Müsliboller med surdej

Müsliboller med surdej

Müsliboller, eller mysliboller om man vil, er en af mine favoritter. Hvis jeg spotter dem i et godt bageri eller på en café, falder valget tit på dem. Det smager bare SÅ godt med smør på. Kombinationen af surdej, de søde, tørrede bær og så et godt lag, økologisk smør. Det er et genialt koncept. Derfor har jeg selvfølgelig også skulle prøve at bage mine egne musliboller med surdej.

Måske har du fulgt med på min Instagram for nogle dage siden, hvor jeg viste jer processen med de her müsliboller med surdej? Jeg har nemlig gået og testen på opskriften i noget tid, og nu er den klar til at blive delt med jer.

sunde musliboller

Müsliboller med surdej

Musliboller med eller uden surdej – få opskriften på hjemmebagte mysliboller med nødder og rosiner. Dejen er koldhævet og nem at gå til.
5 fra 6 stemmer
Antal: 8 Boller
Forberedelse4 timer 30 minutter
Tilberedelse15 minutter
Hævetid20 timer
I alt1 day 45 minutter

Ingredienser

Fremgangsmåde

Klargør surdej til bagning

  • Morgenen før du vil spise boller (fx søndag morgen), skal din surdej fodres*.
    Surdejsguide - guide til surdej
  • Lørdag morgen eller formiddag tager du din surdej frem, vejer 30 g surdej af i et glas. Tilsæt 100 g vand, 50 g hvedemel og 50 g grahamsmel. Rør det godt sammen og kom en elastik rundt om glasset, hvor surdejen er på sit højeste punkt. Nu skal den gerne vokse sig til dobbelt størrelse, som på billedet. Det plejer at tage min surdej mellem 4-6 timer at blive klar – det afhænger af fx vandets temperatur, mel, rumtemp. mv. 
  • *Har surdejen stået på køl? Så er det en god idé tage surdejen ud allerede fredag aften, fodrer den med samme mængder som førnævnt. Sætter den på køkkenbordet til næste morgen (lørdag). Det gør din surdej stærkere, selvom du igen lørdag morgen skal fodre den igen. 

Dag 1 – Dejen

  • Først skal du lave en autolyse. Det starter du på to til tre timer efter du har fodret din surdej lørdag morgen.
  • Rør 350 g vand (ca. 20°) og 350 g hvedemel og 100 g grahamsmel sammen til al melet er aborberet. Det tager under ét minut på røremaskinen. Lad det stå i skålen, til surdejen er klar.
  • Når surdej er klar og har hævet til dobbelt størrelse eller bestået flydetesten (læs mere om det her under "flydetest-afsnittet"), tilsættes 130 g surdej og 10 g salt til dejen (hvis du anvender gær i stedet for surdej, skal det først opløses i en spsk. vand).
  • Lad dejen kører 5-7 min. på lav hastighed. Tilsæt havregryn på de sidste par minutter.
  • Kom dejen over i en skål eller bøtte – jeg veksler selv mellem denne firkantet* eller bare en almindelig skål. Se her i videoen nederst i indlægget hvordan du folder surdej.
  • Fold dejen første gang. Sæt dejen til side og vent 30 minutter.
  • Fold dejen anden gang. Sæt dejen til side igen og vent 60 min.
  • Fold dejen tredje gang. Sæt dejen til side og vent 60 min.
  • I den sidste foldning tilsætter jeg valnødder, tørrede tranebær og rosiner, som foldes med. Fold forsigtigt endnu en gang, så alt er godt fordelt.
  • Lad dejen stå på køkkenbordet med låg på i ca. tre timer, til den viser god aktivtet og er hævet med ca. 30 %. Kom dejen i køleskabet til dagen efter. Kan stå på køl 10-20 timer.

Dag 2

  • Tag dejen ud og vend den ud på bordet. Drys med en smule mel. Del dejen i 8-10 boller med en dejskraber og sæt dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Lad dem stå på køkkenbordet i 60 minutter. Tænd ovnen på dens højeste temperatur med et bagestål eller bagesten i. Lad ovnen varm op i 45 min, så den bliver brandvarm. 
  • Før bollerne ind på bagestålet med tilhørende bagespade der følger med bagestålet. 
  • Bollerne bages ved 220° varmluft i 15 minutter. 
  • Afkøl på en bagerist. 
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Opskrift på sunde müsliboller med rosiner og nødder

Hvis du har prøvet at bage med surdej før, så er den her opskrift piece of cake. Den eneste forskel fra en almindelig surdejsbolledej er, at du skal tilføje havregryn til denne dej, mens den røres sammen i røremaskine. Senere skal valnødder, tørrede tranebær og rosiner foldes ind i dejen.

Hvis det er første gang du bager med surdej, så er der lidt teknik du skal lære, bl.a. hvordan du folder dejen. Men du kan både se og læse dig frem til hele fremgangsmåden i opskriften og i den video, jeg har lagt i bunden af opskriften på mine musliboller med surdej.

I min optik er det her bestemt sunde mysliboller. De indeholder fuldkorn i form af grahamsmel og havregryn, og så er de spækket med gode fedtstoffer, som jeg synes vi har en tendens til at overse.

sunde musliboller

Koldhævede musliboller med surdej

Disse koldhævede musliboller er endnu en opskrift med surdej, som kommer på min hjemmeside. Og det er på høje tid! Det er nemlig noget tid siden, at jeg har postet noget nyt om surdej på trods af, at jeg elsker at bage med surdej.

Der er noget herligt ved processen i at bage med surdej: Den tid og tålmodighed, som man investerer i dejen og som kan ses og mærkes i løbet af processen og i det færdige resultat, er det hele værd. Surdejsboller er nemlig lige en tand bedre end almindelige gærboller – netop fordi man lægger flere kræfter i og giver dejen bedre tid til at udvikle smag og struktur. Men hvis du endnu ikke ejer en surdej, så er denne opskrift på nemme klassiske hurtige boller altid et sikkert hit!

Min første opskrift med surdej var tilbage i 2018 – disse helt simple surdejsboller uden gær, som kan være et rigtig godt sted at starte, hvis man ikke er så erfaren med surdej. Dén opskrift er stadig en af mine favoritter.

Jeg har også en surdejsguide på bloggen til dig, der skal til at starte en surdej op fra bunden. Hvis du ligesom mig ikke har noget imod at kræse ekstra om dine nærmeste ved at bruge tid i køkkenet, så vil du også elske at bage med surdej.

Mysliboller eller müsliboller

Ja, jeg vidste ikke helt, hvad jeg skulle kalde mine musliboller med surdej, da man jo kan stave müsli både med y og med ü. Mysli er faktisk en schweizisk opfindelse, og grunden til at disse boller er müsliboller er fordi de indeholder alle de lækre sager, som man også finder i müsli: Havregryn, valnødder, tranebær og rosiner.

Er du ellevild med at komme tørrede frugter i boller, så vil jeg altså også lige slå et slag for rosinboller, som er de lækreste, luftige og bløde boller. Spækket med rosiner, som navnet jo afslører.

Tip til hjemmelavet boller med müsli

  • Gær i stedet for surdej: Du kan erstatte surdej med 5 g gær.
  • Musliblanding: I stedet for at komme tranebær, rosiner osv. i for sig, kan du bruge en müsliblanding. Dog vil du opleve, at den suger meget væske, fordi der som regel er mange havregryn i disse. Brug derfor en smule mindre af blandingen.
  • Hasselnødder: Eller for den sags skyld andre nødder i stedet for valnødder. Mandler vil også fungere godt.
  • Drys på toppen: Du kan pynte bollerne med havregryn inden bagning.
  • Lav dejen til et brød: Eller du kan prøve min opskrift på surdejsbrød med valnødder og tørrede figner, som minder lidt om disse mysliboller med rosiner.
Müsliboller :mysliboller med surdej
musliboller med surdej-1

Müsliboller med surdej opskrift

DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 997
5 from 6 votes (4 ratings without comment)
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

5 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments