Tomatgalette med ricotta og pesto
En sprød tomatgalette lavet med en simpel færdigkøbt tærtebund, som smøres med en lækker ricottacreme og pesto er en hurtig og nem løsning til aftensmaden. Galetten består af et mix forskellige solmodne tomater, hvor du kan bruge dem du foretrækker eller allerede har i køkkenet.
Her får du mit bud på en skøn fransk galette, som faktisk er det galette er: En slags tærte bagt uden tærteform. I dag deler jeg denne vegetariske tomatgalette, der smager så englene synger. Den er blevet en favoritopskrift hos mig, fordi den er så nem og hurtig. Og fordi den smager helt vildt godt, naturligvis.
Nem og hurtig tomatgalette med ricotta og pesto
Opskriften udspringer faktisk af min tanke på at lave en tomattærte, men det kom jeg alligevel fra. Jeg havde ikke nogle æg liggende, så opskriften på tomatgaletten gav lidt sig selv. Der er nemlig ingen æg i. I stedet for er bunden smurt med en ricottacreme som er lavet med ricotta, olivenolie, masser af frisk oregano og timian og selvfølgelig salt og peber. Ricottacremen smører jeg først på bunden, dernæst kommer jeg et mix friske tomater på, skåret i skiver, og så folder jeg kanten op om tomaterne.
På toppen kommer jeg lidt basilikumspesto, men du kan bruge den pesto du foretrækker. Og så drysser jeg ellers en lille håndfuld hakkede pistacie, oregano og olivenolie ovenpå inden galetten kommer i ovnen og bages i 30-35 minutter.
Når tomatgaletten kommer ud kommer jeg endnu et par spiseskeer pesto på. Så i denne servering får du altså en kombination af bagt pesto og frisk pesto. Godt smager det! Spis galetten til aftensmad eller til frokost. Der er nok til 4 personer med en salat som tilbehør.
Opskriften på galette med tomat får du her:
Tomatgalette
Ingredienser
Tomatgalette
- 1 stk færdigkøbt tærtedej
- 8 stk tomater
- 200 g ricotta
- 15 g olivenolie* (1 spsk)
- 3 kviste frisk oregano
- 2 kviste frisk timian
- salt og friskkværnet peber
- 40 g basilikumspesto
- 30 g pistacienødder*
Desuden
- 15 g olivenolie* (1 spsk)
- 40 g basilikumspesto
- ¼ bundt basilikum
Køkkenudstyr
Noter
Fremgangsmåde
- Tænd for ovnen på 180° varmluft.
- Rul tærtedejen ud på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Skær tomater i skiver.
- Rør ricotta sammen med, olivenolie, finthakket oregano, finthakket timian, salt og friskkværnet peber i en lille skål.
- Smør ricottacremen ud på bunden (men ikke helt ud til kanten) og læg tomatskiver oven på cremen.
- Fold kanterne ind over tærten, og drys med lidt ekstra frisk oregano. Top med grofthakket pistacienødder. Fordel også 2 spsk basilikumspesto rundt på hele galetten.
- Pensl kanten med olivenolie eller vand.
- Bag tærten i en i ca. 30-35 minutter, til den er gylden.
- Kom endnu et par spiseskeer pesto på når den er færdig og top med friske basilikumsblade.
Tips til opskriften på sprød galette med tomat og basilikum
- Du kan bruge præcis den pesto du foretrækker i opskriften, og tilpasse galetten de forskellige sæsoner. Prøv fx en ramsløgspesto til foråret, når ramsløg er i sæson. En rød pesto med tomat og peberfrugt vil også komplimentere tomatgaletten rigtig godt.
- Kan serveres lun eller kold. Så den er også oplagt til frokost, i fx madpakken hvis du har nogle rester til overs.
- Alle tomater kan bruges.
- Lav dobbelt portion når du er igang. Frys galetten ned, hvis du vil have (ekstra) nem aftensmad en dag.
Læs også: Squash galette med parmesan og pinjekerner eller Galette med spinat, gedeost og pesto.