Tærte med artiskok og ricotta

hjemmelavet artiskoktærte

Artiskok er en undervurderet grøntsag. Måske fordi den ikke umiddelbart ser spiselig ud eller fordi vi ikke er vant til at bruge den. Heldigvis kommer jeg til undsætning med denne opskrift. Artiskok er nemlig slet ikke så svært at arbejde med, som man skulle tro, og så smager det FANTASTISK i denne tærte med artiskok.

Jeg elsker hjemmelavet madtærter og har en del opskrifter på domænet efterhånden. Så er det ikke lige i dag du skal blive pro til at koge friske artiskokker, kan du tjekke dem ud i stedet.

Til dig, der har mod på at gå i krig med artiskokkerne, så venter der dig en virkelig lækker tærte, som kan være klar om halvanden times tid. 

åbne artiskokker sæson

Opskrift på tærte med artiskokhjerter og ricotta

Til min opskrift påtærte med artiskok bruger jeg en hjemmelavet bund, jeg laver æggemassen af æg, sødmælk, ricotta og timian, og så fylder jeg med kogte artiskokker. Det er simpelt og SÅ godt. 

Tærte med artiskok og ricotta

Tærte med artiskok og ricotta

En skøn sprød mørdejsbund med fyld af ricotta og vidunderlige kogte artiskokhjerter. Opskriften er simpel, men kræver lidt tilberedningtid.
5 fra 2 stemmer
Antal: 4 Personer
Forberedelse1 time 10 minutter
Tilberedelse30 minutter
I alt1 time 40 minutter

Ingredienser

Tærtebund

  • 50 g vand
  • 100 g smør
  • 150 g hvedemel
  • 0,5 tsk flagesalt

Artiskokker

  • 5 stk Artiskokker
  • 1 stk citron
  • 1 fed hvidløg
  • 45 g olivenolie*
  • 45 ml hvidvin
  • 1 tsk flagesalt

Fyld

  • 4 stk æg
  • 200 g ricotta
  • 100 ml sødmælk
  • 4 kviste frisk timian
  • salt og friskkværnet peber

Fremgangsmåde

Tærtebund

  • Kom mel, koldt smør (skåret i tern) samt salt i en foodprocessor, og blend til massen har en ”savsmuldslignende” konsistens.
  • Tilsæt vand og blend videre til massen samler sig – det er vigtigt at massen kun lige samler sig!
  • Læg dejen i husholdningsfilm og lad den hvile i køleskabet i 45 minutter.
  • Rul tærtedejen tyndt ud, på et let meldrysset bord. Rul til en diameter på 25 cm, eller så det passer med din tærteforms mål. 
  • Kom dejen i formen, og skær kanterne til, så tærten bliver pæn. OBS! Smid ikke den overskydende dej ud, men gem den på frost til næste gang du skal bage en tærte eller brug den til en tærte uden æg
  • Forbag bunden i ca. 15-20 minutter. på 160° varmluft, inden fyld kommes i.

Kogning af artiskokker

  • Bring en 4 L gryde over med vand i kog. Kom saften fra en halv citron i vandet. Den anden halvdel skal bruges om lidt.
  • Rengør imens artiskokkerne ved at fjerne de yderste hårde blade. Gem stokken, den kan du også skrælle og koge. Du skræller dem med en tyndskræller til du kommer ind til det hvide i stokken. Gnid også dem med citron.
  • Skær artiskokker i kvarte og gnid fladerne med citronsaft, så de ikke bruner. Kom dem i citronvandet.
  • Tilsæt et pillet fed hvidløg, hvidvin, olivenolie og salt til gryden.
  • Kog artiskokkerne, tildækket, i ca. 20 minutter, til de møre. Sæt dem derefter til side, så de kan afkøle. Forbered imens fyldet.

Fyld

  • Tænd ovnen på 220°, varmluft.
  • Pisk æg, ricotta, sødmælk, finthakket timian samt salt og friskkværnet peber sammen.
  • Rul din tærtebund ud på et meldrysset på og kom den i en tærteform (ca. 24-25 cm).
  • Kom æggeblandingen i og top med artiskokhjertnerne.
  • Bag tærten i 10 minutter, og skru derefter ned på 180°. Bag tærten yderligere 25 minutter, til massen har sat sig.
  • Servér lun.
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk
Tærte med artiskokker og ricotta

Sådan rengøres artiskokkerne

Det sværeste ved den her artiskoktærte er at klargøre artiskokkerne. Og det er slet ikke så svært, når først man har fået det under huden.

Gør således: 

  1. Fjern de yderste hårde blade
  2. Skræl stokken 
  3. Skær artiskokken i kvarte
  4. Fjern tråde og træge blade

Og så skal alle overflader gnides med citron, hvorefter de klar til at blive kogt. Citronen sikrer at artiskokhjerterne ikke bruner, og derfor tilføjes også lidt citron til kogevandet. 

TIP! Kassér ikke de træge blade, da de er spiselige. Lav kogte artiskokker, som kan dyppes i smør eller mayo. De små tråde er til gengæld ikke spiselige eller rare at få i munden, så sørg for at disse fjernes. Du kan sagtens bare koge dem med nu med det samme.

opskrift med artiskokker

Lækker artiskoktærte med sprød bund

Brug din foretrukne tærtebund – om det så er en hjemmelavet eller købt. Jeg har til denne tærte med artiskok lavet en grov bund på smør efter min opskrift på hjemmelavet tærtebund. Du kan også vælge at bruge olie i stedet for smør. 

Skal man bruge friske artiskokker?

Nej, det behøves strengt taget ikke. Du kan godt købe artiskokhjerter, som allerede er tilberedte, så du kan springe hele kogningen over. Men din artiskoktærte får en anden smag end når man laver det hjemmelavet. 

Bruger du artiskokhjerter fra dåse, frost eller glas skal du bruge ca. 10-12 hjerter.  

Kan jeg erstatte ricotta med noget andet? 

Ja, prøv med hytteost eller creme fraiche. 

DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 1007
5 from 2 votes (1 rating without comment)
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

2 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments