Olivenbrød – bagt i gryde
Jeg har længe gerne ville prøve at lave et græsk inspireret olivenbrød – både fordi jeg synes det er så lækkert, men også fordi jeg elsker oliven. Alt med oliven er bare så lækkert! Og det blev det her brød med oliven også.
Brødet er bagt med manitoba hvedemel, som giver en lækker, saftig og sprød krumme. Som den fantastisk ingrediens oliven er, blev den selvfølgelig tilføjet til dejen. Her er anvendt sorte oliven, da de både er mere synlige i deres fremtoning, men også fordi smagen ikke er så markant som de grønne. Men du kan sagtens erstatte sorte oliven med grønne i opskriften.
Græsk olivenbrød
Ingredienser
- 25 g gær
- 6 dl vand (lunkent)
- 1 spsk flagesalt
- 1 spsk akaciehonning
- 250 g fuldkorns speltmel
- 350 g manitoba hvedemel
- 100 g sorte oliven (stenfrie)
Køkkenudstyr
Fremgangsmåde
- Opløs gæren i den lunkne vand (her brugte jeg en røremaskine). Når gæren er opløst tilsættes salt og honning.
- Tilsæt begge meltyper og rør det hele godt sammen, jeg rørte ca. 7 minutter.
- Tilsæt de stenfrie oliven, hvor de kort æltes ind i dejen i ca. 2 minutter. Dejen må gerne være til den våde og klæg side.
- Lad dejen hæve tildækket på køkkenbordet, ved stuetemperatur i ca. 1,5 time.
- Sæt den tomme stentøjsgryde i ovnen og tænd ovnen på 250°. Lad ovnen og gryden blive brandvarm. Tag gryden ud af ovnen, og hæld den bløde dej ned i gryden.
- Bag brødet i forvarmet ovn ved 250° i ca. 35 minutter med låg. Efter de de 35 minutter, tages låget af gryden, og bages videre i ca. 20-25 minutter. Hold øje – ovne kan være forskellige. Brødet skal være let gyldent på overfladen. Brødet kan bankes ud af gryden.
- Lad brødet hvile i minimum 30 minutter, før det kan skæres.
Nem opskrift på brød med oliven
Brødet er virkelig nemt at lave og smager virkelig dejligt! Jeg er positiv overrasket over manitoba hvedemelet, og som bestemt ikke er sidste gang jeg skal bage med. Du behøver ikke bruge manitoba – andre typer hvedemel kan også gøre det. Ligeledes kan du lave grydebrød i en stegeso, hvis du ikke har en stentøjsgryde. Eller en bradepande.
Græsk inspireret olivenbrød med sorte oliven
I opskriften er der anvendt sorte oliven, men grønne kan du også sagtens bruge. De sorte oliven er en skøn ekstra smagsgiver, og selvfølgelig også et smukt syn når man skære en skive af af brødet.
OBS! Sørg for at bruge stenfrie oliven.
Serveringsforslag til et lækkert madbrød med oliven
Sådan et brød med oliven smager så skønt og er jo perfekt til tapasbordet, sammen med den oplagte dip, tzatziki. Så bliver det vist ikke mere græsk! Så skulle det da vist lige være med en original græsk salat eller en græsk kartoffelsalat til sådan en skive græske olivenbrød.
Bag et grydebrød med surdej
Brødet der er bagt i en gryde er jeg siden hen blevet ret vild med. Det er super simpelt, men det giver også brødet en fantastisk krumme og skorpe. Er du vild med at bage i en gryde kan du se nærmere på mit grydebrød med surdej.
Er du glad for at komme oliven i dit brød, kan du se nærmere på dette foccacia med surdej som også har oliven i sig. Det er super svampet og har en sprød skorpe. Brødet er bagt med surdej, og det giver kun en skøn smag til brødet. Prøv det!