Surdejsbrød uden gær

Surdejsbrød

Surdejsbrød uden gær er et af de mest autentiske og smagfulde brød, du kan bage. Den naturlige gæringsproces, som surdejen gennemgår, giver brødet en unik smag, en luftig krumme og en sprød skorpe. Samtidig er det en sundere og mere fordøjelig løsning end almindeligt brød bagt med kommerciel gær.

Uanset om du er nybegynder eller erfaren bager, er der altid noget nyt at lære om surdejsbagning. Eksperimenter med forskellige melsorter, hævetider og bageteknikker for at finde den perfekte opskrift, der passer til din smag. Her er min yndlingsopskrift på brød med surdej, som jeg håber du har lyst til at prøve.

Surdejsbrød uden gær

Surdejsbrød

Groft surdejsbrød med luftig krumme og sprød skorpe. Her får du den bedste opskrift på hjemmebagt surdejsbrød uden gær.
4,25 fra 20 stemmer
Servings: 1 Brød

Ingredients

Brød

  • 100 g surdej
  • 380 g vand
  • 400 g hvedemel
  • 100 g ølandshvedemel
  • 12 g flagesalt

Køkkenudstyr

Noter

TIP: Har du en ovn med dampfunktion, så brug det endelig. Har du ikke denne funktion på din ovn, kan du komme en bradepande under dit bagestål. Når bollerne er sat ind, kommer du vand i bradepanden – det danner lidt damp.

Fremgangsmåde

  • OBS! Jeg bruger en røremaskine.

Dag 1

  • Vand (25°) og mel røres sammen i en skål til al melen er absorberet. Lad det stå i 60 minutter Herved sker der en autolyse, hvor glutennetværket har mulighed for at udvikle sig.
  • Rør surdejen i og tilsæt salt. Rør dejen på langsom hastighed og ælt i ca. 10-12 minutter til du får en glat og smidig dej*
    * Det er vigtigt at dejen bliver æltet godt. Under æltningen dannes der et glutennet i dejen og denne proces er vigtig, da det er dét som holder på luften, når dejen hæver. Man får altså derfor et mere luftigt og fugtigt brød, når dejen er æltet godt. Du ved at dejen er god, når du kan strække et stykke dej, uden at det sprækker – ellers skal det æltes noget mere. Jeg ælter alle mine surdejsopskrifter, men det er forskelligt hvor længe. En vigtig tommefinger-regel er, at holde lidt øje med dejen. Når den begynder at slippe skålens kanter og er smidig samt glat, er den god. Den må nemlig ikke blive for varm eller overæltes, da det kan ødelægge strukturen i dejen.
  • Smør en bøtte (jeg bruger disse firkantet*) med olie og hæld dejen heri. 
  • Lad den stå på køkkenbordet i 4 timer ved stuetemperatur, mens du én gang i timen laver en foldning. Dette gør du ved at hive op i dejen og folder den ind over midten, hele vejen rundt (SE VIDEO, længere nede). 
  • Lav din hævekurv klar ved at lægge hørklæde i og drys med rismel.
  • Kom rismel på et bord og vend dejen ud herpå. Lad dejen flade ud, og tag nu fat i yderkanterne af dejen og fold den ind over midten, så det danner en samling.
  • Kom brødet over i den beklædte hævekurven og lad samlingen vende opad. Lad det stå på køkkenbordet 30 minutter og sæt derefter på køl – gerne 12 timer.

Dag 2

  • Tag dejen ud af køleskabet næsten morgen.
  • Skru ovnen op på 250° varmluft, og lad ovnen varme op i 30-60 minutter, til den er helt varm. Hvis du har et bagestål så lad det varme op med ovnen. Har du ikke et bagestål, kan du sætte din almindelige bageplade ind til den bliver brandvarm.
  • Vend forsigtigt dejen ud på et stykke bagepapir.
  • Drys evt. med lidt mel ovenpå, for et flot udtryk og lav et snit på toppen af brødet.
  • Træk forsigtigt bagepapiret over på bagestålet eller bagepladen og sæt brødet i ovnen.
  • Bag brødet på 250° varmluft i 20 minutter. Herefter skrues ovnen ned på 220° varmluft og brødet bages færdigt i 10-12 minutter til det er gyldent/mørkt udenpå.
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Opskrift på surdejsbrød uden gær

At bage surdejsbrød uden gær er en passion, der forbinder os med traditioner og håndværk. Det er en proces, hvor hver detalje – fra valget af mel til den lange hævetid – spiller en rolle i at skabe et lækkert og velsmagende brød. Hvis du først har smagt et hjemmebagt surdejsbrød uden gær, vil du aldrig gå tilbage til det almindelige supermarkedsbrød.

Inden du skal igang med at bage et surdejsbrød uden gær, skal du have fat i en surdej til brød. Et hjemmebagt brød bagt med surdej er fantastisk, fordi det også holder længere på fugten, da der ikke er gær i. Når du først har fået øjnene op for at bage med surdej, så bliver du bidt af det. Derudover bidrager surdej med gode sundhedsmæssige egenskaber, smag og karakter i bagværket. Det kan du også læse mere om i min guide, hvor jeg også beskriver step-by-step hvordan du kan starte en surdej op.

Jeg ønsker at vi skal få implementeret mere surdej i vores bagninger, fordi det er mere simpelt end mange tror – det er ihvertfald min opfattelse. Der er selvfølgelig lidt mere arbejde og tid i det, men det er til den uoverskuelige side.

Koldhævet surdejsbrød – en smagsoplevelse ud over det sædvanlige

Koldhævning af surdejsbrød uden gær er en metode, der langsomt udvikler smagen og giver en fantastisk tekstur. Ved at lade dejen hæve i køleskabet over flere timer eller natten over, opnås en dybere smag og en mere elastisk krumme. Det er en teknik, der kræver tålmodighed, men resultatet er alle anstrengelser værd.

Prøv også: Hjemmebagte surdejsboller.

surdejsbrød med hvedemel

Hvorfor vælge surdejsbrød uden gær?

At bage surdejsbrød uden gær betyder, at man lader naturen gøre arbejdet. Den længere hævetid giver brødet en dybere smag og en bedre struktur. Det er samtidig rig på gode bakterier, som kan have en positiv effekt på fordøjelsen. Mange oplever, at surdejsbrød er lettere at fordøje, fordi fermenteringsprocessen nedbryder gluten og andre svært fordøjelige elementer.

Fordele ved surdejsbrød uden gær

  • Naturlig fermentering – ingen tilsætning af kunstige ingredienser eller kommerciel gær
  • Bedre fordøjelighed – gavnlige bakterier hjælper maven
  • Fantastisk smag og tekstur – sprød skorpe og luftig indre
  • Længere holdbarhed – forbliver frisk længere end almindeligt brød

Godt at servere til surdejsbrød

Jeg kan spise et surdejsbrød til alle mine måltider. Et luftigt hjemmebagt surdejsbrød egner sig altså bare til det meste.

Morgen: Om morgenen med smør og ost på eller sammen med en god omgang scrambled eggs, en god ost, som French toast eller med smør på.

Frokost: Til frokost kan jeg godt lide at få brød til min salat eller suppe.

Aften: Igen til salat, suppe eller til at dyppe i dips og cremer som fx hummus.

surdejsbrød opskrift
DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 1101
4,25 from 20 votes (17 ratings without comment)
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

56 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments