedre lide peberfrugt end bladselleri, så udskift. Opskriften er ikke fast, så leg med dine favoritgrøntsager.

Fremgangsmåde

  • Skær løg, squash, bladselleri, tomat, fennikel og aubergine i grove tern a ca. 2 cm.
  • Kom aubergine i en skål med en god spsk salt og lad dem trække i 45 minutter. Pres herefter aubergineternene let, for at fjerne overskydende væske.
  • Varm en sauterpande op. Tilsæt olivenolie og sautér løgstykkerne.
  • Tilsæt courgette, bladselleri, tomat, fennikel, aubergine og tomatpuré. Lad det hele småsimre ved svag varme, under låg i ca. 30 minutter – gerne længere, hvis du har tiden.
  • Pluk basilikum groft og tilsæt til gryden sammen med rosiner, pinjekerner, olivenolie, rødvinseddike og sukker. Smag til med salt og friskkværnet peber. Vend det hele godt sammen.
  • Kom det over i en skål eller fad, kom husholdningsfilm over og lad det stå og trække/tilberede videre i 2 timer ved stuetemperatur inden servering.
    Opskrift på siciliansk Caponata med aubergine
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Tilbehør til Caponata – perfekt til andet italiensk mad!

En siciliansk caponata spises traditionelt set som tilbehør til fisk og skalddyr. Det kunne fx være grillede kammuslinger eller rejer. 

Man kan som sagt også komme det på groft brød eller spise med en god ost til. Mozzarella eller Burrata er oplagte valg. Du kan også servere det som tilbehør til et godt hjemmelavet foccacia med rosmarin.

Italiensk caponata er også velegnet til stegt kød. Både fordi der er mange grøntsager i og fordi den skønne syrlighed fra rødvinseddiken komplimenterer kød godt. 

Caponata med aubergine
DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 980
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering
Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

2 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments