Koldhævede surdejsboller med rugmel og havre
Jeg har jo været så smart at tage min surdej med til Paris. Det betyder derfor også en masse eksperimentering med surdej i alle afskygninger. I sidste uge fik vi fx afprøvet os med surdejspandekager, og det var slet ikke en særlig dum idé – og da slet ikke med en klat vaniljeis til. Mums. Men i dag skal det handle om surdejsboller med rugmel og havregryn. Det er nemlig den nyeste opskrift, som jeg har gået og eksperimenteret lidt med på det seneste.
Koldhævede surdejsboller med rugmel
Ingredienser
- 150 g surdej
- 450 g vand (25°)
- 60 g rugmel
- 400 g hvedemel
- 50 g havregryn*
- 14 g flagesalt
Køkkenudstyr
Noter
Fremgangsmåde
- TIP: For at tjekke om surdejen er aktiv, kan du komme 1 spsk surdej i et glas med vand – hvis det flyder ovenpå, er surdejen klar til at bagning.
Dag 1
- Start med at lave en autolyse, ved at blande 400 g vand med alt mel og havregryn til alt melet er rørt ud og der ikke er klumper. Lad det stå i 2 timer.
- Efter 2 timer, blandes surdej, salt og de sidste 50 g vand i. Mix det hele sammen, så du har en samlet dej.
- Lad dejen stå ved stuetemperatur i ca. 4 timer. I de første to timer vendes dejen hver halve time og de sidste to timer, vendes dejen en gang i timen. Dette gøres ved at hive op i dejen og folde den ind over dejens midte (SE VIDEO længere nede).
- Efter de 4 timer, stilles dejen i køleskabet natten over.
Dag 2
- 1 time før du vil bage bollerne, tages dejen ud fra køl.
- Varm ovnen op til 250 grader. Tager ca. 40 minutter. Vigtigt at ovnen er helt varm!
- Hvis du har et bagestål så lad det varme op med ovnen. Har du ikke et bagestål, kan du sætte din almindelige bageplade ind til den bliver brandvarm.
- Vend dejen ud på et meldrysset bord. Drys også mel ovenpå dejen – det gør det nemmere når du skal hakke dejen til boller*. Hak dejen ud i 10 boller og sæt dem forsigtigt på et bagepapir. Du må ikke hive for meget i dejen, så luftboblerne ødelægges.
- Træk forsigtigt bagepapiret over på bagestålet eller bagepladen og sæt bollerne i ovnen.
- Bag bollerne ved 250 grader i ca. 15 minutter til de er lettere gyldne. Bak evt. på dem i bunden.
- Lad dem afkøle. Velbekomme!
Inden jeg begynder at dele opskriften med jer på disse koldhævede surdejsboller med rugmel, vil jeg gerne sige TAK for alle jeres varme beskeder omkring min guide til surdej, som jeg delte med Jer i sidste uge. Det varmer simpelthen med jeres beskeder, kommentarer og billeder omhandlede surdej (og alle andre opskrifter) både her på bloggen, Instagram og i min mailbox. Det er fantastisk spændnede at følge med i Jeres surdejsbagning! Så fortsæt endelig med at skrive og sende beskeder med billeder. Hvis I vil blive endnu klogere på surdej og surdejsbagning, så vil jeg anbefale jer også at læse omkring hvad autolyse gør for bagværk.
Det er jo egentlig en opskrift på rugboller med surdej, som at det (også) skulle handle lidt om i dagens indlæg. Jeg blev bare lige nød til at komme ud med min glæde og begejstring over jeres mange beskeder.
Opskrift på koldhævede surdejsboller med rugmel og havregryn
Disse koldhævede surdejsboller er med inspiration fra min første opskrift på surdejsboller, da jeg elsker at bage med surdej. Og deri finder du også fuldkorn. Jeg elsker nemlig også boller med fuldkorn – smagen er super god! Jo mere fuldkorn jeg kan få proppet i en dej, desto bedre. Og boller bagt med rugmel er bare virkelig lækkert!
Naturligt findes der nemligt mere vildgær og mikroorganismer på kim og skaldele i denne meltype, som kan resultere i en øget aktivitet i dejen. Det er ikke helt dumt, at man både får flere fuldkorn og kostefibre, men også en dej med god aktivitet!
Er du mere til lyse surdejsboller, kan du nærmere min opskrift på ciabattaboller med surdej som er helt hvide og minus fuldkorn.