Rabarber er en skøn og syrlig grøntsag. Selvom den ofte ses brugt i bagværk og søde sager, så er den faktisk klassificeret som grøntsag. For mig er rabarberen en fantastisk tilføjelse til både morgenmad, eftermiddagskaffe og dessert – og så kan sommeren jo ikke passere, uden at man byder sig selv på omgang søde sager, fx rabarbertærte, rabarberkage eller rabarbercrumble. Er man så heldig at have rabarber i haven – eller have forældre der gør og glædeligt deler ud, så er der en masse opskrifter, du bør prøve, når det endelig er rabarbersæson.
Rabarber
Opskrifter med rabarber
Jeg er svært glad for den syrlige smag og friske duft, som rabarberen har, og smagen er naturligvis genial i kombination med sukker. Jeg elsker især at lave rabarberkompot, da det kan bruges til meget. Den er genial til topping på morgenmad, hvad enten du er til skyr, havregrød eller chiagrød. Rabarberkompot kan også nemt trylles om til rabarbertrifli, som kan serveres som dessert. Du kan også sagtens bruge sådan en omgang kompot i det salte køkken, fx som tilbehør til kylling, kalv eller fisk. Du finder også opskrifter på diverse bagværk med rabarber lige her nedenfor, da rabarber gør sig godt i muffins, tærte og kage. Så det er blot om at gå på opdagelse i de skønne opskrifter.
Om rabarber
Når du spiser rabarber, skal du dog være opmærksom på grøntsagens høje indhold af oxalsyre, som kan forhindre kroppens optagelse af calcium og være ubehageligt på tænderne. Jo senere hen på sæsonen man kommer, jo mere oxalsyre er der også i de røde stængler, så det er en god idé at nøjes med at spise rabarber fra starten af sæsonen til midsommer.
Allerede tilbage i starten af 1800-tallet har man her i Danmark brugt rabarber til at lave rødgrød og rabarberkompot – sidstnævnte finder du opskriften på, her på hjemmesiden. Utroligt at så gamle retter stadig er populære, men det smager jo bare så godt. Og sådan en kompot med rabarber kan bruge i både det salte og søde køkken.
Hvornår er rabarber i sæson?
Rabarber er i sæson fra maj til oktober.