Ærtesuppe med baconknas
Ærtesuppe smager helt vildt godt, og så har det bare den smukkeste farve. Serverer du denne suppe er det derfor både en fryd for ganen og for øjet.
Ærter er i sæson om sommeren, men til denne opskrift bruger jeg frosne ærter. En pose rækker til fire personer. Det gør det til en nem og billig opskrift, som kan laves året rundt. Men står solen højt på himlen i juli måned, så kan jeg love dig for at kold ærtesuppe lavet på friskplukkede ærter også er lækkert – selvom jeg nu synes at frosne ærter har god smag også.
Ærtesuppe
Ingredienser
- 2 stk løg
- 1 fed hvidløg
- 15 g olivenolie*
- 1 kviste frisk timian
- 500 g frosne ærter
- 600 ml hønsebouillon
- 50 g mascarpone
- 1 stk citron
- salt og friskkværnet peber
Serveringsforslag
- 200 g bacon
- 100 g ærtespire
- 1 stk flute
Fremgangsmåde
Ærtesuppe
- Hak løg i tern og pres hvisløg og sautér begge i olie i en gryde til de er gyldne og lettere klare.
- Tilsæt finthakket timian, frosne ærter og hønsebouillon og lad det simre i 7-10 minutter.
- Tilsæt mascarpone og blend herefter med en stavblender, til du får en cremet suppe.
- Smag til med salt, peber og citronsaft.
Serveringsforslag
- Steg baconskiverne sprøde på en tør pande og læg dem over på et stykke fedtsugende papir. Bræk dem til mindre stykker.
- Anret suppen med sprødstegt baconstykker og friske ærtespirrer. Servér med ristet brød.
Spis din ærtesuppe kold eller varm
Ærtesuppe kan både spises koldt og varmt, og det gør det til en genial ret at inkorporere året rundt. Jeg spiser den kold om sommeren, hvor man har brug for en forfriskende forret og varmt om vinteren, gerne med lidt mere fylde som fx kartofler, så man får en nærende suppe, der samtidig minder om sol, sommer og grønne ærtebælge. Er du glad for en kold suppe, kan du med fordel kaste dit blik på min opskrift på agurkesuppe eller denne grønne gazpacho suppe, som også er fantastisk til forret. Og ellers får du endnu en kold suppe med tomat her, som er den samme suppe som førnævnte – bare i en rød version.
Lækker ærtesuppe med bacon til forret
Det er fuldstændig oplagt at bruge ærtesuppe som forret. Især fordi det er så nemt at drysse gode toppings på, så suppen lige kan blive dét mere fancy. Selvom retten er simpel at lave, kan den derfor sagtens serveres på en stor dag.
Man kommer ikke udenom bacon! Et favoritkrydderi blandt os danskere, og jo med god grund. Den simpleste og sikreste vej til succes er blot at stege nogle bacontern til topping. Ærtesuppe har nemlig en himmelsk og dejlig sødlig smag, som komplimenterer bacon rigtig godt. Du kan også sagtens bruge denne suppe som hovedmåltid – i så fald er det oplagt at servere den med brød til.
Lækre toppings og tilbehør til ærtesuppe
Man spiser ikke salat uden dressing, og man spiser heller ikke suppe uden topping. Sådan er det i min verden! Når det kommer til ærtesuppe, må du bestemt heller ikke gå ned på toppings. Da suppen er mild og sød i smagen, er det oplagt at vælge et salt tilbehør, som netop fx bacon. Men prøv også:
- Rugbrødchips eller rugbrødcroutoner: Suppen er nem at lave, så du kan med fordel smide en plade tørre rugbrødsskiver i ovnen, inden du laver suppen. Rugbrødschips er geniale, fordi de kan krydres præcis som du vil. Lidt salt og chili er oplagt til ærtesuppe.
- Mynte: Ærter og frisk mynte er som ”peas in a pod” bogstavlig talt. Mynte tilføjer en dejlig friskhed.
- Kammuslinger eller torsk: Kammuslinger eller torsk er oplagt at toppe ærtesuppen med, særligt hvis det er til en forret – hvor fisk jo altid gør sig godt.
- Bredbladet persille: De fine, grønne blade giver både smag og pynter med endnu en grønne nuance.
- Ærtespirer eller skud: Ærtespirer har til trods for også at være ærter en lidt anden smag end ærter. Så det kan snildt bruges her.
- Surdejsbrød: Brød er altid godt til suppe, så server endelig med en skive surdejsbrød eller en lun baguette.
Ingredienser du også kan komme i ærtesuppen
Savner du mere fylde eller smag i suppen, så er der mange grøntsager, der smager godt sammen med ærter:
- Mynte, blendes i: Giver et frisk pust og passer rigtig godt til ærternes sødme.
- Kartofler, blendes i: Tilføjer mere fylde, så du nemt kan blive mæt af suppen, uden at smagen af ærter overdøves.
- Spinat: Giver en mørkere grøn farve og tilføjer gode næringsstoffer, uden du kan smage den store forskel.
- Kokosmælk i stedte for fløde for en vegansk udgave: Erstat fløden eller mascarponen med kokosmælk, så bliver denne opskrift på ærtesuppe plantebaseret.