Æblemuffins med marcipan og æblesmør
Der er ikke mange æbler tilbage i haven på vores æbletræer i sommerhuset. Jeg har virkelig været flittig, til at få udviklet nogle nye opskrifter med æble til min hjemmeside, men ellers har jeg også bare nydt godt af sådan et sprødt æble – lige præcis som det er, i dets rå form.
Nogle af de sidste æbler fra sommerhuset er blevet brugt til blandt andet disse skønne æblemuffins med marcipan og kanel, hvor jeg også har tilsat en lille teske æblesmør. Måske du husker jeg delte opskriften på den for ikke så længe siden? Nøj, det smager altså godt! Mere om det.
Æblemuffins
Ingredienser
- 4 stk æbler
- 40 g smør
- 300 g hvedemel
- 0,5 tsk natron
- 1 tsk bagepulver*
- ¼ tsk vaniljepulver*
- 1 tsk stødt kardemomme*
- 200 g rørsukker*
- 2 stk æg
- 100 g smagsneutral olie
- 200 ml mælk
- 75 g marcipan
Noter
Fremgangsmåde
- Tænd ovnen på 180° varmluft.
- Fjern kærnehuset fra 2 af æblerne og riv dem groft på et rivejern. De andre to skæres i skiver.
- Smelt smør i en lille kasserolle.
- Bland mel, natron, bagepulver, vaniljepulver og kardemomme sammen i en skål.
- Pisk i en anden skål sukker med æg, olie, mælk og det smeltede smør. Vend de revede æbler og groftrevet marcipan i.
- Vend de tørre ingredienser i med en dejskraber og sørg for at gøre det let og nænsomt. Gerne så lidt som muligt, og kun lige så de er vendt sammen. Jo mindre du røre, desto luftigere muffins får du. Dejen må gerne ha' lidt klumper – det forsvinder under bagningen.
- Fyld dine muffinsforme halvt op og kom lille 1 tsk æblesmør i midten af hver muffin. Har du ikke æblesmør, kan du komme æblemos i – men den skal være helt purérede først. Læg et ligeledes et par skiveskåret æbler på toppen af hver muffin.
- Bag dem i en forvarmet ovn på 180° varmluft i ca. 20 minutter til de er lettere gyldne og gennembagt.
Æblemuffins med marcipan og æblesmør
Jeg er blevet glad for at bage søde sager igen. Der har ellers været ret stille på den front. Men nu er jeg tilbage, og jeg nyder mindst ligeså meget at spise det. Særligt er de her muffins med æble kommet højt på listen, over søde sager jeg nyder til eftermiddagskaffen.
At bage muffins er super simpelt og nemt, og min yndlingsopskrift er blevet den jeg deler i dagens indlæg. Jeg bruger derfor gerne med variation, hvorfor æbler kan skiftes ud med fx pære.
Derudover er der en lille teske hjemmelavet æblesmør i hver muffin – det er altså kun noget, som højner de her æblemuffins. MEN det er ikke en nødvendighed. Så her får du altså opskriften på en rigtig luksus muffin!
Du kan også nøjes med at komme en tsk æblemos med vanilje eller æblekompot i dejen, hvis du har det stående – eller bare ikke lige har tiden til at lave æblesmørret. Men prøv det, de er så fine når de skæres over.
I dejen er der revet marcipan, som giver en fantastisk smag – særligt når det bliver kombineret med æbler.
Læs også: Hvis du er på udkig efter flere bageopskrifter med æbler, så vil jeg anbefale dig at prøve min opskrift på kærnemælkshorn med æble og marcipan.
Opskrift på æblemuffins med kanel og revet æble
De her dejlige efterårsmuffins med æble og kanel er virkelig nemme at lave. Der er lige et par små fif, som du kan læse nede i afsnittet om ”Tips til de bedste æblemuffins”. Æbler i bagværk er alene ret taknemmeligt, og her i disse muffins er det skønne æble et perfekt match med kanelens varme, krydrede smag, som desuden også er efterårs skøn!
Det revet æble er med til at gøre at de små muffins endnu mere svampede og lækre. Og så holder de sig saftige og lækre i flere dage. Der er virkelig ikke noget værre, end sådan en tør muffin. Det kan jeg garantere dig at disse ikke er! Det skyldes desuden at dejen er vendt sammen og ikke pisket for længe.
Tips til de bedste muffins med æbler
- Vigtigt at dejen kun røres lidt, og ikke piskes for meget, da det vil gøre dine muffins kompakte og tunge. Derimod skal dejen hellere røres for lidt end for meget, og hvis der er klumper skal du ikke være så nervøs – de forsvinder under bagningen.
- Du kan med fordel hakke lidt nødder i dine muffins, fx mandler, valnødder eller hasselnødder. Prøv at rist dem først, så smager det endnu bedre!
- Lav æblemuffins med makroner, ved at knuse 3-4 stykker ned i dejen.
- Hvis du ikke har æblesmør på køl, kan du sagtens lave muffins med æblekompot i stedet for. Men det er en god idé så lige at blende den først – det samme, hvis du bruger æblemos.
Inspiration til flere muffins opskrifter: Brombærmuffins
Kan æblemuffins fryses?
Muffins er generelt bedst på dagen hvor de bages. Men hvis du kommer dem i en luftæt beholder eller pose og kommer på frys samme dag som de er bagt, kan du lægge dem på frys. Tag dem ud og lad dem tø op, inden du luner dem igen i ovnen.