Foccacia med tomater
Bliver brød meget bedre end et italiensk foccacia bagt med rigelig olivenolie og lækre toppings? Det tror jeg næppe! Især fordi foccacia er så nemt at bage. Det kan sådan set bare passe sig selv, mens det hæver, og derudover er der ikke andet arbejde at end at dejen skal smides sammen og der skal toppings på.
Dét foccacia brød, jeg har bagt i dag, er med tomater i forskellige størrelser og af forskellige sorter. Det ser både skønt ud med lidt variation, og så gi’r de forskellige tomater knald på smagen. Jeg spiste mit foccacia med tomater med endnu mere tomat – nemlig denne skønne rød pesto med tomat.
Foccacia er især lækkert, når det koldhæves. Det kan du se i noterne, hvordan man gør. Eller du kan lave den hurtige version, hvor brødet skal hæve i 3 timer. Du kan også lave foccacia med surdej sådan som jeg gør her i denne opskrift.
Nemt hjemmebagt foccacia brød med tomater og rosmarin
Foccacia er et populært italiensk madbrød, og alt efter hvorhenne man befinder sig i Italien, kan et foccacia se meget forskelligt ud. I nogle regioner laves det kun med salt og olie – i andre er der oliven, tomat, ost og hele molevitten på.
Dette er altså et mere simpelt foccacia med tomat og rosmarin – for flere ingredienser behøver man sådan ikke for at få et vildt lækkert foccacia med tomater.
Prøv også mit løgbrød, der er stærkt inspireret af foccacia!
Nem opskrift på hjemmebagt tomatfoccacia
Min opskrift på foccacia brød med tomater er utrolig nem at følge: Rør dejen sammen, lad den ælte på røremaskinen, vip dejen ud i en smurt form, lad det hæve og dekorér så. Jeg har valgt at bruge et mix af tomater, fordi det ser helt genialt indbydende ud, men du kan også sagtens nøjes med en enkelt sort. Lav helst dit foccacia med cherrytomater – for smagens skyld.
Udover tomater topper jeg også med rosmarin, fordi rosmarin helt enkelt hører til på et foccacia. Det smager sååå godt.
Få opskriften på foccacia brød med tomater her:
Foccacia med tomater
Ingredienser
- 15 g gær
- 500 ml vand
- 3 tsk flagesalt
- 30 g olivenolie*
- 5 g sukker
- 500 g tipo 00 hvedemel
- 200 g hvedemel
Desuden
- 15 stk tomater
- 45 g olivenolie*
- 2 tsk flagesalt
- 3 kviste rosmarin
Køkkenudstyr
Noter
Fremgangsmåde
- Opløs gær i lunkent vand. Tilsæt, salt, olivenolie og sukker.
- Tilsæt tipo 00 hvedemel og hvedemel og rør dejen til en glat og smidig dej, men stadig lidt klistret. Jeg brugte en røremaskine og æltede på lav hastighed i ca. 5-8 minutter ved lav hastighed.
- Smør en form med olie, eller beklæd en bradepande med bagepapir. Stil dejen til hævning på køkkenbordet i minimum 3 timer.
- Halver tomaterne. Prik fordybninger i dejen med våde fingre og tryk tomaterne ned i hullerne.
- Dryp olivenolie ud over brødet og drys med flagesalt og rosmarinkviste.
- Bag brødet i en forvarmet ovn ved 200° varmluft i ca. 25-30 min, til brødet er gyldent og sprødt.
Bag et tomatfoccacia i bradepande eller ildfast fad
Jeg bagte mit tomatfoccacia i et ildfast fad, men du kan også sagtens bruge en bradepande. Det er især smart, hvis du vil lave dobbelt portion til en større mængde mennesker.
Tilbehør til foccaciabrødet med cherrytomater
Foccacia med tomater kan spises til lige dét du har lyst til. Jeg serverede som sagt med en rød tomatpesto for et simpelt mellemmåltid, men du kan også servere brødet til frokost sammen med fx denne squashsalat med pesto og pinjekerner.