Pommes frites – guide til de bedste grove fritter!
Jeg elsker pommes frites! Men hvem gør ikke det? Jeg er især glad for de grove, hjemmelavede af slagsen. Gerne serveret til en culottesteg, steak eller bare som de er med masser af mayo på en tømmermændsramt søndag. Eller med en god, hjemmelavet bearnaise sauce. Jeg mener bare, hvad er bearnaise sauce uden sprøde fritter og omvendt?
Hjemmelavet fritter er gode – men det er dem, man får ude selvfølgelig også. Her kan man nemlig være sikker på, at pomfritterne har været en tur i frituren og derfor bliver fantastisk sprøde.
Heldigvis kan man også sagtens lave gode grove fritter derhjemme, også selvom man ikke lige ejer en fritøse. Det er faktisk ganske simpelt at lave hjemmelavet pommes frites i ovn eller i fritureolie.
Forberedelsen kræver lidt tålmodighed, da kartoflerne skal ligge i vand, forkoges og tørre. Men alt sammen med god grund – og det skal jeg nok forklare.
Opskrift på hjemmelavede pommes frittes
Du får her en nem opskrift på pomfritter. En stor tjeneste du kan gøre dig selv, er at købe øko kartofler, så behøver du nemlig ikke skrælle dem. Jeg kan også bedst lide dem med skræl, da de så bliver endnu grovere.
Når du har skåret kartoflerne, skal de først ligge i vand i et par timer. Det skal du gøre for at trække stivelse ud af kartoflerne, så du får det sprødeste resultat.
Dernæst skal kartoflerne forkoges. Det skal du gøre for at sikre, at kartoflerne ikke bliver brændte uden på og rå inden i, når du frituresteger eller bager.
Og det sidste forberedende trin er, at kartoflerne skal tørre. Gerne natten over. Hvis der er vand på overfladen af kartoflerne, og det kommer ned i fritureolien, sænkes temperaturen nemlig. Frituresteger du ved lavere temperatur, skal kartoflerne steges længere og absorberer mere olie end nødvendigt.
Pommes frites
Ingredienser
Kartofler
- 750 g bagekartofler
- 2 tsk flagesalt
- 45 g smagsneutral olie
- 1000 ml fritureolie
Serveringsforslag
- 40 g Parmesan
Køkkenudstyr
Fremgangsmåde
Klargøring af kartofler
- Denne proces skal laves, uanset om du vil friturestege dem eller bage dem i ovnen.
- Rens bagekartoflerne grundigt.
- Skær dem i både/stængler.
- Læg kartoffelbådene i en skål med vand i et par timer. Hvis du ikke gider vente, kan du godt gøre dette i 30 minutter. Og alternativt kan du også bare skylle alle fritterne grundigt med koldt vand, så du fjerne det meste stivelse.
- Kog bådene i ca. 3 minutter i letsaltet vand. Sigt vandet fra, dup dem godt og læg dem på en plade og stil den i køleskabet i 4-6 timer, gerne natten over. Igen, hvis du ikke gider vente, skal du som minimum bare have dem på køl i 30-45 minutter.
Friturestegte pommes frites
- Varm olie op i en tykbundet gryde, ca. 3 L. Lad olien først blive ca. 130°. Fritér kartoflerne lidt ad gangen i ca. 2-3 min. Tag dem herefter op.
- Skru herefter varmen op, så olien kommer op på ca. 170°.
- Fritér nu kartoffelbådene igen i ca. 3-5 minutter, til bådene er gyldne og sprøde. Tag dem op med en hulske og drys godt med flagesalt!
Pommes frites i ovn
- Tænd oven på 200° varmluft.
- Kom kartoffelbådene i en frysepose og tilsæt ½-1 dl smagsolie og bland grundigt sammen – på den måde er du sikret at alle fritterne får olie.
- Beklæd en bageplade med bagepapir og fordel fritterne herpå.
- Bag dem i ca. 35 minutter og vend dem herefter lidt rundt. Gør gerne det undervejs nogle gange, så fritterne bliver ens og sprøde.
- Giv fritterne yderligere 30-35 minutter, til de er sprøde og har fået en flot gylden farve. Hold gerne øje med dem, da ovne er forskellkige.
- Riv parmesan ud over, efter behov eller udelad.
Sådan laver du de bedste sprøde pommes frites
Når kartoflerne er forberedte, er det tid til tilberedning. Sprøde pommes kan man lave på flere måder. Jeg foretrækker at lave friturestegte pommes frittes, hvis jeg alligevel er i gang med olie til fx fish and chips. Hvis ikke, eller hvis jeg skal lave en stor portion sprøde fritter, kan det være nemmest at lave pommes frites i ovn:
- I ovn: Gi’ alle fritterne et lag olie ved at putte dem i en frysepose med olie. Bag herefter på en bradepande til de er sprøde.
- I friture: Du kan også komme frosne pommes frites i friture, da olien er så varm. Smart, hvis du ikke gider forberede fritterne selv 😉
Serveringsforslag til grove fritter
Når det kommer til pomfritter, er der mange forskellige præferencer. Så vælg din yndlings:
- Pommes frites sauce: Den snaskede fra supermarkedet.
- Mayonnaise: Køb din foretrukne eller lav en selv. Med chili, trøffel eller hvad du nu kan finde på.
- Bearnaisesauce: Hjemmelavet er selvfølgelig bedst!
- Steak: Det meste kød passer godt til sprøde fritter, og jeg kan fx godt lide at servere dem til en lækker cote du bouef. Det er jo en klassiker!
- Nuggets: Helt sprøde og hjemmelavede nuggets med cornflakespanering. De er så gode med denne her mayo!
Inspiration til andre måde at lave kartofler på: Knuste kartofler med parmesan • hasselback kartofler • rosmarin kartofler •
Kan man forberede fritterne dagen før?
Ja, det er en god idé – jeg gør det også gerne dagen før. Men du kan også nøjes med at forberede fritterne nogle timer før, selvom der står et døgn i min opskrift – nogle gange kan man jo bare ikke vente.