Opbevaring af brød & bagværk – guide til længere holdbarhed
Fra et saftigt, lækkert og nybagt brød til et tørt og kedeligt brød. Vi kender det alle sammen: Det skønneste brød på første dagen, er sprødt i skorpen, og saftig i krummen – og på fjerde dagen, er det pludselig sejt i skorpen, og tørt i krummen.
Lad os optimere opbevaringen af brød. Det er nemlig muligt at bevare friskhed og holdbarhed af brødet, hvis det opbevares korrekt!
Vores bedste tips til opbevaring af brød
Hvis du gerne vil nyde godt af dit brød i flere dage, er det vigtigt at vide hvordan du bedst opbevarer dit brød. Friskheden og smagen af dit brød bevares bedst hvis du følger disse tips.
- Afkølet brød bevares sin sprøde skorpe bedst: Lad brødet køle af til stuetemperatur før du pakker det ind. På den måde dannes der ikke kondens rundt om brødet, som ellers vil resultere i en blød og sej skorpe.
- Opbevar i plastik poser/bøtter: Når brødet er afkølet, kan det opbevares i lufttætte plastiskposer eller bøtter som slutter tæt. Dette bevarer den saftige krumme, samt skåner brødet for støv eller andet snask i køkkenet. Vi er glade for disse condibøtter (reklamelink), som vi også bruger til at koldhæve vores deje i.
- 1-2-3 dage på køkkenbordet: Skal du bruge dit brød i løbet af de kommende dage (1-3 dage) kan du lade brødet være ved stuetemperatur. Kom brødet i en papirpose, en stofpose eller en brødkasse.
- 4-5-6 dage i fryseren: Skal brødet ikke spises før om nogle dage, er det optimale at fryse det ned. Pak boller direkte ned i fryseposer. Brød kan med fordel skæres i skiver, hvis du uanset kun spiser en skive per portion. Sørg for at fjerne så meget luft som muligt, inden du binder knude på posen. Frysebrød kan holde sig frisk i flere måneder!
- Drop køleskabet: Opbevar ikke brød i køleskabet, det leder til tørt brød på ganske kort tid.
Husk, at den bedste metode til opbevaring af hjemmebagte brød kan variere lidt afhængigt af brødets type og ingredienser.
Genopvarmning af brød der giver en sprød skorpe
Hvis brødet bliver tørt, kan du opvarme det i en ovn ved lav temperatur i kort tid. Dette kan hjælpe med at gendanne noget af brødets friskhed og sprødhed. Et yderligere tip er at duppe noget vand på toppen af skorpen, dette kan hjælpe til at skorpen bliver super frisk og sprød igen.
Har du haft dine boller i fryseren, kan du tø dem overnatten på køkkenbordet, eller om morgen i ovnen i 10 minutters tid, eller i mikroovnen i 30 sekunder per bolle, giv dem eventuelt en kort tur i en brødrister, og så kan du se frem til en bolle med ost, selv flere dage efter du har bagt!
Jeg bager altid flere boller end der bliver spist i løbet af en enkelt dag, derfor fryses der også hver gang en håndfuld boller ned, som man så kan tø når man trænger til en sprød og saftig bolle!
Optimal opbevaring af hjemmebagt landbrød
Landbrød er flotte store brød, men hvordan opbevarer man dem bedst? Jo læg brødet i en stofpose/viskestykke og pak så yderligere en plastikpose rundt om. Vær igen opmærksom på at dette skal gøres når brødet er afkølet til stuetemperatur! Hvis brødet er større end din stofpose/viskestykke, kan du blot skære det over. Jeg synes ofte at der er så meget brød, at en af delene ryger direkte i en plastikpose med en knude på toppen og i fryseren. Så har vi altid en god portion saftigt brød vi kan genopvarme som tilbehør til aftensmad.
Opbevaring af hjemmebagte boller
Spiser du bollerne i løbet af 1-2 dage kan du lade brødet være ved stuetemperatur og pakket i en stofpose, eventuelt omgivet af en plastikpose, for at sikre at fugten af bollerne bliver i bollerne!
Ellers så overvej om du bare skal fryse nogle ned og tø når du skal bruge dem. Prøv det af med en af disse opskrifter på boller, som er gode på dag 1 og hvis opbevaret korret også på dag 14: surdejsboller, manitobaboller med surdej, eller fuldkornsboller!
Opbevaring af hjemmebagte rugbrød
Hvis du bager dit eget rugbrød, så lad det køle ned til stuetemperatur. Skær den mængde der ikke bliver spist indenfor dag 1-3 i skiver, pak det i plastikposer og luk dem med en klemme eller en knude, frys ned og tø nemt det antal skiver op du skal bruge.
Den mængde af brødet som du forventer kan blive spist inden for de første par dage kan du opbevarer i en stofpose eller et viskestykke. Det er også muligt at pakke det ind i en plastikpose eller bivokspapir, hvis du har det liggende. Rugbrød kan opbevares maksimalt 5 dage ved stuetemperatur pakket ind. Herefter vil det blive hårdt, så frys ned i tide.
Opbevaring af sødt bagværk
Hvis nu en kage eller muffins eller andet sødt bagværk ikke er væk indenfor den første time det kommer ud af ovnen, skal man vide hvordan det bedst opbevares. Kager holder sig bedst hvis fugten bevares, derfor gælder samme princip – en lufttæt løsning. Om det så er en plastikpose, en kondibøtte eller et glas der slutter tæt med låg er op til dig.
Hvis kagen er toppet med mejeriprodukter eksempelvis som denne gulerodskage skal det opbevares på køl i dit køleskab. Alt andet sødt bagværk kan opbevares ved stuetemperatur.
Opbevaring af småkager
Har du bagt sprøde småkager er det en ide at smide et stykke bagepapir med i indpakningen, inden du opbevarer det i en lufttæt beholder eller dåse. Præcis ligesom du har set mormor gøre i hendes søde kagedåser. Prøv det af med disse småkager med hasselnød.