Annonce

Græskarboller

Græskarboller

Min forkærlighed for efterårets grøntsager gør selvfølgelig at jeg også er helt vild med græskar. Man kan lave enormt mange lækre ting med græskar – det kan pureres, bages i ovnen, laves til suppe eller bruges til græskarboller. Det giver nemlig et vildt lækkert og svampet resultat at tilføje græskarkød til boller og så får de også verdens flotteste farve. 

Mangler du en god bolleopskrift til den kommende weekends langsomme morgener? Så tøv ej, den her opskrift vil helt klart blive taget kærligt imod. Dem jeg har bagt til, er i hvert fald ellevilde med både smag og konsistens. 

Græskarboller

Græskarboller

Saftige græskarboller, der er koldhævede natten over. Nemme at bage og har en sødlig smag.
3,45 fra 9 stemmer
Antal: 12 boller
Forberedelse15 minutter
Tilberedelse20 minutter
Hævetid12 timer
I alt35 minutter

Ingredienser

  • 400 g græskar
  • 10 g gær
  • 500 ml vand
  • 2 tsk flagesalt*
  • 35 g græskarkerner* (Valsemøllen)
  • 400 g hvedemel
  • 300 g grahamsmel
  • 1 stk æg

Ovenpå

  • 25 g græskarkerner* (Valsemøllen)

Fremgangsmåde

Dag 1

  • Riv græskar groft på et rivejern.
  • Opløs gæren i koldt koldt og tilsæt revet græskarkød, græskarkerner og salt.
  • Tilsæt langsomt begge meltyper, og ælt dejen til du har en fast dej – dog må den gerne være klistret, men ikke flydende.
  • Sæt dejen på køl med et fugtigt viskestykke over – gerne 12 timer.

Dag 2

  • Tænd ovnen på 200° varmluft og lad ovnen varme helt op.
  • Drys mel ud på bordet og vend dejen ud på bordet.
  • Lav en bageplade, beklædt med bagepapir klar.
  • Del dejen, evt. med en spatel til 12 boller og læg dem forsigtigt hen på bagepapiret.
  • Pensl bollerne med æg og drys med hakkede græskarkerner.
  • Bag bollerne i ca. 20-25 minutter, til de er lettere gyldne.
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Opskrift på koldhævede boller med græskar

Græskarbollerne får deres fantastiske saftighed og sødme fra det revne græskar. Og de lækre boller bliver dejlig bløde af at få lov at stå og hæve i lang tid. Jeg smider derfor helst dejen sammen dagen inden jeg skal bruge bollerne og lader den hæve på køl i mindst 12 timer. Når jeg så står op dagen efter, har dejen fået en god smidighed, som netop sikrer at bollerne ikke bliver tørre. Så kan du nemt vende dejen ud på bordet, dele dejen op i 12 boller og ellers sætte dem ind i ovnen. 

Og derfor elsker jeg at lave koldhævede græskarboller – det er så nemt! Du behøver derfor ikke at stå op før solen for at rive græskar og ælte løs. Alt dette kan gøres dagen inden, så dine boller bages klar, mens du bliver klar til dagen. Da jeg ikke lader disse boller med græskar efterhæve i denne opskrift, skal du passe på med ikke at slå al luft ud af bolledejen. Vær derfor forsigtig, når du deler dejen op, og når du flytter bollerne over på bagepladen. 

Prøv også: Svampede æbleboller med hasselnødder og varme krydderier eller skønne gulerodsbrud, som også er koldhævede.

Græskarboller med græskarkerner i samarbejde med Valsemøllen

Ud over græskarkødet, er det også især melet, som er med til at gøre disse græskarboller super gode. De er bagt på en blanding af hvedemel og grahamsmel – begge fra Valsemøllen, da jeg er rigtig glad for at bruge deres mel. Men det ved I jo nok efterhånden godt! Sammen med det revne græskar gør de gode meltyper det muligt, at bollerne også er svampede på dag 2 – hvilket faktisk er lidt af en præstation!

Netop opskriften her er lavet i samarbejde med Valsemøllen. De har nemlig nogle gode græskarkerner i deres sortiment, som bollerne her selvfølgelig skal toppes med for at pynte og vise, at det er græskarboller. De er tilmed økologiske, som jeg vægter højt. Om ikke andet, at produktet er dansk.

Du kan naturligvis også bruge andre kerner til topping, som fx solsikkekerner eller chiafrø, eller det kan udelades, hvis du ikke er så meget til crunch på toppen af bollen. 

Græskarboller

De bedste græskarboller til efteråret

Denne skønne efterårsbolle er ikke det eneste man kan udnytte græskar til i løbet af den dejlige efterårsæson. Men bollerne er selvfølgelig et oplagt valg, når skal hygges indendørs og der er brug for noget at glæde sig til, når man kommer ind fra det kolde vejr. Mine luftige boller med solsikkekerner er også skønne til efteråret, og kan spises til morgenmad eller madpakken.

Man kunne også bage et brød ud af opskriften. Det tror jeg kunne være rigtig lækkert i en bageform. Så skal du blot sørge for at indstille ovnen på en lavere temperatur og givet brødet længere tid i ovnen. 

Græskarboller
DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 980
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

2 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments