Spaghetti alla Puttanesca
Spaghetti alla Puttanesca er en fantastisk pastaret, der laves på tomat, hvidløg, ansjoser, kapers og oliven. Det er en vidunderlig smagskombination, men måske ikke for de kræsne. Til dig, der er vild med ansjoser, kapers og oliven venter der til gengæld en umamibombe af en pastaret, hvis du følger denne opskrift.
Som de fleste pastaretter er pasta puttanesca nem at lave. Jeg elsker virkelig nemme pastaretter og har efterhånden en del her på domænet. Nu kommer der altså endnu en italiensk klassiker til samlingen.
Spaghetti puttanesca er god året rundt, og det er sådan en pastaret, som man altid kan have ingredienserne til: Oliven, kapers og ansjoser på glas og hvis ikke man har friske tomater, kan man bruge tomater på dåse eller passata.
Hvad betyder Puttanesca? Og hvorfor hedder denne pastaret det?
Puttanata betyder en prostituteret, så Spaghetti puttanesca er egentlig luderen eller skøgens pasta. Det er en klassiker i det italienske køkken – og særligt i det napolitanske, hvorfra pastaretten kommer.
Men hvorfor pastaretten lige har fået det navn, som den har, er der mange forklaringer på. Noget tyder på, at det er fordi den er ”billig” at lave, mens andre siger, at pastaretten blev opfundet ved bare at smide noget ”lort” eller ”puttanata” sammen. En tredje fortælling går på, at skøger sover længe og derfor ikke har tid til at gå på markedet, men de kan altså lave denne pastaret alligevel, fordi de fleste ting er på glas eller dåse.
Ligegyldigt hvilken fortælling, der er den rette, så er spaghetti alla puttanesca nem, billig og lækker, og navnet klinger!
Opskrift på spaghetti alla Puttanesca – spaghetti med tomater, oliven, kapers og ansjoser
Svits hvidløg, tilsæt ansjos, oliven og kapers. Tilsæt tomat og lad simre, mens pastaen koger. Bland så det hele sammen med pasta ved hjælp af lidt pastavand. En nemmere og billigere opskrift fås nærmest ikke. Jeg bruger spaghetti til pasta Puttanesca, men du kan også bruge en anden lang type pasta. Fx linguine eller fettuccine.
TIP! Hvis du ikke er så glad for ansjoser, eller vil lave vegetarisk pasta alla Puttanesca, så kan du sagtens udelade dem. Smag evt. til med lidt ekstra kapersvand eller olivenvand.
Hvis det ikke er fordi retten skal være vegetarisk, vil jeg dog slå et slag for at bruge ansjoser – også selvom man måske tænker, man ikke kan lide dem. De er nemlig en bærende ingrediens i opskriften, som giver en god smag.
Jeg kan også anbefale at bruge tomatsorten Coure Di Bue. De er nemlige saftige og uden for mange kerner, og tomaterne vejer omkring 150-200 g pr. stk.
Opskriften på pasta alla Puttanesca får du her:
Spaghetti alla Puttanesca
Ingredienser
- 3 stk tomater
- 2 fed hvidløg
- 30 g olivenolie* (2 spsk)
- 5 stk ansjosfileter
- 30 g kapers (2 spsk)
- 20 stk sorte oliven uden sten
- 30 g tomatpuré* (2 spsk)
- salt og friskkværnet peber
- 400 g spaghetti
- 1 bundt basilikum
Køkkenudstyr
Noter
Fremgangsmåde
- Hak tomaterne i grove tern.
- Pres hvidløg.
- Hak ansjosfileter fint.
- Bring en gryde med 4 L vand i kog.
- Varm en sautérpande op og tilsæt olivenolie. Svits hvidløg et minut ved middel-høj varme, men lad de ikke brune.
- Tilsæt ansjoser, oliven, kapers og steg med under omrøring.
- Tilsæt tomater samt tomatpuré og bland det hele grundigt sammen. Lad saucen stå og simre i små 15 minutter, mens pastaen koges. Smag til med salt og friskkværnet peber.
- Sæt spaghetti over og kog i saltet vand – vær opmærksom på at bruge lidt mindre, da ansjoser er salte også.
- Kog pastaen i ét minut mindre, end hvad angivet på pakken, så den er al dente. Gem ca. 1,5 dl af den kogte pastavand, til at “jævne” saucen med.
- Kom den kogte pasta ned i saucen og tilsæt lidt af kogevandet fra pastaen, hvis den er for tyk. Vend det hele godt sammen og giv gerne retten en sjat olivenolie. Pluk basilikum groft og tilsæt og vend en sidste gang, inden servering.
Pasta Puttanesca er en billig og nem pastaret på under 30 minutter
Pasta alla puttanesca kan være en hurtig omgang aftensmad, eller du kan lave det til frokost på ingen tid. Hvis du fx vil spise det til frokost, kan du komme en dåse tun i retten – det mætter ekstra og passer fint i Puttanesca sauce.
Inspiration til flere opskrifter med spaghetti: Pasta med røget laks og dildpesto • chorizo one pot pasta • Cacio e pepe • Spaghetti aglio e olio – pasta med hvidløg og olie •