Æg
Opskrifter med æg
Æg er selvfølgelig den bedste makker til sprødt bacon om morgenen – blødkogt, hårdkogt, som scrambled eggs, som spejlæg eller smilende. Til både morgenmad og frokost kan det også være utroligt lækkert med en æggekage, omelet eller spansk tortilla.
Jeg har masser af disse opskrifter, hvor æg spiller hovedrollen – fx også i æggesalat. Men der er godt nok også mange af mine opskrifter, hvor æg bare indgår. Der skal fx altid æg til for at lave madtærter. Derudover bruger man dem ofte i pandekager, boller, muffins – og meget mere, da æg simpelthen er nødvendigt for at få de rette konsistenser. I frikadeller og falafler og lignende tilføjer jeg også altid et æg, så farsen kan hænge sammen. I min pad thai tilføjes også æg, som både smager vildt godt og sikrer at retten er fuld af protein.
Gode grunde til at spise æg
Jeg ved ikke, hvad jeg skulle gøre uden æg! Samtidig er jeg dog også meget opmærksom på dyrevelfærd i forbindelse med æggeproduktion og anbefaler derfor at man køber økologiske æg – de smager også bedre og har en flot, gul blomme.
En af grundene til at spise æg er selvfølgelig for næringsindholdets skyld. I æg findes A-, B-, D- og E-vitamin og ovenikøbet også jern, zink, kalium, magnesium, fosfor, calcium … Ja, listen er lang over disse essentielle vitaminer og mineraler.
Også antioxidanten lutein fås i æggeblommen, som hjælper til med at opbygge nethinden i øjet – og får du lutein jævnligt, vil der altså være mindre risiko for, at dit syn bliver dårligere med tiden.
En tredje og rigtig god grund til at spise æg er selvfølgelig smagen!