Spinatsalat med edamame bønner og blomkål
Jeg drømmer mig tilbage til de sene grill-aftener med gode sommersalater, som fx denne simple spinatsalat med en god dressing og et dejlig køligt glas vin til. Jeg kunne ikke vente, så for et par uger siden lavede jeg denne salat til os herhjemme, som tilbehør til kyllingefrikadeller. Generelt elsker jeg en grøn salat, fordi de nemt kan gå til et lækkert stykke lam, kylling, eller oksekød.
Udover at salaten er perfekt som tilbehør til alt fra grillmad, hverdagsmad, fisk eller skaldyr, så smager den bare smager helt fantastisk. Dressingen er desuden on pint, og dén som binder alle ingredienserne sammen. Salaten består kun af frisk spinat, forårsløg, fintsnittet blomkål og edamame bønner.
Spinatsalat med edamame bønner
Ingredienser
Salat
- 120 g edamame bønner
- 250 g frisk spinat
- 2 stk forårsløg
- ½ stk blomkål
Fransk dressing
- 2 stk æggeblommer
- 5 g dijonsennep* (1 tsk)
- 30 ml æblecidereddike* (2 spsk)
- ¼ tsk flagesalt
- 5 g sukker (1 tsk)
- 90 g olivenolie* (1 dl)
Køkkenudstyr
Fremgangsmåde
Salat
- Start med at optø edamame bønnerne og skyld spinaten godt.
- Snit forårsløgene i tyne ringe. Snit blomkål i meget tynde og fine skiver – jeg brugte et mandolinjern.
- Lav dressingen og vend den forsigtigt sammen med spinat, blomkål, bønner samt forårsløg.
Dressing
- Pisk æggeblommer, sennep og eddike sammen med salt og sukker.
- Pisk herefter olien i, i en tynd stråle – smag evt. til med mere salt og peber. Vend det sammen med salaten.
Opskrift på frisk spinatsalat med edamamebønner og blomkål
Kender du til edamame bønner? Hvis ikke, så skal du altså prøve at stifte bekendtskab med dem. Selv, er jeg helt vild med dem. De er super mættende og giver et lille bid til salaten. Udover deres fine farve og tekstur, så er de ligesom mange andre bønner, fyldt med protein og sunde fedtstoffer og fibre.
Til denne spinatsalat har jeg brugt rå blomkål, som er dejlig knasende – en perfekt sprød tekstur til de fine baby spinatblade. Udover blomkål, edamame bønner og spinat er der friske forårsløg i. Jeg bruger ofte friske forårsløg i mine salater, da de ikke er nær så skarpe i smagen som almindelig løg kan være. Du kan selvfølgelig også bruge salatløg.
Læs også: Hvis du er glad for salater med spinat, kan du tage et kig på denne salat med belugalinser, som også er spækket med de grønne blade.
Ingredienser til spinatsalat
Ingredienslisten til spinatsalaten er ret kort og simpel. Sådan kan jeg bedst lide grønne salater. Jeg veksler selv råvarerne i mine salater, hvorfor jeg ved at fx avocado eller feta også er lækkert at tilføje.
- Spinat: Jeg bruger frisk spinat til salaten. Jeg vekslet lidt mellem at bruge babyspinat eller almindelig spinat. Du kan bruge hvad du har ved hænderne. Lidt rucola ville også være lækkert at mixe med.
- Blomkål: Blomkålen er ikke tilberedt først, men bruges i rå form. Jeg har blot skyllet det grundigt og brugt et mandolinjern til at lave tynde og fine skiver.
- Forårsløg: Det giver lidt kan til salaten, og de finsnittes blot.
- Edamamebønner: Jeg bruger dem fra frost, som er pillet. De skal blot tø op og vendes i salaten. Edamamebønner tilføjer desuden en flot farve og bid til salaten.
Dressingen til spinatsalaten er alfa-omga!
Dressingen til sådan en simpel grøn spinatsalat er altså bare vigtig. Punktum. Dressingen til spinatsalaten består kun af få ingredienser: æggeblommer, æblecidereddike, sennep, sukker og olivenolie.
Dressingen her skal laves lige inden servering, fordi den er lavet på æggeblommer – den bliver cremet og luftig, og egner sig bedst at vende sammen i salaten på dagen hvor den skal spises. Dog kan du sagtens lave den dagen før, for at spare tid. Resultatet vil bare være derefter.
Spinatsalat som tilbehør til både laks, lam eller kylling
Den simple spinatsalat indeholder ikke nogen meget dominerende ingredienser, så derfor kan den spises til de meste, fx fjerkræ, fisk eller kød. Det vil jeg vove at påstå, at de fleste grønne salater faktisk kan.
For at give salaten endnu mere fylde kan man komme feta, avocado eller nogle kogte kerner i salaten. Det kunne fx være speltkerner eller hvedekerner. Det vil af den grund også give mening at spise salaten alene, så du ikke behøver at servere den til fx laks. Men faktisk er opskriften du får her i dag, helt vild god til fx varmrøget laks eller bagt lask med citron.
Inspiration til flere grønne salater: Aspargessalat med agurk og dild og grillet squash salat med avocado
Har du mere blomkål til overs?
Har du gemt halvdelen af det blomkål, men ikke ved hvad du skal bruge det til? Så kan du med fordel lave bagt blomkål, som altså er en skøn ret der kan fungere som tilbehør til aftensmaden. Du kan også blende det helt fint til en simpel og dejlig salat med blomkålscouscous.