Grønkålschips med parmesan
Jeg er helt pjattet med grønkålschips. De er skrøbelige, men gode. Sunde og alligevel syndige. Og så tager de nærmest ingen tid at lave.
Jeg er ikke den store chips spiser, men de her grønkålschips kan jeg køre ind på ingen tid. Selvom der skal godt med olie til, så er det alligevel ingenting i forhold til almindelige chips. Så grønkålschips er en lidt lettere snack, og har en mild, næsten skjult, smag af grønkål. Og ellers er de som almindelige chips: Sprøde og fulde af smag.
Grønkålschips
Ingredienser
- 300 g grønkål (svarende til en pose)
- 45 g olivenolie*
- 1 tsk flagesalt
Krydderiforslag
- 30 g Parmesan
- 1 tsk hvidløgspulver*
- 1 tsk chiliflager*
- 1 tsk stødt spidskommen*
Fremgangsmåde
- Tænd ovnen på 160° varmluft.
- Pluk grønkålen groft i stykker, skær evt. den grove stilk fra.
- Vend det med olivenolie og salt. Gør det evt. i en pose – det er nemt!
- Vend kålen ud på en bag chipsene ved 160° varmluft i ca. 10-12 miutter. Drys med valgfrie krydderier.
- Bag dem helt sprøde, men hold øje med dem undervejs – der er forskel på ovne og chipsene hurtigt kan få for meget.
- Lad dem afkøle. OBS! De er meget porøse.
Lav dine egne chips af grønkål – den perfekte snack
Hvis man gerne vil lave sine egne chips, så er grønkålschips et rigtig godt sted at starte. Grønkål er nemlig nemt at have med at gøre, og de små buketter af kål bliver let sprøde.
Det er verdens nemmeste opskrift – det tager under 20 minutter, da kålen blot skal plukkes i mundrette bidder, blandes med olie og krydderier og ellers ind i ovnen.
Udover at være nemt, så er det også et sundere alternativ til chips. Der skal væsentlig mindre olie til, og så er grønkål fyldt med en række gode vitaminer og mineraler – det er jo kål! Og hvis man ikke er den store kål-fan, så er det her virkelig en god måde alligevel at få noget kål indenbords. Man kan nemlig kun lige ane smagen af kål.
Grønkålschips er lækkert at servere til tapas eller på det salte snackbord, fx i selskab med saltmandler og butterdejsstænger med oliventapenade.
Opskrift på grønkålschip med parmesan i ovnen
Der skal krydderier og olie til at spice grønkålschips op, og det er især lækkert at drysse med lidt parmesan, inden chipsene kommer i ovnen. Parmesan giver bare en god, saltet umami smag, som gør, at grønkålschipsnene kommer til at minde lidt om sour cream chips.
Jeg laver desuden aldrig grønkålschips uden olie. Jeg har prøvet at give det et skud, men det gør, at chipsene ikke bliver crispy. Og der er altså ikke meget ved sådan en omgang slatten grønkål.
For at chipsene bliver sprøde er det også vigtigt, at de laves i ovnen. Har du ikke grønkål, men derimod palmekål liggende, så kan det sagtens bruges i stedet og tilberedes i ovn på samme vis.
Sprøde grønkålschips til fredags øl, velkomstdrinken eller nytår
Efter min erfaring er grønkålschips en crowdpleaser. De er gode til en velkomstdrink, øl eller cocktails. Servér dem fx til fyraftens øl om fredagen, inden en hyggelig middag med venner eller til mere festlige lejligheder, som fx nytår.
Til nytår kan grønkålschips serveres til velkomst eller som snack senere på aftenen, når klokken nærmer sig midnat. De er virkelig lækre i kombination med tatarsauce – en skøn urtedressing. Er du i gang med at sammensætte nytårsmenuen, så har jeg her samlet alle mine opskrifter til nytår her, hvor du også finder flere ideer til snacks og inspiration til middagens øvrige serveringer.
Hvis du har mere grønkål tilbage, så må du altså prøve at lave en god pesto ud af det. Jeg har en skøn opskrift på grønkålspesto her.
Forslag til krydderier på kålchips
Grønkålschips har brug for et gavmildt drys krydderi for at blive til den perfekte snack. Ligesom almindelige kartoffelchips også kan smage af alt muligt, kan du på samme måde lege løs med krydderierne, når du laver sprøde grønkålschips:
- Sour cream: En klassiker i chipsens verden! Drys med gærflager i stedet for parmesan, hvis det skal være vegansk og brug ellers blot opskriften her – måske med en ekstra håndfuld parmesan eller to.
- Sesam: Sesam og grønkål går hånd i hånd, især hvis chipsene serveres som snack inden et asiatisk inspireret måltid. Tilføj sesam, når du vender grønkålen rundt med olien.
- Chiliflager: Hvis chipsene skal være stærke, kan du drysse chiliflager på inden bagning. Nøjes med en lille smule, hvis de bare skal have et kick.
- Soya: Soya giver en dejlig salt velsmag. Vend lidt med olien og spar eventuelt på salt.
- Spidskommen: Et perfekt krydderi til at live grønkålschipsene op. Drys generøst og kombiner evt. med andre krydderier som fx koriander.
Holdbarheden for grønkålschips
Kålchips er bedst samme dag, som de laves. Hvis du vil gemme dem, så skal opbevaring ske i en lufttæt beholder, hvor de kan holde sig 2-4 dage – man kan ikke undgå, at de bliver lidt blødere.